Pâine de casă. Cea mai simplă, rapidă și delicioasă rețetă de pâine pufoasă

 Lupescu Anca
.

Pâinea de casă se face foarte simplu. Ingredientele nu sunt niciodată în gramaje exacte, asta pentru că intervin factori precum umiditatea sau densitatea făinii folosite. 

Tot ce trebuie să știi pentru a face pâine de casă este: frământarea trebuie făcută până ce aluatul devine suplu, elastic și se dezlipește ușor de pe mâini, drojdia trebuie să fie în termenul de valabilitate pentru ca pâinea să crească, drojdia proaspătă trebuie activată cu zahăr, lapte și făină pentru a forma maiaua.

Citește și: Postul Paştelui. Reţetă pentru supă de linte roşie, de post şi foarte gustoasă

Secretele unei pâini pufoase constau în frământarea acestei și dospirea ei la un loc călduț, ferit de curent sau aer rece.

Cel mai bine este să bagi aluatul frământat și apoi acoperit cu un prosop curat într-un bol și apoi în cuptorul oprit. Pentru că ușa cuptorului izolează foarte bine, aluatul va crește repede și uniform. O altă idee este să bagi bolul cu aluat în cuptorul cu microunde fără să îl pornești. Este de asemenea un loc izolat și ideal pentru ca drojdia să își facă treaba. 

Pâinea trebuie crescută în 2 rânduri: o dată trebuie dospit aluatul, apoi, după ce i-ai dat formă pâinii în tavă, trebuie lăsată din nou la crescut pentru măcar 30 de minute. 

Citește și: Negresă de post. Cel mai delicios desert pe care îl poți mânca fără regrete

Trebuie de asemenea să aștepți să se răcească pâinea înainte să o rupi, altfel interiorul ei va fi crud. De asemenea, pâinea de casă nu se taie cu cuțitul, ci se rupe cu mâna. Din cauza contactu contactului cu metalul din care este făcut cuțitul, aluatul poate deveni crud. 

Ingrediente pentru pâine de casă: 

  • 1 kg faină tip 550 sau 650
  • 700 ml apă călduță
  • 25 g drojdie proaspată sau 7 g drojdie uscată
  • 20 g sare
  • puțin ulei pentru uns blatul de lucru

Într-un bol încăpător, amestecă bine apă călduță, drojdia, sarea, uleiul, zahărul și jumătate din cantitatea de făină. Apoi, acoperă vasul și lasă drojdia să acționeze timp de aproximativ o ora, până când amestecul își dublează volumul.

Apoi, scoate aluatul pentru pâinea de casă din bol și frământă-l, adăugând treptat cantitatea rămasă de făină, care să-l închege până la consistentă elastică dorită.

Unge un bol cu ulei vegetal și pune aluatul în acesta, întorcându-l de câteva ori, pentru a-l acoperi în mod uniform cu puțin ulei. După aceea, acoperă bolul cu un prosop umed și lasă ingredientele să interacționeze, până când aluatul de pâine de casă crește, dublându-se. 

Citește și: Postul Paștelui. Rețetă pentru cele mai gustoase chiftele de post, prăjite sau la cuptor

După ce amestecul a crescut din nou, apasă-l cu pumnul de câteva ori, pentru a scoate excesul de aer din interiorul acestuia. Lasă-l din nou în repaus timp de câteva minute, iar apoi scoate-l din vas și împarte-l în 2 dacă vrei 2 pâini de mărime medie. 

Pentru etapa de coacere vei avea nevoie de 2 forme de pâine sau cozonac,  pe care să le ungi cu putin ulei. Apoi, așază cele 2 secțiuni ale aluatului în tavi și lasă din nou aluatul să dospească în aceste forme.

Preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius, iar când aluatul este pregătit, pune pâinea de casă la cuptor și las-o să se coacă timp de 35 până la 45 de minute. Dacă nu-ți place coaja de pâine rumenă și crocantă, acoperă tăvile cu o folie de aluminiu în timpul ultimelor minute de coacere.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton