Mâncare de dovlecei. Perfectă ca garnitură și fel principal

.

Această rețetă de mâncare de dovlecei este perfectă pentru post, dar poate fi folosită și ca garnitură, pentru preparate din carne. Pe tarabele din piață încep să apară dovlecei românești, așa că este momentul perfect pentru mâncare de dovlecei. Ah, și unde mai puneți că este tare gustoasă și servită rece?!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Dovleceii românești sunt foarte ieftini, dar mulți români îi cultivă și grădină, așa cî această mâncare de dovlecei este perfectă pentru anotimpul verii! De altfel, gospodinele congelează această legumă și pentru toamnă sau iarnă, așa că v-am pregătit o rețetă rapidă și gustoasă de mâncare de dovlecei.


Citește și: Ghiveci de legume. Rețetă ușor de preparat

Citește și: Rețetă saramură de pui. Simplă și aromată

Citește și: Tocăniță de pipote și inimi. Cea mai gustoasă rețetă

Citește și: Rețetă Cușma lui Guguță. Un desert simplu de preparat

Mâncărica de dovlecei este extrem de veche, mai ales că o putem consuma și în post. Sosul conține două ingrediente regăsite în cămara oricui: mărar și usturoi. De altfel, dovleceii pot fi consumați și pane, și sub formă de budincă, și umpluți cu legume. Dar, haideți să vedem cum preparăm mâncare de dovlecei.


Ingrediente mâncare de dovlecei

Pentru această rețetă de mâncărică de dovlecei vom avea nevoie de:

  • Un kilogram de dovlecei;
  • O ceapă mare;
  • 2-3 linguri de ulei de măsline;
  • 3-400 grame de roșii coapte:
  • Căței de usturoi după gust;
  • Mărar verde, proaspăt;
  • Sare, piper, boia dulce/iute (în funcție de gust).

Mod de preparare rețetă mâncare dovlecei

  1. Curățăm dovleceii,
    roșiile, ceapa și usturoiul de coajă;
  2. Tăiem dovleceii în
    cubulețe medii, iar celelalte legume cât mai mărunt;
  3. Luăm o cratiță medie,
    punem ceapa tocată cu uleiul de măsline și adăugăm ulterior dovlecelul cubulețe
    și un vârf de cuțit de sare;
  4. După aproximativ un
    sfert de oră, dovleceii și ceapa vor fi deja înnăbușite, așa că adăugăm
    roșiile;
  5. Amestecăm cu grijă să
    nu storcim dovleceii și lăsăm la foc mediu încă un sfert de oră;
  6. La final, adăugăm
    condimentele (sare, piper, boia), usturoiul și mărarul. Mai lăsăm mâncarea 5
    minute la foc mic și este gata.

Dacă vreți să adăugați și carne, pieptul de
pui sau copănelele pot fi adăugate odată cu ceapa. Poftă bună!