Rețetă de murături în saramură. Simplă și aromată

.

Rețetă de murături în saramură. Toamna este anotimpul aprovizionării cu murături de toate felurile. De la castraveți, conopidă, gogoșari, pepene, sau gogonele, cămările românilor încet să se umple cu tot felul de bunătăți prepare aparte. Dacă nu ai încercat până acum murături în saramură, este timpul să încerci, pentru că sunt absolut delicioase.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!

Rețetă de murături în saramură. Dacă vrei să faci doar castraveți în saramură, ideali sunt cei tip cornișon. Dar, pentru un mix de legume alegeți conopidă, varză tocată mărunt, gogonele, morcovi, gogoșari sau dovlecei.


Citește și: Rețetă de mâncare de prune uscate.Simplu și delicios

Citește și: Rețetă de ciorbă de dovlecei cu mărar, dreasă cu iaurt și usturoi

Citește și: Chiftele de dovlecei de post.Rețetă gustoasă și dietetică

Citește și: Rețeta de pește cu legume a lui Sorin Bontea.Perfectă vara

Rețetă de murături în saramură. Legumele trebuie musai cumpărăte proaspete, la țărani sau fermieri. Alegeți-le pe cele nu sunt perfecte și nici tratate cu pesticizi sau substanțe care să le facă să crească rapid, scrie Libertatea.ro.


Rețetă de murături în saramură. Ingrediente

1 pepene mic

1 kg castraveți verzi

1 kg gogonele

1 kg morcovi

1 kg ardei sau gogoșari

1 kg conopidă

3 legături mărar

o țelină o căpățână usturoi 1 hrean (rădăcină și/sau frunze) sare de murături  apă


Rețetă de murături în saramură. Mod de preparare

Rețetă de murături în saramură. Primul pas este sortarea și spălarea legumelor. Trebuie alese cele mai frumoase, nici prea coapte, dar nici crude. Conopida se rupe buchețele, ardeii sau gogoșarii se taie în jumătate sau pe sfert.

În continuare, morcovii se taie rondele iar gogonele se lasă întregi dacă sunt mici, ori se taie pe jumătate dacă sunt mari.

Pepenele se taie și el în bucăți mici și medii, cu tot cu coajă. Se pregătesc borcane mari sau bidonașe de plastic.


Înainte de adăugarea legumelor, pe fundul borcanelor se pun frunze de țelină, hrean și mărar. Apoi se pun legumele asortate în picioare și cât mai aproape una de cealaltă.

În golurile formate se pun căței de usturoi, ardei iuți, boabe de piper sau bucățele mai mici de legume și deasupra usturoi.

La final se adaugă frunzele verzi de hrean și țelină, tije uscate sau verzi de mărar și se așează borcanele într-o tavă de cuptor. Se pune apă la fiert cu sare specială pentru murături.


Se pun 20-25 de grame de sare la un litru de apă. Amestecul stă pe foc pentru 2-3 clocote și se toarnă în borcane până la limita de sus. Înainte de a fi depozitate, borcanele trebuiesc agitate.

În ceea ce privește condimentele, folosiți semințe de fenicul, muștar, boabe de piper, semințe de coriandru, ienibahar, semințe de mărar și semințe de țelină.