Găluște cu prune - gomboți. Rețetă de post

.

Găluștile cu prune sunt delicioase și ne amintesc tuturor de vremurile în care mamele sau bunicile ni le făceau. Gomboții cu prune se fac destul de ușor și sunt perfecți pentru a fi consumați în perioadele de post. 

Dacă încă nu știi cum să faci găluște cu prune de post, te învățăm noi. Ai nevoie de câteva ingrediente, timp liber și multă voie bună.


Ingrediente pentru găluște cu prune de post 

  • 550-600 de grame de cartofi rozalii (ideea e să rămână 500 de grame după ce sunt gata fierți și curățați)
  • 125 de grame de făină albă (tip 550 am folosit eu)
  • 75 de grame griș de grâu
  • 150 de grame de pesmet
  • 4 linguri de ulei vegetal (eu am folosit ulei de nucă, a dat o aromă irezistibilă, dacă nu aveți, e bun orice ulei cu gust neutru)
  •  sare
  • zahăr (sau fructoză, sau alt îndulcitor pulbere) după gust
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat
  • 1 linguriță rasă de scorțișoară
  • 8 prune mari,

Preparare găluște cu prune de post – gomboți cu prune –  aluatul

Cartofii se spală foarte bine de coajă și se pun la fiert într-o oală cu apă rece (cât să-i acopere de 2-3 degete) și 1 linguriță de sare. Se fierb cam 20 de minute, până se înmoaie bine apoi se scurg de apă. Se decojesc, pe cât e posibil, cât sunt încă fierbinți. Se așează într-un castron încăpător.

Se zdrobesc cartofii cu blenderul de mână. Obții o pastă lipicoasă. O lăsăm să se mai răcorească și între timp punem o oală mare cu apă pe foc (4-5 litri).


Între timp, încingem pe foc mediu o tigaie. Adăugăm uleiul și imediat pesmetul. Amestecăm cu răbdare, până ce pesmetul devine brun-auriu și răspândește un miros plăcut de plăcintă coaptă. Răsturnăm pesmetul într-o farfurie, îl îndulcim după gust și adăugăm și zahăr vanilat și scorțișoară.

După ce pasta de cartofi s-a răcorit suficient, adăugăm grișul și făina și 1 praf de sare și frământăm rapid.


Nu urmărim în niciun caz să obținem un aluat vârtos. Nici nu vom frământa prea mult, doar 2-3 minute. Deși aluatul va fi moale, nu va fi foarte lipicios, se va lucra destul de ușor.

Am folosit pentru 16 găluște, 16 de jumătăți de prune.  Dacă preferați, puteți folosi prune întregi, puteți adăuga un pic de zahăr în mijlocul acestora etc.

Important este, în cazul prunelor congelate, să nu le lăsați să se decongeleze. Le scoateți din congelator doar după ce ați terminat aluatul iar apa pentru fierberea găluștelor deja e pe punctul de a da în clocot. Dacă se vor înmuia, vor lăsa multă apă vor fi mult mai dificil de învelit în aluat.


Când apa din oala mare începe să fremete ușor, adăugați 1 linguriță cu vârf de sare. Amestecați să se dizolve și reduceți focul la mediu-mic, să nu clocotească puternic.

Pregătim pe planul de lucru un castronel mic cu apă. În acesta ne vom uda palmele înainte de a modela fiecare dintre ale noastre găluște cu prune de post.

Cu palmele umede, rupem o bucată de aluat cam cât o minge de pingpong. O aplatizăm în palmă, adăugăm jumătatea de prună (proaspătă sau congelată, sau 1 liguriță de magiun de prune consistent). Modelăm apoi gălușca, cu grijă să nu rămână nelipită undeva.


Imediat ce am format gălușca, îi dăm drumul în apa care fierbe în oală. Ne umezim palmele și modelăm pe rând toate găluștele cu prune de post. Încercăm să lucrăm cât de repede posibil, ca să nu fie o diferență mare de timp între primele și ultimele găluște puse la fiert.

După ce le-am adăugat pe toate în oală, trecem cu o spatulă pe fundul oalei, ca să ne sigurăm că nu sunt lipite găluștele. După ce s-au ridicat toate la suprafață se mai fierb la foc mic 4-5 minute, eventual se oprește focul și se acoperă oala cu un capac, așa încât grișul să se umfle și să facă aluatul foarte fraged.


După ce ale noastre găluște cu prune de post au fiert, se scot cu o spumieră, scurgându-le bine de lichid. Se vor așeza direct în pesmetul aromat pregătit la punctul 3.

Se tăvălesc găluștele în pesmetul aromat, să se îmbrace bine pe toate părțile, apoi se aranjează ai noștri gomboți cu prune de post pe un platou.

Evident, primele găluște cu prune de post se servesc calde. 

Sursa: https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/deserturi-dulciuri-de-casa/galuste-gomboti-cu-prune-de-post.html