Rețetă de castraveți murați opăriți. Ingrdientul secret

.

Anotimpul conservelor se apropie vertiginos, așadar vă oferim cea mai simplă rețetă de castraveți murați opăriți. Dunt delicioși, crocanți și vor fi preparatul-vedetă al oricărei mese, alături de preparatele ce conțin carne.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IULIE, GRATIS, AICI!

Rețetă de castraveți murați opăriți. Murarea castraveților este o tradiție în casele românilor și chiar dacă acum în supermarketuri se găsesc toate genurile de astfel de conserve, gospodinele încă preferă rețetele de casă. Iată, așadar, cum puteți pregăti castraveți murați opăriți, în saramură, un preparat delicios, care poate fi păstrat în cămară pe tot parcursul iernii.


Rețetă de castraveți murați opăriți

Nimic nu e mai gustos decât un castravete murat crocant alături de o friptură suculentă și cartofi la cuptor. De altfel, murăturile sunt extrem de versatile, putând fi consumate atât alături de preparate ce conțin carne, cât și cu preparate vegetariene. Iar cel mai bun exemplu este fasolea bătută. Iată de ce aveți nevoie pentru a-i prepara!

Ingrediente

  • 4,5 kilograme castraveţi cornişon
  • 4 morocvi
  • 30 de căţei de usturoi
  • 2 crenguțe de mărar întreg uscat
  • 6 rădăcini medii de hrean (sau 2-3 ardei iuţi)
  • 2 plicuri piper boabe negru
  • 2 plicuri muştar boabe
  • 20 frunze de dafin
  • 5,5 litri apă 6 linguri sare grunjoasă, neiodată

Citește și: Frigănele sau pâine prăjită cu ou.Rețetă clasică

Citește și: Rețetă de dovlecei umpluți cu piept de pui și ciuperci.Un deliciu!

Citește și: Rețetă de ciorbă de praz.Gustoasă și ușor de făcut

Citește și: Rețetă de granola.Un mic-dejun sănătos și gustos

Cum se prepară castraveții murați în saramură

Regula de bază este că, indiferent de mărimea borcanelor în care alegeți să murați castraveții, se pune o lingură de sare neiodată la 1 litru de apă. Dat fiind că în borcane vor intra castraveții, trebuie să calculați pentru fiecare cam jumătatea de cantitate de apă pe care o puneți la fiert (la 1 borcan cu castraveți de 2 litri va intra 1 litru de saramură).



Se spală foarte bine castraveții, iar apoi se face saramura. Se pune la fiert apa cu sare (câte o lingură de sare la fiecare litru de apă). Între timp se așază castraveții în brocane în poziție verticală. Printre ei se intercalează condimentele – morcovul, hreanul, usturoiul, boabele de muștar, mărarul uscat, piperul și frunzele de dafin. Legumele pot fi tăiate feliuțe sau după preferințe. Deasupra se pun crenguțele de mărar, tijele acestora vor ridicarea la suprafață a castraveților.


La final se toarnă apa fierbinte în borcane (cu un deget deasupra castraveților), sub care se așază de obicei lama unui cuțit, pentru a nu pocni sticla. Se acoperă borcanele cu farfurioare sau capace și se lasă 24 de ore. Veți observa că vor începe să fermenteze castraveții, dar spuma nu se aruncă. A doua zi, se completează borcanele cu restul de saramură rămas. Se pune deasupra celofan umezit cu puțină apă (preferabil două straturi), iar apoi se leagă bine borcanele la gură cu sfoară, care se înfășoară de mai multe ori în jurul gurii borcanului.

Foto: Shutterstock