Cine nu a mâncat niciodată plăcinte cu varză, cu siguranță nu știe ce a pierdut. În zona rurală, aceste plăcinte se umplu cu carne, cartofi, brânză sau chiar gem. Ele se fac original pe plita de la sobă, chiar în cuptorul cu lemne, însă pot fi la fel de bine făcute în tigaie. Umplutura de varză este dulce, iar aluatul sărat, combinație ideală.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!
Pentru plăcinte cu varză ai nevoie de:
- Pentru aluat
- -1 kg faina alba
- -25 g drojdie proaspata sau 14 g uscata
- -aproximativ 650 ml apa calduta
- -50 ml ulei
- -2 lingurite sare
- -1 lingurita zahar
- Pentru umplutura
- -2,5 kg varza proaspata sau murata
- -100 ml ulei
- -piper dupa gust
- -1 lingurita sare
- -boia de ardei dulce sau iute-optional
Mod de preparare:
Prima data se face aluatul din ingredientele menționate mai sus. Drojdia se lichefiează cu zahărul, apoi se formează un aluat cu făina, sarea, apa călduță și uleiul. Se frământă bine până când aluatul nu mai este lipicios. Apoi, se lasă la dospit o oră.
Cat timp creste aluatul, varza se taie fin. Se adauga sarea si se framanta bine, apoi se lasa deoparte, sa se inmoaie, pentru 10 minute.
Ghiveci călugăresc. Rețeta originală, ideală pentru toamnă
Se pune uleiul intr-o cratita sau tigaie cu fund gros si apoi se adauga varza. Se lasa la foc mare, cateva minute, amestecand incontinuu, pana se inmoaie. Se condimenteaza cu piper si boia dupa gust si se lasa deoparte, la racit.
Aluatul se rupe in 20 de bucati, se face din fiecare cate o bila, se intinde cat palma, se pune in mijloc varza si se impatureste ca pe un plic.
Apoi, se prăjește fiecare plăcintă într-o tigaie cu ulei și se pune fiecare plăcintă cu varză într-un prosop curat ca să rămână calde. Se servește cu smântână și ceapă verde tocată mărunt.