Rețeta de bulz ardelenesc. Acest preparat este unul absolut delicios. Bulzul ardelenesc este foarte popular atât în Ardelea, cât și în Moldova. Rețeta lor a plecat de la simpla mămăligă, făcută de gospodari pentru a-și potoli foamea. Între timp li s-au adăugat ingrediente tradiționale.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Rețeta de bulz ardelenesc. Bulzul ardelenesc este același cu cel moldovenesc, doar că în Ardeal se face sub forma unui bulgăre, după care se bagă la cuptor. În schimb, moldovenii îl fac mai plac și îl rumenesc în plită. Chiar și așa, ingredientele rămân aceleași. De-a lungul anilor, românii au mâncat mămăligă goală, pentru că nu aveau resurse pentru a combina cu altceva. Ulterior, țăranii au început să adauge și alte ingrediente.
Citește și: Prăjitură cu morcov și mere.Cel mai delicios desert de post
Citește și:Rețetă de icre de fasole.Perfectă în perioada de post
Citește și:Rețetă de smântână de post.Se prepară în doar câteva minute
Citește și:Ce este mâncarea kosher
Ingrediente
-mălai-400 de grame;
-ulei-100 ml;
-brânză de burduf-200 de grame;
-brânză telemea-200 de grame;
-ouă-opt bucăţi;
-cârnaţi de casă-200 de grame;
-costiţă afumată-200 de grame;
-sare-după gust
Mod de preparare
Se taie o bucată de costiță afumată sau kaiser și câțiva cârnați și se pun la prăjit în ulei. Între timp, se pune apa la fier pentru mămăligă. După ce apa dă în clocot, se toarnă mălaiul în ploaie, pentru ca rezultatul să nu fie prea moale sau prea tare. În primele cinci minute se amestescă fără oprire, ca să se evite formarea de cocoloase. Se lasă să fiabă totul încă zece minute, la foc mic se mai lasă pe foc 15 minute.
Se scoate mămăliga pe un fund de lemn, se lasă la răcit si se formează bulgărași de mărimi egale. În fiecare bilă se formează un căuș, unde se adaugă brânză de burduf, cârnăciorii și costita afumată. Se închide bine bila și se pune pe o tavă unsă cu unt și se bagă la cuptor. Între timp se prăjesc două ouă ochiuri, se scoate tava și se presară bulzii cu un strat mare d ebrânză și se pune un ou ochi deasupra. Delicios!
Sursa foto: Canva