Meniu de Revelion - Ce pui pe masa festivă de Anul Nou

.

Ce meniu servești de Revelion? Dacă te numeri printre cei care petrec Anul Nou acasă, alături de familie și prieteni, cu siguranță te întrebi ce poți servi în această seară? Ei bine, dacă ții cont de tradiții și superstiții, atunci cu siguranță vei pune pe masă pește, ca să treci prin noul an ca peștele prin apă. În plus, se spune că aduce noroc să mănânci pește în noaptea dintre ani. Dar în afară de aceste obiceiuri și tradiții, ce ai în meniu de Revelion?

Ți-am pregătit câteva idei pentru un meniu delicios de Anul Nou cu aperitiv, fel principal și desert. În plus, poți pune pe masa de Revelion orice altceva îți dorești, în funcție de preferințele familiei și oaspeților tăi. 


Meniu de Revelion – aperitiv 

Ciuperci umplute

  • Ulei
  • ciuperci mici
  • unt
  • usturoi, tocați mărunt
  • pesmet
  • Sare 
  • piper negru proaspăt măcinat
  • parmezan proaspăt ras, plus mai mult pentru topping
  • cremă de brânză
  • pătrunjel proaspăt tocat, plus mai mult pentru garnitură
  • cimbru proaspăt tocat

Încinge cuptorul la 200 de grade. Unge o foaie de copt cu ulei. Îndepărtează picioarele de la ciuperci și taie-le grosier. Așează capacele de ciuperci pe foaia de copt. 

Rețetă de ouă umplute cu avocado. Un aperitiv gustos


Într-o tigaie medie, la foc mediu, topește 2 linguri de untul sau mai mult, dacă ai mulți invitați. Pune picioarele de ciuperci tocate și gătește până când cea mai mare parte a umezelii a ieșit, 5 minute. 

Adaugă 3 căței de usturoi și gătește până când e aproape rumen, 1 minut, apoi adaugă jumătate de cană de pesmet și lasă să se prăjească ușor, 3 minute. Se condimentează cu sare și piper. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească ușor.  

Într-un castron mare, amestecă această compoziție cu parmezanul, crema de brânză, pătrunjelul și cimbrul. Se asezonează cu sare și piper.  Umple capacele de ciuperci cu umplutura și presară cu mai mult parmezan.  


Coace până când ciupercile sunt moi și umplutura aurie, cam 20 de minute. Se ornează cu pătrunjel la servire. 

Frigărui aperitiv

  • ulei de măsline extravirgin
  • 9 tortellini cu brânză 
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 2 linguri de oțet balsamic
  • bile de mozzarella 
  • 1/2 linguriță de condimente italiene
  • 1/4 linguriță de fulgi de ardei roșu
  • salam feliat
  • ardei roșii copți și tăiați în bucăți
  • 1 buchet de busuioc proaspăt
  • măsline verzi
  • roșii cherry

Într-o oală mare cu apă clocotită, adăugați 1 lingură de ulei. Gătește tortellini conform instrucțiunilor de pe ambalaj până când sunt al dente. Scurge și transferă-le într-un bol mare.

Rețetă prăjitură cu foaie sfărâmată. Un deliciu!

Asezonează tortellini fierte cu sare și piper. Adaugă oțetul balsamic și câteva linguri de ulei de măsline și amestecă pentru a le combina. 

Într-un bol mic, adaugă bilele de mozzarella, condimentele italiene, fulgii de ardei roșu și 2 linguri de ulei de măsline. Se amestecă pentru a se combina și se pune deoparte.


Asamblează frigăruile așezând câte o bucată de mozzarella, salam, ardei roșu copt, tortellini, busuioc, roșii cherry și măsline verzi. Servește aperitivele alături de un coș cu felii de pâine prăjită. 

