Gem de căpșuni. Rețeta care nu dă greș niciodată 

.

Dacă vrei să faci gem de căpșuni, atunci ar trebui să urmezi această rețetă care nu dă greș niciodată. Se face din puține ingrediente și are gust de copilărie. Gemul poate fi depozitat pentru iarnă și se poate folosi în prăjituri, peste orez cu lapte, ca topping pentru înghețată sau simplu, pe o felie de pâine. Vei avea nevoie de căpșuni cât mai proaspete și coapte. 

Despre căpșuni


Căpșunul este originar din Europa în secolul al XVIII-lea. Este un hibrid din două specii de căpșuni sălbatice din America de Nord și Chile.

Căpșunile sunt de culoare roșu aprins, suculente și dulci.

Sunt o sursă excelentă de vitamina C și mangan și conțin, de asemenea, cantități decente de acid folic (vitamina B9) și potasiu.

Rețetă de prăjitură cu căpșuni și iaurt

Căpșunile sunt foarte bogate în antioxidanți și compuși vegetali, care pot avea beneficii pentru sănătatea inimii și controlul glicemiei.


Consumate de obicei crude și proaspete, aceste fructe de pădure pot fi, de asemenea, folosite într-o varietate de gemuri, jeleuri și deserturi.

Căpșunile sunt compuse în principal din apă (91%) și carbohidrați (7,7%). Ele conțin doar cantități minore de grăsimi (0,3%) și proteine (0,7%).

Nutriție

Substanțele nutritive din 100 de grame)de căpșuni crude sunt:

  • Calorii: 32
  • Apă: 91%.
  • Proteine: 0,7 grame
  • Carbohidrați: 7,7 grame
  • Zahăr: 4.9 grame
  • Fibre: 2 grame
  • Grăsimi: 0.3 grame

Căpșunile proaspete sunt foarte bogate în apă, astfel încât conținutul lor total de carbohidrați este foarte scăzut – mai puțin de 8 grame de carbohidrați la 100 de grame.


Simptomele care îți arată că ai alergie la căpșuni sau alte alimente

Conținutul net de carbohidrați digerabili este mai mic de 6 grame în aceeași porție.

Majoritatea carbohidraților din aceste fructe de pădure provin din zaharuri simple – cum ar fi glucoza, fructoza și zaharoza – dar conțin și o cantitate decentă de fibre.


Căpșunile au un scor al indicelui glicemic (IG) de 40, ceea ce este relativ scăzut.

Acest lucru înseamnă că căpșunile nu ar trebui să ducă la vârfuri mari ale nivelului de zahăr din sânge și sunt considerate sigure pentru persoanele cu diabet.

Fibrele cuprind aproximativ 26% din conținutul de carbohidrați al căpșunilor.

O porție de căpșuni de 100 de grame oferă 2 grame de fibre – atât solubile, cât și insolubile.

Vitamine și minerale

Vitamina C. Căpșunile sunt o sursă excelentă de vitamina C, un antioxidant necesar pentru sănătatea sistemului imunitar și a pielii.


Mangan. Găsit frecvent în cantități mari în cereale integrale, leguminoase, fructe și legume, acest oligoelement este important pentru multe procese din organism.

Citește și: Top 10 alimente de evitat în sarcină.Ce nu trebuie să consume femeile gravide

Folat (vitamina B9). Una dintre vitaminele B, acidul folic este important pentru creșterea normală a țesuturilor și pentru funcția celulară – și fundamental pentru femeile însărcinate și adulții în vârstă.

Potasiu. Acest mineral este implicat în multe funcții esențiale ale organismului, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale.


Într-o măsură mai mică, căpșunile furnizează, de asemenea, fier, cupru, magneziu, fosfor și vitaminele B6, K și E.

Gem de căpșuni

  • 2 kg căpșuni
  • 4 căni de zahăr alb
  • ¼ cană suc de lămâie

Într-un castron larg, zdrobește căpșunile, pe rând, până când obții un  piure. 

Într-o cratiță cu fundul gros, amestecă împreună căpșunile, zahărul și sucul de lămâie. Amestecă la foc mic până când zahărul se dizolvă. 

Mărește focul la maxim și adu amestecul la fierbere completă. Fierbe, amestecând des, până când temperatura ajunge la 105 grade C.


Îți plac căpșunile cu zahăr? De ce nu e deloc indicat să le mănânci în această combinație

 Se transferă în borcane sterile fierbinți, lăsând un spațiu între capetele borcanelor și se sigilează. Se prelucrează în baie de apă. Dacă gemul va fi consumat imediat, nu te deranja cu procesarea și doar păstează-l la frigider.

Pentru a testa textura

Așează trei farfurii în congelator și după aproximativ 10 minute de fierbere pune o linguriță din lichidul gemului pe farfuria rece. Pune din nou la congelator pentru un minut. 


Trece degetul prin gemul de pe farfurie, dacă nu încearcă să se adune la loc (dacă poți face o linie prin ea cu degetul) este gata să fie pus la conservă!

Citește și: Cum ne afectează sănătatea chimicalele din fructe și legume. Medic: „Cadmiul crește și produce riscul de apariție a cancerului!’

Date nutriționale

Per porție de 40 g: 85 calorii; proteine 0,2g; carbohidrați 21,9g; grăsimi 0,1g; sodiu 0,2mg.