Rețetă ciorbă de fasole în pâine. Gustoasă și rece, și caldă

.

Această rețetă de ciorbă de fasole în pâine este una dintre preferatele românilor. Mai ales iarna, când abia cobori de pe pârtie, nimic nu se combară cu o ciorbă de fasole cu costiță, iar dacă e și în bol de pâine e cu atât mai bine. Dar ce te faci când ești acasă și vrei să o pregătești pentru apropiați? E simplu, cauți rețeta noastră!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Rețeta de ciorbă de fasole în pâine se consumă preponderent iarna, dar este tare gustoasă și rece, în anotimpul cald. Este musai să pui câteva ingrediente „secrete’ la această ciorbă, printre care menționăm cimbrul, leușteanul și rădăcinoasele. Se prepară destul de rapid, dar trebuie să lași fasolea la umflat de seara și să o cureți cu mare grijă de impurități. În acest fel eviți să o fierbi mult prea mult și nu se va mai terciui.


Citește și: Rețetă de supă Ramen. Mâncare japoneză

Citește și: Cartofi franțuzești. Cea mai delicioasă rețetă

Citește și: Rețetă plăcintă cu brânză. Cum se gătește tradițional

Citește și: Rețetă ou poșat. Secretul gustului perfect

Ingrediente ciorbă de fasole în pâine

Pentru
această ciorbă vei avea nevoie de:

  • 500
    gr. de fasole uscată;
  • O ceapă
    mare;
  • Un morcov;
  • Un ardei
    gras verde, alături de un ardei gras roșu;
  • O rădăcină
    de țelină;
  • Un păstârnac;
  • O
    rădăcină de pătrunjel;
  • 4-5
    roșii sau 2-3 linguri de suc de roșii;
  • Zeamă
    de lămâie, borș sau oțet pentru acrit;
  • Verdeață:
    mărar, pătrunjel, lobodă, leuștean, în funcție de gust;
  • 2-3
    linguri de ulei;
  • Sare,
    cimbru, piper, foaie de dafin, boia iute / dulce, în funcție de gust;

Mod de prerarare
rețetă ciorbă de fasole în pâine  

  • Alegem fasolea, o spălăm și o lăsăm în apă câteva ore, preferabil de seara, la umflat;
  • Punem fasolea la fiert, iar când dă în clocot aruncăm prima apă și umplem din nou oala;
  • Repetăm acest pas de câteva ori, până ce fasole începe să se decojească- atunci este pe jumătate fiartă;
  • Punem uleiul la încins într-o altă oală, timp în care tăiem ceapa, cele două tipuri de ardei gras, morcovul, țelina și păstârnacul în cubulețe mici;
  • După 3-5 minute, când ceapa devine sticloasă, adăugăm apa și lăsăm toate legumele la fiert;
  • Când ciorba începe să dea în clocot, adăugăm fasolea, sarea piperul și celelalte condimente dorite, în funcție de gust;
  • Se mai lasă aproximativ 15 minute la foc potrivit, adăugăm și roșiile și punem oțetul, borșul sau zeama de lămâie;
  • După acest pas, fierbem ciorba încă 20 de minute și oprim focul. La 10 minute după ce ciorba de fasole nu mai fierbe, adăugăm verdeața, în funcție de preferințe.


Ingrediente necesare pentru „castronul’ din pâine

Pentru prepararea bolului pentru ciorbă de fasole în pâine, vom avea nevoie de:

  • Un kg.
    De făină;
  • O linguriță
    de sare;
  • 50
    ml. de ulei;
  • 500
    ml. de apă;
  • 7 gr.
    drojdie uscată / 25 gr. drojdie proaspătă. 

Rețetă bol de pâine pentru ciorbă

  • Cernem
    bine făina, astfel încât să ne asigurăm că nu are impurități (și evităm și
    riscul de cocoloașe), facem o gaură în mijlocul acesteia și adăugăm drojdia
    uscată;
  • Dacă
    optați pentru varianta cu drojdie proaspătă; aceasta se va dizolva cu apa și abia
    apoi se va pune peste făină;
  • Amestecăm
    drojdia cu făina, punem sarea și adăugăm apă călduță;
  • Începem
    să amestecăm până se încheagă aluatul, la care vom adăuga ulterior câte puțin
    ulei, în timp ce frământăm continuu;
  • Lăsăm
    aluatul la dospit într-un loc cu temperatură constantă (îl putem lăsa chiar și
    în frigider, peste noapte);
  • Când
    își dublează cantitatea, împărțim în patru părți egale și le formăm în „bile’
  • Ungem
    formele de copt cu unt, lăsăm aluatul la dospit încă o oră și le punem la
    cuptor la 160 de grade Celsius, vreme de 45 de minute;
  • La
    jumătatea timpului de coacere, ungem „bolul’ de pâine cu ou bătut.

La final, tăiem
partea de sus a pâinii și scoatem miezul din interior. Astfel vom avea și
castron, și capac pentru un efect wow! Această rețetă de ciorbă de fasole în
pâine este gata, poftă bună!