Rețetă colivă. Varianta tradițională

 Oana Pantazi
.

Dacă doriți să încercați „desertul dacilor”, vă oferim cea mai simplă, dar și cea mai savuroasă rețetă de colivă. Nelipsit din tradiția ortodoxă, acest preparat poate fi pregătit nu numai cu ocazia comemorărilor religioase, ci poate constitui oricând un desert delicios.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Pentru creștin-ortodocși, gustosul desert din grâu fiert este nelipsit la sărbătorile importante, așadar vă dezvăluim cea mai savuroasă rețetă de colivă, cu grâu, arome și nuci multe. Cât despre ingredientul ce va da o savoare deosebită preparatului – acestea sunt stafidele înmuiate în rom. Desigur, dacă aveți copii, alcoolul va fi opțional. Iată cum se pregătește coliva tradițională!

Citește și: Rețetă de mousse de ciocolată. Simplu și delicios

Citește și: Rețetă Cușma lui Guguță.Un desert simplu de preparat

Citește și: Rețetă prăjitură snickers.Cel mai gustos desert

Citește și: Rețetă tocană țigănească. Narcisa Birjaru a pregătit-o la Chefi la cuțite

Citește și: Ghiveci de legume. Rețetă ușor de preparat

Rețetă colivă tradițională românească

În religia creștin-ortodoxă, pomenirea morților nu se face fără colivă, însă tradiția, păstrată cu sfințenie până în zilele noastre, tinde să dispară odată cu noile generații. Dacă doriți totuși să încercați o rețetă de colivă acasă, trebuie să știți că, deși nu conține multe ingrediente, prepararea sa necesită ceva efort, dar și îndemânare. Iată de ce ingrediente aveți nevoie!

Ingrediente colivă

  • 500 de grame de arpacaș din grâu
  • 2 litri de apă rece
  • 1 de linguriță de sare
  • 350 de grame de zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 linguriță esență de rom
  • 350 de grame de nucă măcinată
  • 200 de grame de stafide înmuiate în rom (opțional)
  • coaja de la 1 lămâie mare
  • coaja de la o portocală
  • pentru decor: nucă fin măcinată, scorțișoară, bombonele, puțină cacao, miez de nucă sau nucă de cocos, după preferință

Cum se prepară coliva

Înainte de a încerca rețeta de colivă este bine să știți că e preferabil să folosiți arpacaș din grâu. Acesta fierbe mai repede decât grâul nedecorticat, care trebuie ținut la înmuiat peste noapte în apă rece. Folosind arpacașul, nu va mai fi nevoie să întreprindeți această operațiune.

Într-o oală cu fund rezistent – sau într-un tuci, dacă aveți – puneți la fiert cei 2 litri de apă rece împreună cu lingurița de sare. Pentru orice eventualitate, puteți pune și o lingură de ulei pe fundul cratiței, pentru a nu se prinde grâul în timpul fierberii.

Până fierbe apa, spălați arpacașul în mai multe ape, până când apa va rămâne limpede în vas. după ce apa a fiert, adăugați arpacașul și amestecați bine. Când începe să fiarbă, dați focul la mic.

Timpul de fierbere poate varia între 40 și 50 de minute, până scade apa. Este foarte important să amestecați constant arpacașul din oală, pentru a nu se prinde.

Când a scăzut toată apa și consistența arpacașului a devenit mai densă, înseamnă că este fiert. În acel moment, adăugați zahărul și mai lăsați la foc mic încă 10 minute, amestecând periodic.

Lăsați această compoziție la răcit 3-4 ore, eventual peste noapte, și acoperiți vasul cu un prosop de bucătărie sau cu un șervet, pentru a nu se forma crustă deasupra.

După răcirea completă, adăugați nucile tocate, stafidele înmuiate în rom, esențele, scorțișoara și coaja de lămâie și portocală rasă. Deoarece consistența va fi foarte densă, este recomandat să amestecați compoziția cu mâinile, pentru a se omogeniza totul perfect.

Se poate așeza apoi într-o tavă de tort cu inel. Presați bine compoziția, după care ornați-o după preferință – cu nuci întregi, pufrată cu cacao sau nucă de cocos, scorțișoară și bombonele pentru colivă.

Lăsați-o să mai stea la frigider 2-3 ore, pentru a se pătrunde aromele, după care este bună de servit.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton