Paste de post - 10 rețete ușor de făcut

.

Aveți poftă de paste, dar țineți post? Pastele sunt delicioase și fără lactate și carne, iar aceste rețete ușor de făcut de paste de post vor demonstra acest lucru. Sosul de roșii și legumele sunt delicioase pentru a face paste. În plus, există câteva ingrediente care țin foarte bine locul cărnii sau al lactatelor. 

Paste de post – 10 rețete ușor de făcut


Știați că puteți face paste bolognese de post? Nu aveți nevoie de carne sau de alte ingrediente de dulce pentru a face o porție de paste delicioase care să vă țină mult timp de foame. Aceste rețete sunt ușor de făcut și reprezintă prânzuri sau cine delicioase pentru întreaga familie care ține post sau are poftă de paste. 

Spaghete puttanesca cu fasole roșie și spanac

  • 100 g de spaghete din făină integrală fără ou
  • 1 ceapă mare, tăiată mărunt
  • 1 lingură de ulei de rapiță
  • 1 ardei iute roșu, curățat de semințe și tăiat felii
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 200 g de roșii cherry, tăiate în două
  • 2 lingurițe de oțet mere
  • 1 lingură de capere
  • 5 măsline Kalamata, tăiate în două
  • 1 linguriță de boia afumată
  • 210 g de fasole boabe, scursă
  • 160 g de frunze de spanac
  • o mână mică de pătrunjel tocat
  • o mână mică de frunze de busuioc

Gătiți spaghetele în apă clocotită timp de 10-12 minute, până când sunt al dente. Între timp, prăjiți ceapa în ulei într-o tigaie mare antiaderentă cu capac, până când se înmoaie și devine aurie. Adăugați ardeiul iute, usturoiul și roșiile cherry.

Adăugați oțetul, caperele, măslinele și paprika cu o lingură de apă pentru paste. Încorporați fasolea și gătiți-o până se încălzește.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Adăugați spanacul în apa pentru paste, apoi scurgeți bine. Se amestecă cu sosul de roșii și fasole și cu pătrunjelul și busuiocul, apoi se pune pe farfurii sau în boluri puțin adânci pentru a servi. Puneți orna cu mai mult busuioc. 

Paste alla norma

  • 2 vinete, tăiate în bucăți de 3 cm
  • 1 linguriță mare de sare
  • 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă mică, tăiată mărunt
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • un vârf de cuțit de fulgi de ardei iute
  • 2 cutii de 400 g de roșii tăiate mărunt
  • 1 linguriță de zahăr
  • 350 g de spaghete fără ou
  • un buchet mic de busuioc, mărunțit, plus câteva frunze pentru a servi
  • 1 lingură mare de capere

Se amestecă vinetele cu sarea, apoi se răstoarnă într-o strecurătoare așezată deasupra unui castron timp de 30 de minute, pentru a extrage orice umezeală.

Încălziți 2 linguri de ulei într-o caserolă sau o cratiță. Adăugați ceapa și un vârf de cuțit de sare și gătiți la foc mic timp de 10 min. Adăugați usturoiul și ardeiul iute și gătiți timp de 1 minut. Adăugați roșiile și zahărul și aduceți la fierbere. 

Se lasă să fiarbă, neacoperit, timp de 20 de minute, amestecând din când în când. Se încălzește cuptorul la 220C.


Uscați vinetele cu hârtie de bucătărie, apoi amestecați-le cu restul de ulei. Întindeți-le pe o tavă și coaceți-le timp de 25-30 minute până când se înmoaie și devin aurii pe margini. Între timp, gătiți pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, rezervând 100 ml din apa de gătit.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Amestecați vinetele în sos cu busuiocul și caperele. Asezonați după gust, apoi aruncați spaghetele în tigaie cu sosul și un strop din apa de la paste. Împărțiți-le în patru boluri și completați cu busuioc deasupra. 


Penne cremoase cu spanac și ciuperci

  • 175 g de penne din făină integrală fără ou
  • 50 g de nuci caju neprăjite și nesărate
  • 10 g de ciuperci porcini uscate
  • 1 lingură de ulei de rapiță
  • 120 g de ciuperci champignon
  • 2 căței de usturoi mari, rași fin
  • 200 g de spanac baby

Gătiți pennele urmând instrucțiunile de pe ambalaj și puneți fierbătorul cu apă în funcțiune. Între timp, puneți caju și ciupercile uscate într-un castron mediu termorezistent,și turnați 200 ml de apă clocotită din ceainic. Se lasă la înmuiat timp de 5 minute. După acest timp, amestecați totul cu un blender de mână până când devine omogen și cremos.


Încălziți uleiul într-o tigaie mare antiaderentă la foc mediu și prăjiți ciupercile proaspete și usturoiul timp de câteva minute, până când încep să se înmoaie. Adăugați spanacul și continuați să gătiți, amestecând frecvent până când spanacul s-a ofilit. 

