Morcov - proprietăți, beneficii și retețe ușoare cu morcov

.

Morcovii sunt legume rădăcinoase care au fost cultivate pentru prima dată în Afganistan în jurul anului 900 d.Hr. Portocaliul poate fi cea mai cunoscută culoare a lor, dar există și în alte nuanțe, inclusiv mov, galben, roșu și alb. Primii morcovi erau mov sau galbeni. Morcovii portocalii au fost dezvoltați în Europa Centrală în jurul secolului al XV-lea sau al XVI-lea.

Despre morcovi


Această legumă populară și versatilă poate avea un gust ușor diferit în funcție de culoare, dimensiune și locul în care este cultivată. Zahărul din morcovi le dă o aromă ușor dulce, dar pot avea și un gust pământiu sau amar.

Morcovii sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale importante. O jumătate de cană vă poate oferi până la:

  • 73% din necesarul zilnic de vitamina A
  • 9% din necesarul zilnic de vitamina K
  • 8% din necesarul zilnic de potasiu și fibre
  • 5% din cantitatea zilnică de vitamina C
  • 2% din cantitatea zilnică de calciu și fier

Beneficiile morcovilor pentru sănătate

Morcovii au o multitudine de antioxidanți și oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Iată care sunt cele mai importante:

Protejează sănătatea ochilor

Sunt buni pentru ochi. Aceasta este, probabil, cea mai cunoscută superputere a morcovilor. Sunt bogați în beta-caroten, un compus pe care corpul tău îl transformă în vitamina A, care ajută la menținerea sănătății ochilor. Iar beta-carotenul ajută la protejarea ochilor de soare și reduce șansele de cataractă și alte probleme oculare.

Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare

Morcovii galbeni au luteină, care este, de asemenea, bună pentru ochii tăi. Studiile au descoperit că aceasta poate ajuta sau preveni degenerescența maculară legată de vârstă.

Pot reduce riscul de cancer

S-a dovedit că antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi dăunători din organism, iar acest lucru vă poate face mai puțin probabil să aveți cancer. 

Cele două tipuri principale de antioxidanți din morcovi sunt carotenoizii și antocianii. Carotenoizii dau morcovilor culorile portocalii și galbene, în timp ce antocianinele sunt responsabile pentru colorarea roșie și violet.


Ajută inima

În primul rând, toți acești antioxidanți sunt buni și pentru inima ta. În al doilea rând, potasiul din morcovi te poate ajuta să ții sub control tensiunea arterială. Și în al treilea rând, au fibre, care te pot ajuta să te menții la o greutate sănătoasă și să reduci șansele de boli de inimă.

Morcovii roșii au, de asemenea, licopen, care ajută la prevenirea bolilor de inimă.

Ei îți stimulează sistemul imunitar. Vitamina C din morcovi vă ajută organismul să construiască anticorpi care vă apără sistemul imunitar. De asemenea, vitamina C ajută organismul să asimileze și să folosească fierul și să prevină infecțiile.


Pot ajuta în cazul constipației

Dacă ai probleme cu mersul la baie, încearcă să ronțăi niște morcovi cruzi. Cu conținutul lor ridicat de fibre, aceștia pot ajuta la ameliorarea constipație.

Pot ajuta la controlul diabetului

Persoanele cu diabet sunt sfătuite să se încarce cu legume fără amidon, inclusiv morcovi. Fibrele din morcovi pot ajuta la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge. Și sunt încărcați cu vitamina A și beta-caroten, despre care există dovezi care sugerează că pot reduce riscul de diabet.


Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Pot întări oasele

Morcovii au calciu și vitamina K, ambele fiind importante pentru sănătatea oaselor.

Rețete ușoare cu morcovi

Salată de morcovi

  • ½ linguriță de chimen măcinat
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • suc de ½ lămâie
  • 500 g de morcov, mărunțit sau dat pe răzătoare
  • o mână mare de frunze mici de mentă

Pune într-un borcan chimenul, uleiul, sucul de lămâie și câteva condimente. Înșurubează capacul și agită bine pentru a se combina.


Pune morcovii și menta într-un bol. Toarnă dressingul, asezonează și amestecă totul.

Piure de morcovi și linte

  • o bucățică mică de unt
  • ¼ linguriță de coriandru măcinat (opțional)
  • 50 g de linte roșie bine clătită
  • 4 morcovi, curățați de coajă și tăiați în bucățele
  • 1-2 linguri de iaurt (opțional)

Încălzește untul într-o cratiță, adaugă coriandrul, dacă îl folosești, și gătește timp de 1 minut. Încorporează lintea și morcovii, apoi toarnă suficientă apă cât să îi acopere.


Se aduce la fierbere, se fierbe timp de 10 minute, apoi se reduce și se fierbe la foc mic încă 5 minute sau până când lintea și morcovii sunt moi.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Scurge, apoi transferă-le într-un robot de bucătărie și amestecă până la omogenizare cu iaurtul, dacă este necesar.

Morcovi copți cu Pesto

  • 600 g de morcovi, tăiați în patru pe lungime
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 2 linguri de pesto de busuioc 

Se încălzește cuptorul la 200C. Se răstoarnă morcovii pe o tavă de copt și se stropesc cu ulei. Asezonează bine, apoi amestecă-i pe toți pentru a-i acoperi cu ulei.


Se coc timp de 20 de minute, apoi se pune peste pesto și se amestecă ușor pentru a se acoperi fiecare bucată de morcov. Mai coace încă 10 minute, până când morcovii sunt fragezi, apoi servește.

Supă de morcovi copți

  • 700 g morcov, tăiat în bastonașe
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi, cu tot cu piele
  • câteva crenguțe de cimbru
  • o bucată mică de unt
  • 2 cepe, tocate mărunt
  • 700 ml de supă clară de pui
  • 6 linguri de smântână lichidă
  • Pentru crutoane
  • 6 felii de pancetta sau bacon
  • 2 felii groase de pâine de casă
  • un strop de ulei de măsline

Încălzește cuptorul la 200C. Pune morcovii, jumătate din ulei, usturoiul și cimbrul într-o tavă. Condimentează și amestecă totul. Pune în cuptor și coace timp de 45-50 de minute, sau până când se înmoaie și încep să devină aurii.

Între timp, încălzește restul uleiului și untul într-o cratiță mare. Încinge ceapa și gătește-o la foc mic timp de 10 minute, până se înmoaie. 

Când morcovii sunt gata, scoate-i din cuptor. Stoarce cățeii de usturoi copți și moi din coajă și pune-i în cratiță. Adaugă morcovii și aruncă eventualele tulpini lemnoase de cimbru. Se toarnă supa, se aduce la fierbere, apoi se fierbe timp de 10 minute.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Pentru a face crutoanele, taie pancetta în cubulețe și pâinea la fel. Pune-le pe o tavă de copt, stropește cu puțin ulei și macină puțin piper negru. Coace timp de 10 minute până când pancetta și marginile pâinii sunt crocante.

În timp ce se gătesc crutoanele, fă supa cu un blender de mână, apoi strecoar-o într-o cratiță curată, presând pentru a trece cât mai mult lichid. Adaugă 5 linguri de smântână, încălzește și condimentează. Ajustează grosimea cu puțină apă, dacă dorești. 

Servește cu câteva crutoane și cu smântână lichidă suplimentară deasupra. 

Sursa foto: Shutterstock.com