Meniu de Revelion – fel principal 

Rață la cuptor

  • 2 kg de rață întreagă
  • 1 ceapă roșie
  • ulei de măsline
  • pulbere chinezească de cinci condimente
  • 1 clementină
  • GARNITURI
  • 4 cepe verzi
  • 4 morcovi mici
  • ½ castravete
  • 1 ardei iute roșu proaspăt
  • 1 buchet mixt de mentă și coriandru proaspăt (30 g)
  • 1 lămâie verde
  • 2 căței de usturoi
  • bucată de 5 cm de ghimbir
  • 200 g afine congelate
  • 2 linguri de sos de soia cu conținut scăzut de sare
  • 2 linguri de oțet de vin de orez
  • 2 linguri de miere 
  • 2 clementine

Scoate carnea din frigider și adu-o la temperatura camerei înainte de a o găti. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade. 

Decojește ceapa, tai-o în felii și pune-o într-o tavă de copt împreună cu măruntaiele de rață și un strop de apă.

Unge rața pe toată suprafața cu 1 lingură de ulei, 1 lingură de cinci condimente chinezești și un vârf de cuțit de sare de mare.

Rețetă de caltaboș. Ca la mama acasă!

Se taie în două clementina și se pune în cavitate, apoi se așează rața direct pe barele cuptorului, cu tava cu ceapă și măruntaiele dedesubt pentru a prinde grăsimea.


Se prăjește timp de 2 ore sau până când rața este crocantă și bine coaptă, întorcând ceapa din când în când pentru a nu se prinde de tavă.

În timp ce rața se gătește, pregătește garniturile. Taie ceapa verde și morcovii în două, apoi taie-i fin pe lungime, la fel și castravetele și ardeiul iute. Se culeg frunzele de ierburi aromatice. Taie lămâia verde în felii.

Scoate rața gătită pe un platou, acoper-o și las-o să se odihnească timp de 30 de minute. Toarnă toată grăsimea din tavă într-un borcan, răcește-o și pune-o în frigider pentru a o folosi gustos într-o altă zi.


Salată de boeuf – Rețetă orginală

Folosind tava, îndepărtează și aruncă măruntaiele, lăsând ceapa. Se pune la foc mediu pe plită, se curăță, se toacă grosier și se adaugă usturoiul și ghimbirul, se adaugă 1 linguriță de cinci condimente, apoi se amestecă afinele.

Se fierb timp de 2 minute, apoi se adaugă soia, oțetul de vin de orez, mierea, sucul de clementine și un strop de apă. Se fierbe la foc mic timp de 5 minute sau până când sosul devin gros și lucios.

Se toarnă într-un blender și se amestecă până la omogenizare, apoi se gustă și se condimentează la perfecție.


Feliază carnea de rață și pune sosul într-o sosieră. Pune pe masa tortilla micuțe ca fiecare să se servească. 

Meniu de Revelion – desert

Pere în vin

  • 1 sticlă de 750 ml de vin roșu moale și fructat
  • 125 g de zahăr granulat
  • 2 cuișoare
  • 1 baton de scorțișoară
  • 1 fâșie de coajă de lămâie
  • 1 păstaie de vanilie, despicată (opțional)
  • 4 pere tari 
  • Suc de lămâie
  • înghețată de vanilie de calitate

Se încălzește cuptorul la 180C. Se pune vinul într-o cratiță cu zahărul, condimentele și coaja și se aduce la fierbere, amestecând din când în când pentru a dizolva zahărul.

Între timp, se decojesc perele și se taie miezul de la bază, dar se lasă codița intactă. Găsește o tavă de cuptor suficient de mare pentru a cuprinde perele într-un singur strat și așează-le acolo.

Rețetă de ouă umplute cu brânză și smântână

Toarnă vinul condimentat deasupra – acesta trebuie să acopere fructele. Coace la cuptor timp de aproximativ o oră, verificând după 45 de minute; când fructele sunt moi, dar încă își păstrează forma, scoate-le din lichid și puneți-le deoparte.

Se toarnă lichidul înapoi în cratiță și se aduce la fierbere. Redu la aproximativ jumătate până când devine un pic mai gros, apoi gustă și toarnă suc de lămâie după gust. Servește perele cu înghețată de vanilie. 

Sursa foto: Shutterstock.com