Scurgeți pastele, păstrând puțină apă de gătit. Aruncați pastele în tigaia cu amestecul de ciuperci, asezonați cu mult piper negru și amestecați totul bine. Se iau de pe foc și se amestecă cu sosul cremos de ciuperci, adăugând o picătură din apa de gătit rezervată, dacă este necesar, pentru a fi mai cremoase. Se servește imediat.


Salată de paste cu humus

  • 400 g de conservă de năut, scursă și cu lichidul pus deoparte
  • 1 lingură de tahini
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • ½ cățel de usturoi
  • ½ lămâie, curățată de coajă și zeamă
  • 250 g de paste fără ou
  • 50 g de spanac baby
  • 200 g de roșii cherry
  • ¼ castravete, tăiat în sferturi pe lungime și în triunghiuri mici
  • 75 g de măsline fără sâmburi la alegere, tăiate mărunt

Puneți apă la fiert. Puneți jumătate din năut într-un robot de bucătărie, adăugați aproximativ jumătate din lichidul rezervat din conservă, tahini, uleiul de măsline, usturoiul, coaja și sucul de lămâie și câteva condimente. Amestecați până când obțineți un hummus neted și lejer. Asezonați după gust.


Gătiți pastele urmând instrucțiunile de pe ambalaj. Scurgeți-le, rezervând o cană de apă și clătiți-le sub jet de apă rece timp de câteva secunde până se răcesc.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Amestecați pastele fierte, spanacul, roșiile, castraveții, măslinele, restul de năut și dressingul de humus într-un castron mare, până când totul este bine acoperit. 

Adăugați un strop din apa rezervată de la paste dacă dressingul este prea gros. Se va păstra salata acoperită și la rece timp de până la 6 ore, sau într-un recipient etanș în congelator timp de 2 ore. 

Paste bolognese de post

  • 15 g de ciuperci porcini uscate
  • 1 ½ lingură de ulei de măsline
  • ½ ceapă, tocată mărunt
  • 1 morcov, tocat mărunt
  • 1 baton de țelină, tocat mărunt
  • 2 căței de usturoi, tăiați felii
  • 2 crenguțe de cimbru
  • ½ linguriță de pastă de tomate
  • 125 g de linte verde uscată
  • 400 g de roșii la conservă
  • 125 g de ciuperci champignon, tăiate mărunt
  • 125 g de ciuperci portobello, tăiate felii
  • ½ linguriță de sos de soia
  • 270 g de spaghete fără ou
  • o mână de frunze proaspete de busuioc

Se toarnă 400 ml apă clocotită peste porcini uscați și se lasă timp de 10 minute până se hidratează. Între timp, turnați 1 lingură de ulei într-o cratiță mare. Adăugați ceapa, morcovul, țelina și un vârf de cuțit de sare. Gătiți ușor, amestecând timp de 10 minute până când se înmoaie. Scoateți porcini din lichid, păstrând lichidul și tăiați grosier. Puneți-le deoparte.

Adăugați usturoiul și cimbrul în tigaie. Gătiți timp de 1 minut, apoi adăugați pasta de tomate și gătiți încă un minut. Adăugați lintea, lichidul de la porcini și roșiile. Aduceți la fierbere, apoi reduceți focul și lăsați să fiarbă la foc mic cu un capac.

Între timp, încingeți o tigaie mare. Adăugați uleiul rămas, apoi răsturnați ciupercile champignon, ciupercile portobello și ciupercile rehidratate. 

Prăjiți până când toată apa s-a evaporat și ciupercile sunt de un maro auriu intens. Se toarnă sosul de soia. Se amestecă totul bine, apoi se adaugă ciupercile în amestecul de linte.

Continuați să gătiți amestecând din când în când, la foc mic-mediu, timp de 30-45 de minute, până când lintea este gătită și sosul este gros și redus, adăugând apă suplimentară dacă este necesar. Îndepărtați crenguțele de cimbru și asezonați după gust.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Gătiți spaghetele într-o cratiță mare cu apă sărată cu 1 minut mai puțin decât instrucțiunile de pe ambalaj. Scurgeți pastele, rezervând o lingură de apă apoi aruncați spaghetele în sos, folosind puțin din lichidul păstrat pentru a subția ușor sosul.

Se servesc acoperite cu busuioc proaspăt și puțin piper negru.

Spaghete picante cu ciuperci cu usturoi

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 250 g pachet ciuperci 
  • 1 cățel de usturoi, tăiat felii subțiri
  • buchet mic de pătrunjel, doar frunzele
  • 1 băț de țelină, tăiat mărunt
  • 1 ceapă, tăiată mărunt
  • 400 g de roșii tăiate mărunt
  • 1⁄2 ardei iute roșu, curățat de semințe și tocat mărunt, (sau folosiți fulgi de ardei iute uscat)
  • 300 g de spaghete fără ou

Încălziți 1 lingură de ulei într-o tigaie, adăugați ciupercile, apoi prăjiți-le la foc mare timp de 3 minute până când devin aurii și se înmoaie. Adăugați usturoiul, prăjiți încă 1 minut, apoi răsturnați-le într-un castron împreună cu pătrunjelul. Adăugați ceapa și țelina în tigaie cu restul de ulei, apoi prăjiți-le timp de 5 minute până când se colorează ușor.

