Rețetă de papanași. Cum să îți iasă pufoși și delicioși

 Lupescu Anca
.

Cine nu iubește o porție de papanași pufoși, plini de dulceață și smântână? Papanașii sunt considerati un desert traditional romanesc, cu origini bine înrădăcinate in Moldova, cu toate ca circula legende potrivit carora papanasii fierti provin din Imperiul Austro-Ungar sau chiar din indepartatele vremuri ale Danemarcei. Papanașii se servesc doar in Romania, de la restaurante si cabane, pana la cele mai umile gospodarii, dupa retete mai simple sau mai complicate, dupa gustul bucatarului.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Se pare ca un capitan de vas a incercat sa struneasca carma in timp ce manca o gogoasa. A fost luat prin surpindere de valurile puternice si a infipt desertul intr-una din spitele carmei ca sa isi poata folosi ambele brate. Asa a salvat generatii intregi de gospodine de la coacerea miezului problematic, scriu cei de la turismistoric.ro. Papanasii moldovenesti isi au, de fapt, radacinile in gombotul cu branză din Austria si Ungaria. Forma prajita apare in zona Bucovinei.

Adevarul despre reteta de papanasi. Papanasii fierti sunt prezenti si azi in tarile urmase ale Imperiului Austro-Ungar, dar si in regiunile romanesti care odinioara au facut parte din acest amestec de popoare. De exemplu ardelenii, cand vorbesc de papanași se referă clar la cei fierti, din compozitie de branza de vaci si gris, aromati cu coaja de lamaie si vanilie. Asta desi au adus si ei, la randul lor, si varianta de papanasi prajiti.

Rețetă de papanași

Ingrediente pentru 10 porţii:
1 kg de brânză dulce
400 g făină
150 g zahăr
4 ouă
un praf de copt
zahăr vanilat
un borcan de 400 g de dulceaţă de afine
200 g smântănă

Pentru început, brânza de vaci foarte bine scursă, ouăle care trebuie să fie neapărat de casă şi zahărul se amestecă bine astfel încât cristalele de zahăr să se topească. Se adaugă apoi sarea şi zahărul vanilat, iar praful de copt se stinge cu lămâie.

Se amestecă apoi ingredientele până se omogenizează şi apoi se adaugă făina până se obţine un aluat tare. După ce aluatul a fost bine frâmântat iar ingredientele s-au omogenizat, se lasă să se odihnească aproximativ 10 minute.

„Pentru a forma un papanaş, trebuie să luăm o bucată de aluat de mărimea unei piersici care se modelează făcând o gaură înăuntru aşa asemenea unui covrig. Să vedem dacă s-a încins uleiul, după ce s-a încins uleiul, după ce l-am lăsat cam 5 minute, se pun papanaşii, ei trebuie să fie într-o baie de ulei şi trebuie să fie foarte bine încinşi ca aceştia să se pătrundă,” explică Nicoleta Irinaru, bucătar.

Citește și:

Mihaela Rădulescu vorbește în premieră despre despărțirea de Dani Oțil și logodnica lui: „Sper să mă iubească și actuala lui soție'

Cum arată fiul uitat al lui Florin Busuioc. A scris o melodie despre tatăl lui: „Te-ai speriat și ți-ai luat tălpășița'

Cum i s-a schimbat viața lui Florin Busuioc, după ce a suferit un stop cardio-respirator: „Aveam o viață complicată. A trebuit să o las mai moale'. Cum s-a lăsat de fumat / EXCLUSIV

În 10 minute, papanaşii sunt făcuţi şi se scot pe un şerveţel pentru ca uleiul în exces să fie absorbit. Se aşează pe farfurie câte trei papanaşi ornaţi cu smântână şi câte o liguriţă de dulceaţă de afine. Apoi se pudrează cu zahăr.

Dulceaţa de afine poate fi înlocuită orice alt fel de dulceaţă sau chiar cu cremă de ciocolată sau sirop de fructe.


Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton