Mucenici muntenești și moldovenești. Rețetele lui Chef Scărlătescu

.

Rețeta de mucenici a lui chef Scărlătescu. Se apropie 9 martie, Ziua mucenicilor, iar chef Cătălin Scărlătescu a împărtășit rețeta unuia dintre cele mai apreciate deserturi – mucenicii. Iată cum se prepară atât cei muntenești, cât și cei moldovenești!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Rețeta de mucenici a lui chef Scărlătescu. Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de mucenici din Sebastia este prăznuită pe 9 martie, prilej pentru creștinii ortodocși și nu numai să mănânce mucenici sau, cum mai sunt cunoscuți în tradiția populară, măcinici.


n ziua Mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și
porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci
numiți sfinți, mucenici sau brădoși.

În Moldova, mucenicii, unul dintre cele mai apreciate deserturi, numiți sfințișori, au forma cifrei 8, reprezintă o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, iar apoi unși cu miere și nucă. În Muntenia, în schimb, aceștia sunt mai mici și se fierb în apacă cu zahăr, cu scorțișoară și cu nucă, simbolizând lacul unde au fost aruncați Sfinții Mucenici. ambele variante sunt apreciate în egală măsură, cu atât mai mult cu cât se prepară doar o dată pe an, în ziua de 9 martie.


Iată care este cea mai bună rețetă de mucenici a lui chef Scărlătescu!

Citește și: Cele mai gustoase rețete cu pește pentru duminica de Florii

Citește și: Rețete de post. Cele mai delicioase feluri de mâncare de post

Citește și: Rețetă de cozonac fără frământare. Fără efort și delicios

Rețeta de mucenici muntenești a lui chef Scărlătescu

Mucenicii în zeamă se prepară cu precădere în zona Munteniei și reprezintă unul dintre cele mai apreciate deserturi, cu atât mai mult cu cât se consumă doar în perioada lunii martie, aceștia fiind preparați în ziua de 9, conform tradiției.


Conform chef Cătălin Scărlătescu, citat de Antena 1, pentru prepararea mucenicilor muntenești avem nevoie de: o 500 g făină, 50 g drojdie, 200 ml apă călduță, un praf de sare, zahăr vanilat și 100 ml ulei, pentru aluatul covrigeilor; iar pentru zeamă – 800 g de nucă măcinată, o linguriță de scorțișoară, 350 g de zahăr, un praf de sare, esență de rom, coaja de la o lămâie și 2 sau 3 litri de apă. Mucenicii moldovenești sunt un preparat care se consumă atât cald, cât și rece.


Mod de preparare: Într-un vas se pun făina drojdia, sarea, zahărul vanilat, uleiul și puțină apă călduţă. Se amestecă pentru a se forma un aluat. După ce conținutul devine omogen, se frământă bine și se lasă la crescut câteva minute.

Ulterior se ia aluatul și se întinde pe un blat, unde s-a presărat puțină făină. Aluatul se întinde cu sucitorul, până când se formează o pătură subțire. Ulterior, se taie fâșii și se formează opturi mici. Covrigeii în formă de 8 se fierb câteva minute, se pun în sită la scurs, apoi se bagă la cuptor. După ce s-au copt se lasă să se răcească și să se întărească, preferabil peste noapte.


Pentru zeamă, se pune apa la fiert. După ce dă în clocot, se adaugă coaja de lămâie, praful de sare, zahărul vanilat și linguriță de scorţişoară. La final, se alătură covrigeii și zeama, iar apoi nuca.


Rețeta de mucenici moldovenești

Pentru a prepara mucenici moldovenești, un deliciu la fel de apreciat ca cei muntenești, avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 400 g zahăr
  • 4 ouă
  • 100 g margarină
  • 40 g drojdie
  • 400 ml lapte
  • 200 g miere
  • 200 g nucă măcinată
  • 50 ml ulei
  • esenţe după gust

Mod de preparare:

Din drojdie, 2 linguriţe de zahăr, puţin lapte şi puţină făina se realizează o maia care se lasă la crescut. Într-un vas se adaugă făina, maiaua crescută, 3 ouă bătute cu un praf de sare, 200 g zahăr, laptele, margarina moale şi aromele. Ulterior se frământă aluatul şi se lasă la dospit. Din aluat se taie fâșii din care se formează 8-uri mari care se lasă la crescut, se ung apoi cu ou și se bagă la cuptor într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt.