Rețetă de panettone, un deliciu pentru Crăciun. Cum se face cozonacul italian

.

Panettone este unul dintre cele mai apreciate deserturi de Crăciun în Italia, dar atât este de delicios acest cozonac cu fructe și nuci încât i s-a dus vorba peste tot în lume. Și în România i-a cucerit pe amatorii de dulciuri și, de Crăciun, gospodinele experimentează și rețeta de panettone, după ce frământă cozonacii tradiționali.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Se spune că panettone a fost creat de către un brutar tânăr, pe nume Toni, care, fiind îndragostit de fiica unui nobil italian, a vrut să îl impresioneze pe tatăl fetei pentru a o cere de soție pe aceasta, impresionându-l cu o rețetă originală. Rețeta pentru panettone nu este foarte diferită față de cozonacul clasic românesc, doar că în loc de nucă și cacao se pun fructe uscate.


Rețetă de panettone, un deliciu pentru Crăciun. Cum se face cozonacul italian

De regulă, prepararea unui panettone se face în 3-4 etape, pentru fiecare etapă fiind nevoie de 5 ore de preparare.

Ingredientele pentru panettone sunt:

  • +420 g faina
  • 3 ouă
  • 60 ml apa
  • 60 ml lapte
  • 1 pliculeț drojdie uscată
  • 5 linguri unt
  • 100 g zahăr
  • coaja unei lămai
  • coaja unei portocale
  • 100 g stafide
  • 50 g merișoare uscate
  • esență de vanilie
  • un praf sare
  • 2 linguri coajă de portocală confiată
    Pașii pentru un Panettone delicios

Citește și:

Totul despre șorici. Beneficii și efecte negative: cine nu are voie să-l consume

Ce avem voie si ce nu avem voie să facem de Revelion. Restricțiile lui Arafat de Anul Nou

Istoria și semnificația bradului de Crăciun. De ce se împodobește bradul în Ajun

Cum se prepară panettone

  1. Se amestecă laptele cu apa într-un pastorn și se presară drojdia. Se lasă amestecul pentru cel mult 10 minute, pentru a devine spumos. Se adaugă apoi 4 linguri de făina și una de zahăr, se amestecă și acoperă recipientul cu folie de plastic. Maiaua este obținută la la cald, unde a fost ținută pentru 30 minute.
  2. Se bat ouăle cu zahărul rămas, esenta de vanilie, coaja de lămâie rasă și coaja de portocala rasă. Se adaugă apoi maiaua crescută, făina, untul la temperatura camerei, praful de sare și se frământa (la robot cca 10 minute, de mana cca 18-20 min).
  3. După 5 minute de frămantat, se adaugă stafidele, merișoarele și coaja de portocală confiată.
  4. Se răstoarnă aluatul pe blatul de lucru înfăinat și se frământă 1-2 minute. Se pune într-un castron încăpător, uns cu ulei in prealabil și unge-l cu ulei și deasupra. Se acoperă recipientul cu folie și se dă la cald pentru 3-4 ore.
  5. Se răstoarnă compoziția crescută din nou pe blatul de lucru, și se lucrează pentru 5-10 secunde cu făină. Se unge o formă de tort, una mai îngustă. Se unge partea de sus a compoziției cu puțin ulei sau unt topit, se acoperă cu folie și se dă iar la crescut pentru 3 ore, potrivit fanatik.ro.
  6. Dupa ce a crescut, panettone se dă la cuptor la 180 grade pentru 40-45 de minute sau până trece testul scobitorii. Mai apoi, este gata de servit.