Rețetă ciorbă de fasole. Poți adăuga ciolan, costiță sau cârnați

.

Rețeta de ciorbă de fasole este gata în doar două ore și, deși nu este foarte simplu de pregătit, este una dintre cele mai gustoase ciorbe. Românii o preferă pentru că este sățioasă și pentru că poate fi preparată de post sau cu mai multe tipuri de carne.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Rețetă ciorbă de fasole. Ciorba de fasole poate fi preparată în mai multe stiluri care diferă de la o zonă a țării la alta. Calitatea boabelor de fasole uscată este foarte importantă în prepararea acestei rețete de ciorbă de fasole, motiv pentru care trebuie să urmăm câțiva pași care vor aduce, garantat, succesul.


Fasolea trebuie aleasă cu grijă, curățată de toate impuritățile, spălată în câteva ape (e important ca apa să fie rece) și se lasă la înmuiat de seara. Putem face același lucru și cu afumătura, dacă este foarte sărată sau dacă este uscată. În cazul în care nu o lăsăm peste noapte în apă, riscăm să fiarbă mult mai greu și să crească timpul de gătire.

Citește și: Rețetă de creme brulee. Cel mai fin desert franțuzesc

Citește și: Rețetă de tacos mexican. Se prepară foarte ușor

Citește și: Rețetă papanași cu brânză de vaci și griș. Pufoși și savuroși

Citește și: Supă de roșii. Rețetă delicioasă și ușor de preparat


Ingrediente rețetă ciorbă de fasole

Pentru o oală de 5 litri de ciorbă de fasole avem nevoie de:

  • 400 de grame de fasole boabe;
  • 400 de grame de afumătură (sau cârnați, ciolan, șuncă, scăricică);
  • 2-3 cepe potrivite;
  • 2 morcovi mai mari;
  • un păstârnac;
  • o rădăcină de pătrunjel;
  • țelină (1/4 țelină mare sau 1/2 țelină mică)
  • 2 ardei;
  • 400 ml. de bulion de roșii;
  • 3-4 foi de dafin;
  • 4-5 fire de tarhon proaspăt/ 2 lingurițe de tarhon uscat;
  • 5 rămurele de cimbru / 2 lingurițe de cimbru uscat;
  • sare și piper;
  • borș, lămâie sau oțet pentru acrit.

Mod de preparare rețetă ciorbă de fasole

  • După ce am ales, curățat și înmuiat fasolea peste noapte, o scurgem bine de apă și o clătim sub un jet de apă rece;
  • Punem fasolea la fiert, la foc mediu și după ce dă în clocot scurgem apa în care s-a opărit, clătind din nou cu apă rece;
  • În cazul în care afumătura fierbe mai greu, este recomandat să o fierbeți pe jumătate separat;
  • Punem fasolea, afumătura și foile de dafin la fiert într-o oală măricică și acoperim complet cu apă rece;
  • Punem oala pe foc, la fiert și cum începe să dea în clocot va face o spumă la suprafață, care trebuie adunată cât mai des cu putință;
  • Tăiem ceapa, ardeiul și restul legumelor cubulețe;
  • La cam o oră după ce am pus carnea și fasolea la fiert, adăugăm legumele tăiate în prealabil;
  • Odată cu legumele, adăugăm și cimbrul și tarhonul. Dacă sunt proaspete, le legăm cu ață într-un buchețel, pentru a le scoate din oală atunci când ciorba e gata;

Ciorbă de fasole cu afumătură

  • Pe măsură ce apa se evaporă din oală, completăm cu apă caldă,
  • Când carnea este fiartă, o scoatem din oală și o dezosăm, dacă este cazul. Dacă este fără os, o tăiem în bucățele mici și o adăugăm înapoi în oală;
  • După ce legumele și fasolea au fiert, adăugăm bulionul;
  • În funcție de gust, la acest pas putem afăuga și 2-3 căței de usturoi zdrobiți;
  • Mai lăsăm oala la fiert 4-5 minute, timp în care adăugăm și lămâia, borșul sau oțetul, sarea și alte condimente, în funcție de gust.

Ciorba de fasole cu afumătură este gata!

Sursa FOTO: Pixabay.