Dacă vrei să faci dulceață de vișine, atunci trebuie să știi acest truc ca să îți iasă delicioasă de fiecare dată. Vișinele sunt printre fructele preferate de mulți, iar vara este sezonul lor. Ar fi păcat să nu profiți de toate beneficiile lor. În plus, dacă îți rămân poți să faci prăjituri sau înghețată de casă.
Despre vișine
Vișinele sunt pline de nutrienți importanți, inclusiv fitochimicale (compuși vegetali care luptă împotriva bolilor), antioxidanți și vitamina C.
Aceaste fructe mici sunt benefice pentru reducerea inflamațiilor, îmbunătățesc sănătatea inimii și oferă alte beneficii pentru sănătate.
Beneficiile vișinelor
Bogat în antioxidanți
Vișinele sunt fructe roșii. Fructele și legumele roșii sunt bogate în clasa fitochimică antioxidantă cunoscută sub numele de antociani. Fitochimicele dau fructelor și legumelor viu colorate nuanțele lor colorate. Antocianii, în special, încurajează circulația sănătoasă, asigură buna funcționare a nervilor și oferă proprietăți anticancerigene.
Prevenirea cancerului
Pe lângă vitamina C și antociani, vișinele sunt încărcate cu trei substanțe chimice care combat bolile și care s-au dovedit a opri transformarea celulară (care duce la cancer) în numeroase studii de cercetare.
Aceste substanțe chimice puternice includ alcoolul perillyl, limonenul și acidul elagic. Numai vișinele și cireșele conțin toate cele trei substanțe chimice. Acestea sunt deosebit de protectoare împotriva cancerului de sân, de plămâni, de ficat, de piele și de colon.
Prăjitură cu caise și iaurt. Cea mai simplă rețetă
De fapt, rezultatele unui experiment conceput pentru a testa potențialul antocianinelor din cireșele acrișoare/tartine de a inhiba dezvoltarea tumorilor intestinale la șoareci au fost publicate în „Cancer Letters” în mai 2003.
Cercetătorii au constatat că șoarecii care au consumat dieta cu cireșe au avut adenoame semnificativ mai puține și mai mici decât șoarecii care au consumat dieta de control.
Antocianinele din cireșe au redus, de asemenea, creșterea celulară a anumitor linii celulare de cancer de colon uman in vitro. Aceste rezultate sugerează cu tărie că antocianii din vișine pot reduce riscul de cancer de colon.
Beneficii cardiovasculare și antiinflamatorii
Vișinele conțin quercetină, unul dintre cei mai puternici antioxidanți. Printre alte funcții, quercetina previne deteriorarea oxidativă, prin intermediul radicalilor liberi, de a afecta lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL sau colesterolul „rău”).
Topul fructelor care conțin mult zahăr. La ce riscuri te expui dacă le consumi în exces
Atunci când colesterolul LDL este oxidat, este mai probabil să adere la pereții arterelor, formând placa, ceea ce contribuie la atacurile de cord și la accidentele vasculare cerebrale.
Deoarece vișinele sunt bogate în doi compuși antiinflamatori, antocianinele și quercetina, acestea pot fi benefice în ameliorarea simptomelor de astm și a altor afecțiuni respiratorii și oferă o ușurare pentru cei care suferă de gută.
Rețetă de dulceața de vișine
- 1,5 kilograme de vișine proaspete fără sâmburi
- 185 g zahăr
- 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors
Pune o farfurie la congelator și fierbe borcanele pentru a le steriliza. Într-o oală medie, combină vișinele, jumătate din zahăr și sucul de lămâie și pune la foc mediu-mare. Gătește, amestecând frecvent, până când zahărul s-a dizolvat, 2 până la 3 minute. Încorporează o zahărul rămas și gătește, amestecând, până când acesta se dizolvă, 1 până la 2 minute.
Citeste si: Cireșele îngrașă sau nu? Nutriționistul Mihaela Bilic spune adevărul
Adu amestecul la fierbere completă și gătește, amestecând frecvent, 10 minute. Pune un termometru în amestec și gătește în continuare, amestecând frecvent, până când temperatura înregistrează 220 de grade. 30 până la 40 de minute. În timpul fierberii, se spumează spuma care plutește la suprafață.
Cu temperatura la 220 grade fă un test. Scoate farfuria din congelator și așeză pe ea o lingură de dulceață. Reintrodu farfuria în congelator și așteaptă 1 minut. Scoate farfuria din congelator și împinge ușor în dulceață cu un deget.
Dacă dulceața este gata, aceasta se va încreți ușor atunci când este împins. Dacă nu este gata, va fi prea subțire pentru a se încreți. Dacă nu se încrețește de la prima încercare, mai gătește două sau trei minute și repetă testul.
Odată ce dulceața s-a gelificat corespunzător, scoate vasul de pe foc.
Scoate un borcan din apa care fierbe și așează borcanul pe o suprafață curată și introdu o pâlnie de conserve. Cu ajutorul unui polonic, toarnă dulceața prin pâlnie în borcan; umple până aproape de margine, lăsând un deget sau două de borcan gol. Scoate pâlni, șterge marginea cu un prosop curat și umed.
Dulceață de cireșe. Cea mai simplă rețetă
Pune capacul, cu partea de sigilare în jos, pe borcanul umplut. Pune borcanul umplut în apă clocotită. Repetă cu dulceața și borcanele rămase, asigurându-te că borcanele nu ating pereții oalei și că sunt distanțate la 2,5 cm unul de celălalt.
Ridică focul la maxim, acoperă oala și adu apa la fierbere.
Lasă borcanele în apa clocotită timp de 10 minute. Folosind un clește, transferă borcanele pe un prosop pentru a se răci complet.
Citește și: Rețetă de tartă cu căpșuni.Cel mai gustos desert
Lasă borcanele să stea 24 de ore. Verifică borcanele răcite pentru a vedea dacă există o ușoară adâncitură în capac care indică o etanșare în vid. Păstrează dulceața într-un loc răcoros și întunecat până la 1 an.
Sursa foto: Shutterstock.com