Adăugați roșiile, ardeiul iute și puțină sare, apoi aduceți la fierbere. Reduceți focul și fierbeți la foc mic, neacoperit, timp de 10 minute până se îngroașă. 

Între timp, fierbeți spaghetele, apoi scurgeți-le. Se amestecă cu sosul, se acoperă cu ciupercile cu usturoi, apoi se servesc.

Paste cu roșii și busuioc

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 ceapă, tocată mărunt
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit
  • 400 g de roșii cherry sau roșii tăiate bucăți, la conservă
  • un vârf de cuțit de zahăr
  • câțiva stropi de sos soia
  • 100 g de rigatoni fără ou
  • 50 g de brânză vegetală
  • 100 g pesmet

Se încinge uleiul într-o tigaie medie și se prăjește ceapa timp de 5 minute până când se înmoaie și devine ușor aurie. Adăugați usturoiul și gătiți pentru încă minute. Amestecați roșiile și zahărul, aduceți la fierbere și fierbeți timp de 20 minute.

 Adăugați câțiva stropi de sos de soia și condimentați după gust. 

Între timp, gătiți pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Încălziți cuptorul la 220 de grade. Amestecați brânza și pesmetul.

Scurgeți pastele și amestecați-le în sos. Puneți-le cu lingura într-un vas termorezistent. Împrăștiați pesmetul cu brânza și puneți la cuptor timp de 3-5 minute sau până când devine deasupra auriu. Serviți cu o salată verde.

Spaghete aglio e olio

  • 200 g de spaghete fără ou
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 3-4 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 1/2 ardei iute roșu mic, tocat mărunt (opțional)
  • o mână mică de pătrunjel, tocat mărunt

Aduceți la fierbere o cratiță mare cu apă bine sărată și fierbeți spaghetele timp de aproximativ 10 minute, sau până când sunt al dente.

Când pastele sunt aproape gata, încălziți uleiul într-o tigaie așezată la foc mediu și sotați usturoiul și ardeiul iute, timp de 1 minut, până când usturoiul este parfumat și ușor auriu, dar nu maro (usturoiul va avea un gust amar dacă se închide prea tare).

Scurgeți spaghetele și adăugați-le în uleiul cu usturoi împreună cu pătrunjelul. Asezonați și amestecați pentru a le combina, apoi serviți.

Paste cu avocado, roșii și lime

  • 115 g de linguine fără ou
  • 1 lămâie verde, fără coajă și cu zeamă
  • 1 avocado, curățat de sâmburi, decojit și tăiat mărunt
  • 2 roșii mari coapte, tăiate mărunt
  • ½ pachet de coriandru proaspăt, tocat
  • 1 ceapă roșie, tocată mărunt
  • 1 ardei iute roșu, curățat de semințe și tocat fin (opțional)

Gătiți pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj – aproximativ 10 minute. Între timp, puneți sucul și coaja de lămâie într-un castron mediu cu avocado, roșiile, coriandrul, ceapa și ardeiul iute, dacă folosiți, și amestecați bine.

Scurgeți pastele, aruncați-le în castron și amestecați-le bine. Serviți imediat, cât sunt încă calde.

Paste de post la cuptor

  • 500 g de macaroane fără ou
  • Brânză vegetală
  • Pentru sos
  • 100g de nuci de caju
  • 1 morcov mare, tăiat în bucățele
  • 1 cartof mediu
  • 1 ceapă, tăiată grosier
  • 1 tulpină de țelină
  • 150 g de cartof dulce sau dovleac, tăiat în bucățele
  • 3 căței de usturoi, tăiați grosier
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1 linguriță de praf de muștar
  • 200 ml de lapte vegetal
  • Pentru a coace
  • 150 g de roșii cherry
  • 50 g de pesmet integral
  • câteva frunze de busuioc, tocate mărunt
  • 50 g de brânză vegetală

Pentru sos, puneți nucile de caju într-o cratiță cu apă și aduceți-le la fierbere. Fierbeți timp de 5 minute, apoi adăugați toate legumele și usturoiul. Continuați să fierbeți timp de cel puțin 10 minute până când toate legumele sunt fragede.

Scurgeți și transferați-le într-un blender. Adăugați toate ingredientele rămase pentru sos și asezonați cu sare. Amestecați până la omogenizare.

Cât timp rezistă sarmalele la congelator. Secretul pe care puține gospodine îl știu

Aduceți o cratiță mare de apă la fierbere și adăugați un vârf bun de sare. Puneți pastele și gătiți-le urmând instrucțiunile de pe ambalaj. 

Scurgeți și amestecați cu sosul de legume. Dacă doriți, presărați brânză vegetală rasă fin și serviți așa sau le puteți coace puțin la cuptor.

Pentru a coace pastele, încălziți cuptorul la 200C. Transferați-le într-un vas rezistent la cuptor și amestecați-le cu roșiile. Amestecați pesmetul cu busuiocul și brânza vegetală, apoi împrăștiați deasupra și dați la cuptor timp de 25 de minute, până când totul deasupra este auriu. 

Sursa foto: Shutterstock.com