Cârnații de Pleșcoi reprezintă un soi de cârnați afumați produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită. Rețata este păstrată de către localnicii din zona Pleşcoi – Berca, judeţul Buzău, acolo unde s-a născut și legenda haiducilor. Iată modul de preparare și ingredientele necesare!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!
Rețetă de cârnați de Pleșcoi. Acest soi de cârnați este destul de răspândit la noi în țară, câștigându-și popularitatea datorită gustului unic și a aromei puternice de fag. Aceștia pot fi deosebiți prin culoarea brun-roșcat pe care o capătă după afumare și prin gustul ușor picant. Mai mult, cârnații de Pleșcoi reprezintă al șaselea produs românesc recunoscut şi protejat în Uniunea Europeană. În 2019, Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP).
Citește și: Rețetă de pârjoale marinate de pui
Citește și: Rețeta de tocăniță de ghebe
Citește și: Dulceață de lămâie
Citește și: Rețetă de file de șalău cu sos de vin alb și cartofi natur
Rețetă de cârnați de Pleșcoi – Ingrediente
– carne de oaie
– carne de vită
– usturoi
– ardei iute roşu
– cimbru
– sare după gust
– maţ subţire de oaie
Rețetă de cârnați de Pleșcoi – Mod de preparare
1. Carnea de oaie se curăță de pe oase și se amestecă cu carne de vită, respectându-se proporția de 2:1.
2. Ulterior, oasele se pun la fiert, iar cu zeama obținută se frământă carnea tocată cu ardei iute, usturoi, cimbru și sare după gust.
3. Amestecul se lasă la rece pentru două ore. În această etapă, umpleți intenstinele de oaie cu amestecul de carne de vită și oaie, potrivit realitatea.net.
4. Cârnații se pun la fumat și uscat. După aceste proceduri, pot fi consumați ca atare sau pot fi prăjiți. Poftă bună!
Sursă foto: Freepik