Rețetă de rață la tigaie. Ce poate fi mai gustos decât un piept de rață tras la tigaie, cu piele crocantă? Vă garantăm că puține cărnuri sunt atât de savuroase, însă totul ține de modul în care o preparați. Iată care este secretul!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!
Dacă v-ați propus să încercați o rețetă de rață la tigaie, veți constata că nu aveți nevoie decât de un minimum de ingrediente, iar crusta aceea crocantă, perfect caramelizată, ține doar de priceperea bucătarului. Dacă o preparați corect, gustul va fi unul incredibil.
Rețetă de rață la tigaie
Trebuie să știți că rața trasă la tigaie are nevoie totuși de o gătire suplimentară, așadar, după ce îi veți pregăti crusta crocantă în tigaie, va trebui băgată și la cuptor câteva minute. În cazul gătirii unui piept de rață, grăsimea de sub piele trebuie să se topească perfect, iar deasupra să se formeze acea crustă rumenă și crocantă.
Ingrediente
- 2-4 fileuri de piept de rață
- sare
- piper negru măcinat
- alte condimente (opțional)
Citește și: Supă de pui a la grec
Citește și: Rețetă mâncare de praz
Citește și: Rețetă de brioșe cu fructe. Desert gustos și ușor de preparat
Citește și: Rețeta de rapane cu sos de vin și usturoi
Citește și: Prăjitura Albă ca Zăpada. Rețetă simplă și gustoasă
Tips-uri: pieptul de rață nu se gătește imediat scos din frigider. Se lasă cel puțin o oră la temperatura camerei. De asemenea, nu trebuie să fie ud, altfel în tigaie grăsimea va fierbe în loc să se caramelizeze. Carnea trebuie fasonată cu atenție, excesul de grămise de pe margini trebuind îndepărtat. Pieptul se crestează pe diagonală sau în romburi, cu un cuțit cu lamă subțire sau chiar cu o lamă sau un cutter, fără a ajunge însă la carne. Astfel, grăsimea se va topi în tigaie și carnea va deveni crocantă.
Cum se prepară rața la tigaie
După ce a fost pregătit pieptul de rață, se încinge tigaia foarte bine. Carnea trebuie să sfârâie în momentul în care este pusă în tigaie. Atenție, în tigaie nu se adaugă ulei! Rața se va prăji în grăsimea proprie. Dacă temperatura de gătire nu este optimă, carnea nu se va prăji cum trebuie și nu va face crusta aceea crocantă.
Mai întâi se prăjește carnea cu partea cu pielea în jos, astfel grăsimea se va scurge în tigaie și rața se va găti în propria grăsime. Se lasă la prăjit între 5 și 7 minute pe fiecare parte, în funcție de mărimea pieptului sau de temperatura flăcării. Carnea se întoarce cu un clește de bucătărie. Nu este indicat să o înțepați cu furculița. Între timp, se încinge cuptorul la 180-200 de grade. Dacă aveți o tigaie cu mâner detașabil, cu atât mai bine, nu trebuie să mai mutați carnea în alt vas.
După ce se prăjește carnea din tigaie, se pune pieptul de rață, cu pielea în sus, în tava preîncălzită în cuptor, fără ulei (e preferabil să aveți un vas antiaderent, dar puteți folosi și hârtie de copt). Se mai ține în jur de 10 minute și abia spre final se asezonează pieptul de rață cu sare și piper și se condimentează după gust (la rață se potrivesc mărarul, menta, rozmarinul, salvia și tarhonul). Dacă puneți sare la prăjirea în tigaie, aceasta va scoate apa din carne, iar pielea nu se va mai carameliza frumos.
Preparatul poate fi servit cu o mulțime de garnituri, de la piureuri la sosuri de fructe.
Foto: Shutterstock