Dacă doriți să faceți ceva special de Sărbători, trebuie neapărat să încercați această rețetă de cozonac Babka în sirop de coniac! Celebrul cozonac cu origini evreiești, un desert situat undeva între pâine și prăjitură, este un deliciu absolut.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Rețetă de cozonac Babka în sirop de coniac. Numele său provine de la „babcia', un termen slav pentru „bunica', așadar te duce automat cu gândul la copilărie și la bunătățile pregătite de bunici. Nu este simplu de pregătit, însă merită orice efort!
Rețetă de cozonac Babka în sirop de coniac
Deși se prepară în mai multe țări din Europa de Est, Babka este o reţetă a comunităţilor evreieşti din Polonia şi Ucraina. Deliciosul cozonac presupune o muncă laborioasă, însă rezultatul este spectaculos. Înainte de a începe prepararea desertului, asigurați-vă că aveți toate ingredientele și pregătiți cantitățile pentru aluat, sirop și umplutură!
Citește și: Rețetă musaca de cartofi cu soia, de post
Citește și: Rețeta de chiftele de post
Citește și: Rețetă de prăjitură cu frișcă și cremă de vanilie
Citește și: Rețetă de dovlecel scăzut cu mărar
Ingrediente maia: 30 g faină, 60 g lapte călduţ, 25g drojdie proaspată
Ingrediente aluat: 500 g faină, 2 ouă întregi, 3 gălbenuşuri, 150 g unt la temperatura camerei, 80 g zahăr pudră, 60 ml lapte rece, coajă rasă de portocală şi lămâie, 5 g sare, două plicuri zahăr cu aromă de vanilie, 30 ml rom
Ingrediente umplutură: 400 g nucă tocată, 200 g zahăr pudră, un praf de sare, 50 g cacao, 3 ouă, 50 ml coniac
Ingrediente sirop: 600 g zahăr, 200 ml coniac sau vinars, 200 ml apă, 1 esenţă de vanilie
Cum se face cozonacul Babka în sirop de coniac
Drojdia se pune în lapte, se amestecă bine până se dizolvă, iar apoi se adaugă făina. Se amestecă până la încorporarea completă. Apoi se lasă la dospit 15-20 de minute.
Între timp, se mixează cele două ouă întregi, 3 gălbenuşuri, coaja de portocală şi lămâie, zahărul cu aromă de vanilie, sarea, romul şi zahărul pudră pentru aproximativ 2-3 minute, până când ouăle formează spumă.
Rețetă de cozonac Babka în sirop de coniac. Peste acest amestec se adaugă maiaua (care trebuie să fie dublă deja în volum), făina, cele 60 ml lapte rece şi se frământă aproximativ 15-20 de minute. Când coca începe să se desprindă cu uşurinţă de pe pereţii vasului de frământat, adăugăm untul şi mixăm la o viteză mică spre medie până se încorporează. Aluatul trebuie să fie elastic.
Punem aluatul într-un bol uns cu ulei, îl acoperim cu o folie de plastic şi îl dăm la frigider pentru aproximativ două ore sau până când îşi dublează volumul. Apoi, îl scoatem pe masa de lucru, îl frământăm puţin și îl împărțim în două cantităţi egale.
Fiecare parte se rământă un minut şi i se dă o formă rotundă, apoi se pun în câte un bol uns cu ulei. Se acoperă cu folie de plastic şi se pun la frigider pentru 3 ore.
Umplutura și pregătirea cozonacilor pentru copt
Rețetă de cozonac Babka în sirop de coniac. Pregătim poi umplutura. Într-un bol, punem 400 g nucă tocată, 200 g zahăr pudră, un praf de sare, 50 g cacao, 3 ouă, 50 g coniac şi le amestecăm până devin o pastă omogenă.
Pentru sirop, se pune un vas la foc, în care adăugăm 200 ml apă şi 600 g zahăr şi lăsăm la topit. Se lasă la răcit, iar pe urmă adăugăm 200 ml coniac şi esenţa de vanilie.
Presărăm puţină făină pe masa de lucru şi scoatem aluatul. Întindem prima parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară, iar cealaltă parte o lăsăm la rece. Avem grijă să întindem cu sucitorul pe ambele părţi ale foii. Punem deasupra jumătate din cantitatea de umplutură şi o întindem bine, lăsând marginile libere.
Rulăm cât putem de strâns, tăiem capetele şi punem într-o tavă unsă cu ulei. Se lasă la congelator pentru 15 minute, timp în care procedăm la fel cu cealaltă parte de aluat.
Scoatem cozonacul de la congelator şi îl tăiem pe lungime, apoi îl impletim şi îl aşezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi unsă cu unt. Se pune o folie deasupra şi se lasă la frigider 8 – 12 ore.
Pentru pregătirea cuptorului se pune într-o tavă un litru de apă clocotită, se aşază cozonacii pe grătarul cuptorului şi se lasă pentru 30 de minute în cuptorul aburind. Cuptorul rămâne închis în acest timp.
Se scot cozonacii şi tava cu apă, iar apoi se preîncălzeşte cuptorul la 160 de grade. Cozonacii se coc pentru aproximativ 45-50 de minute. Se scot din tavă şi se lasă pentru 5-10 minute la răcit. Luăm fiecare cozonac şi îl îmbăiem în sirop. Îl scoatem şi îi lăsăm în tava în care i-am copt până a doua zi.
Sursa: adevarul.ro
Foto Shutterstock