Cum se afumă carnea? Afumarea peștelui, de exemplu, a a fost o parte integrantă a fiecărei culturi maritime. De-a lungul a mii de ani de uscare, sărare și afumare a peștelui, tehnica s-a dezvoltat până în punctul în care alimentele de odinioară obișnuite au devenit o delicatesă.
Cum se afumă peștele
Pentru început, vei avea nevoie să investești într-o afumătoare.
Afumarea la rece necesită temperaturi sub 25 C timp de câteva zile. Afumarea la cald, însă, se poate face la temperaturi de până la 120 C și durează doar câteva ore.
Alimentele care scad pofta de mâncare
Cel mai bine este să începi cu o saramură de apă sărată. Procesul este rapid, așa că nu îți face griji că trebuie să începi cu o zi înainte. Peștele trebuie să stea în saramură timp de aproximativ 15 minute pentru fiecare centimetru grosime. De asemenea, 1 litru de saramură e ideal pentru fiecare kilogram de pește.
Afumare la cald
Afumarea la cald se poate face în aproape orice grătar sau afumătoare și este mai ușoară și mai rapidă decât afumarea la rece, care poate necesita un echipament mai specializat și mult mai multă răbdare.
Ceea ce obținem este la fel de afumat, dar nu este uscat sau conservat în același mod. Acest lucru înseamnă că peștele afumat la cald are un termen de valabilitate scurt și trebuie să fie refrigerat sau congelat.
Saramura poate fi pur și simplu sare și apă. Pune 1 lingură/15 ml de sare simplă, adică sare fără iod, pentru fiecare cană de apă.
Saramura poate conține, de asemenea, orice condimente pe care alegi să le adaugi. Poți înlocui o parte din apă cu vin alb, sau poți adăuga boabe de piper, zahăr brun sau orice condiment care îți place la pește.
Cum se afumă peștele
Orice pește va funcționa. Cu toate acestea, peștele mai gras va absorbi mai multă aromă de fum, așa că peștii precum somonul și păstrăvul sunt perfecți pentru afumare. Poți folosi pește întreg sau bucăți, dar fileurile cu pielea încă pe ele sunt mai bune decât alte bucăți.
Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze
Aproape orice tip de lemn va funcționa, dar cel mai bine folosește lemne precum arinul sau lemnele de fructe. Somonul este adesea afumat cu arin, aceasta fiind o tradiție care datează de la popoarele indigene din nord-vestul Statelor Unite.
Bineînțeles, poți folosi stejar sau orice alt lemn de afumătură preferat.
Dacă poți menține o temperatură de afumare scăzută, sub 65 C pentru prima oră sau două, atunci peștele va avea mai mult timp pentru a absorbi aroma de fum.
Ridică temperatura după 2 ore la aproximativ 95 C pentru a-l termina. Asigură-te că peștele este încălzit până la capăt, până la cel puțin 75 C. Nu uita că atunci când vine vorba de gătitul la temperaturi joase, este întotdeauna mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău.
Într-o notă finală, nu numai că peștele afumat este o masă sau un aperitiv grozav, dar este și un ingredient grozav. Ia carnea de la un păstrăv afumat sau de la un pește asemănător și amestec-o cu niște cremă de brânză, usturoi, sare și piper și vei avea o tartinabilă excelentă pentru a fi consumată cu lipie sau crackerși.
Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită
Multe rețete folosesc pește afumat, de la supe, la salate și până la feluri principale.
Afumarea peștelui este diferită de afumarea cărnii?
Bineînțeles că da. De la condimente la temperatură, totul variază. Nu poți folosi aceleași condimente pentru pește ca și pentru altă carne.
Carnea peștelui este mai fragedă decât cea a cărnii roșii, așa că și timpul de gătire variază.
Ingrediente pentru afumarea peștelui
- 4 până la 5 kilograme de fileuri de pește cu piele. De preferință păstrăv, somon, macrou, biban de mare, pește cu vele sau ton pentru afumare.
- 1/2 cană de zahăr alb sau brun
- 1/2 cană de sare de masă
- 1 litru de apă
- Se preferă paprika pentru o aromă picantă, dar poți folosi orice condiment, mirodenie sau amestec la alegere.
- Ierburi proaspete pentru garnitură. De preferință pătrunjel, rozmarin, salvie, cimbru sau mărar.
- Bucăți de lămâie pentru a servi
- Unelte pentru afumarea peștelui
- Un afumător de alimente de calitate.
- 2. Un bol mare
- 3. Folie de plastic
- 4. Un termometru pentru carne
- Lemne.
Pregătirea peștelui pentru afumare
Da, acesta este un pas separat, deoarece trebuie să fii foarte atent la alegerea peștelui aici. Optează mai degrabă pentru un pește gras decât pentru unul mai slab.
Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași
Bucățile mari de pește gras vor rămâne fragede și suculente după afumare. Peștele mai slab tinde să devină uscat și tare după ce este afumat.
Îndepărtează coloana vertebrală pentru peștii mari. Pentru peștii mai mici, păstrează coloana vertebrală atașată pe o parte a fileului.
Marinada
Amestecă sarea, zahărul și paprika cu apa și fierbe-o la foc mic până când totul se dizolvă. Se lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi se lasă peștele să se înmoaie în ea timp de cel puțin 6-10 ore.
Nu uita să speli peștele după ce l-ai scos din saramură și să-l usuci. Îl poți da acum cu condimentele preferate.
Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani
Temperatura
Pornește afumătoarea și las-o să se preîncălzească.
Pentru a afuma un păstrăv întreg, setează temperatura între 63 și 93 °C și gătește până când pielea începe să se fărâmițeze, ceea ce va dura aproape o oră. Temperatura și timpul vor fi similare cu cele pentru un păstrăv întreg atunci când afumi fileuri de somon.
Folosește întotdeauna un termometru pentru carne pentru a preveni afumarea excesivă a peștelui. După ce este gata, servește-l fierbinte cu felii de lămâie și garnisit cu ierburi aromatice la alegere.
Sursa foto: Shutterstock.com