Cum se face storceag, ciorba pescarească cu sturion si somn

.

Storceag este de fapt o combinație între ciorbă si supă  care se face din specii de sturioni (morun,nisetru,pastrugă si cegă), profund   influenţată de  gastronomia ucraineană. Zona caracteristică pentru storceag este localitatea Sfantu Gheorghe unde traieşte o comunitatea ucraineană din Delta Dunarii. In timp reţeta s-a raspandit in toate comunităţile din Deltă dependente de resursa pescarească a sturionilor(mai ales în Sulina).

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Cel mai bun Storceag se poate mânca la Hramul Bisericii din localitatea Sfantu Gheorghe de sărbatoarea Sfantului Gheorghe , în luna aprilie, cand se desfaşoară un adevarat concurs intre gospodinele din localitate care se intrec sa facă cel mai bun Storceag.


De unde vine Storceag

Sturionii sunt peștii din familia Acipenseridae, o specie primitivă de pești, fiind multă vreme contemporani cu dinozaurii, caracteristicile lor morfologice rămînînd relativ neschimbate de atunci și pînă acum.

Sunt acei pești care produc caviarul, o familie de pești de talie mare, cu scheletul cartilaginos-osos, cu corpul fără solzi, foarte căutați și apreciați pentru tot ce se poate obține de la ei, carne, icre și chiar pielea.

Atât de apreciați, încît perioade mari de timp a fost supraexploatat pescuitul acestei specii, în ultimii ani populațiile de sturioni sălbatici scăzînd foarte mult, aflîndu-se chiar în pericol de dispariție. De aceea s-au căutat diverse soluții pentru protecția și salvarea acestor pești, una dintre soluții fiind prohibiția, din 2006 și pînă la finalul anului 2021 pescuitul comercial de sturion sălbatic din Dunăre fiind interzis. Pentru toți cei care vor să experimenteze gustul cărnii de sturion, există varianta achiziționării sturionilor de crescătorie. Din familia sturionilor, la noi se găsesc morunul, nisetrul, cega, păstruga și viza.


Ingrediente pentru Storceag, rețeta lui Radu Anton Roman

  • 200 g cartofi
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 100 g smântână subţire
  • 1 ou
  • 1 linguriţă sare
  • 1 legătură mărar
  • 1 vârf cuţit piper pisat
  • 1 kg carne de sturion — morun, nisetru, păstrugă, cegă (sau orice alt peşte mare alb, inclusiv somn)

Mod de preparare:

Se pun 2 litri apă cu sarea şi piperul la fiert. Se taie în bucăţele cât mai mărunte morcovul, cartofii, ceapa. Se taie carnea de peşte (dezosată) în cuburi de aproximativ 2 cm latura. Când apa dă în clocot se pun toate acestea la fiert.

Pomme du Sima. Desertul cu care Chef Dumitrescu și-a cucerit soția

Se bate smântână cu oul şi cu o cană de apă, se toacă mărarul, iar după douăzeci de minute de fiert se adaugă ciorbei smântână şi mărarul, se amestecă puţin şi se dă întrun clocot.


Paste cu creveți și sos alb. Cea mai rapidă rețetă

Storceagul se poate face şi cu şalău, şi cu ştiucă, şi cu somon sau alt peşte alb de mare .