Drobul de post poate fi inclus în meniu cu ușurință în perioada Postului Paștelui, mai ales că poate pregăti repede și este ușor de făcut. Fie că este de legume sau cu ciuperci și orez, drobul de post este delicios și nici nu se mai resimt restricțiile alimentare. Iată cum se pregătesc și ce ingrediente se folosesc.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Pentru un stil de viață sănătos este necesar ca din meniu să nu lipsească legumele. Dat fiind că în această perioadă nu se consumă carne sau produse lactate, organismul are nevoie de nutrienți, vitamine și minerale. Astfel, cea mai bună idee ar fi ca legumele să intre în meniu într-un fel de mâncare cât mai gustos și drobul de post poate reprezenta o idee foarte bună.
Drob de post cu legume
Ingrediente:
- o țelină
- 2 morcovi medii
- 3 cartofi medii
- 3 căței de usturoi
- 4 cepe
- o cană de orez
- 100 g măsline negre sau verzi, în funcție de preferințe
- 200 g ciuperci Champignon
- spanac
- pătrunjel
- mărar
- 50 g pesmet
- condimente: sare, piper, boia dulce și oregano, după gust
Citește și: Rețetă de drob de miel simplă și gustoasă.Uite cum prepari acasă preparatul tradițional de Paști
Citește și: Musaca de post cu ciuperci.Rețeta simplă și gustoasă
Cum se prepară drobul de post cu legume
După ce au fost spălați bine în prealabil, cartofii se pun la fiert în coajă. Se verifică cu fuculița, iar când sunt gata se curăță de coajă și se pisează ca pentru piure.
Orezul se pune separat la fiert și se adaug două căni de apă la cantitatea menționată. În momentul în care începe să fiarbă, se acoperă cu un cap și se lasă în continuare a fiert pentru aproximativ 10 minute, fără a se ridica deloc capacul. Când se închide focul, se mai lasă cu capacul alte 10 minute.
Între timp, se toacă ceapa și se mărunțește usturoiul. Cele două Ingrediente se pun la călit cu cupiercile tocate, timp de 15 minute. Țelina și morcovii se dau pe răzătoare, în timp ce spanacul se opărește.
Toate ingredientele, inclusiv pătrunjelul, mărarul, măslinele și condimentele, se amestecă apoi, până se omogenizează. Drobul se poate pune fie în tăvi de chec, fie într-un tavă rotundă, după preferințe. În tăvi se pune hârtie de copt, apoi se pune compoziția.
Drobul de post cu legume trebuie ținut la cuptor circa o jumătate de oră, până când devine auriu. Se lasă la răcit, iar apoi trebuie să stea la frigider cel puțin trei ore pentru a se putea tăia.
Drob de post cu ciuperci și orez
Ingrediente:
- 1 kg de ciuperci
- 2 morcovi mici
- 2 cepe mici
- 200 g de orez
- 100 g de pesmet
- 2 lingurițe de făină de in
- 400 ml de apă
- 50 ml de ulei
- sare, piper, cimbru după gust
- un vârf de cuțit de turmeric
- câte o legătură de pătrunjel și mărar
- 4 căței de usturoi
Cum se prepară drobul de post cu ciuperci și orez
Se spală și se curăță toate legumele, apoi se toaca mărunt ceapa și ciupercile. Morcovul se dă pe răzătoarea mare. Separat, se pune orezul cu apa ala fiert, cu un vârf de sare, până când se fierbe. Se lasă, apoi, la răcit.
Între timp, se încinge o tigaie cu 25 ml de ulei și se pun ciupercile, care se lasă pe foc până când scade zeama pe care și-o lasă. Se lasă și ele deoparte la răcit.
Restul cantității de ulei se pună în altă tigaie, în care se călește ceapa timp de un minut și morcovii rași. Când se gătesc se dau de pe foc la răcit.
Într-o tavă dreptunghiulară, rotundă sau de chec se pune hârtie de copt. Se amestecă toate ingredientele și se pun în tavă, apoi se nivelează. Se bagă la cuptorul încins la 180 de grade, timp de 40 -45 de minute.
Când drobul de post cu ciuperci și orez este gata, se lasă la răcit. Apoi, de preferat ar fi să fie lăsat la frigider câteva ore pentru a se tăia mai bine. Poftă bună!
Vezi și cum să faci o rețetă de stufat de pui!
Sursa foto: Shutterstock