Cum să faci gin acasă

 Lupescu Anca
.

Istoria ginului din zilele noastre se întinde până în secolul al XVI-lea, în ceea ce numim astăzi Țările de Jos. Inițial, lichidul din boabe de ienupăr era obținut din vin distilat în loc de cereale.  Experții au teoretizat că debutul „Micii ere glaciare” de la mijlocul secolului al XVI-lea ar fi putut cauza această schimbare.  

Istoria ginului

Vremea mai rece a făcut ca recoltarea strugurilor să fie mult mai dificilă pentru fermierii din Europa.  Prin urmare, olandezii nu au putut importa cantitatea de vin necesară pentru a crea apă din fructe de ienupăr.  Rezultatul final a fost trecerea la o băutură spirtoasă pe bază de cereale.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

În zilele noastre, ginul este adesea băut cu apă tonică ca băutură înainte de cină sau savurat într-un cocktail la modă. Cu toate acestea, în ciuda acestei imagini moderne rafinate, ginul are câteva secrete.

O invenție olandeză

Inițial, un om de știință olandez a formulat uleiul din boabe de ienupăr ca medicament și a fost adăugat la spirtul distilat împreună cu plantele botanice pentru a-l face mai plăcut la gust. De fapt, era atât de plăcut la gust încât cazurile de boli raportate au crescut, deoarece masele încercau să achiziționeze acest „genever”, care era disponibil doar în farmacii. Cererea a fost atât de mare încât au apărut numeroase distilerii mici și s-a născut versiunea comercială, nemedicinală.

Plantă de ienupăr cu fructe de pădure

Trupele engleze care luptau alături de olandezi în Războiul de Treizeci de Ani (1618-1648) au observat că soldații olandezi erau extrem de curajoși în luptă. Acest curaj a ajuns să fie atribuit efectelor calmante ale genebrei pe care o sorbeau din sticlele mici atârnate la curele. Soldații englezi care se întorceau acasă din război au răspândit vestea despre acest genever, iar olandezii au început să îl importe în întreaga lume cu vasta lor flotă de nave comerciale.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Revoluția glorioasă a ginului

William de Orange a urcat pe tron și a adus libertatea de a distila și de a vinde băuturi spirtoase, cu condiția ca acestea să fie produse din porumb englezesc cultivat în țară. Prețurile băuturilor spirtoase au scăzut, iar impozitele mai mari pe bere au crescut și mai mult cererea de gin, ceea ce a dus la o producție nereglementată care folosea cereale de proastă calitate.

Având în vedere că în jurul Londrei prevalau multe boli transmise prin apă, ginul a devenit o băutură sigură pentru cei săraci. Peste 7.000 de magazine de băuturi spirtoase au apărut în jurul Londrei, iar ginul a devenit cunoscut ca fiind opiul oamenilor de rând. 

Cum să faci gin acasă: distilarea

Ginul tinde să fie distilat de două ori. După prima distilare, este un alcool neutru, iar apoi, la a doua distilare, se dau aromele date alcoolului care îl transformă în gin. În acest stil de gin, însă, se imprimă aromele direct în alcool. Vom începe cu un alcool neutru: vodcă.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Majoritatea ginului este distilat ca gin și nu începe ca vodcă, dar procesul de distilare este dificil și nu se face acasă.

Cum se face ginul

Toate ginurile au nevoie de boabe de ienupăr, care pot fi comandate de pe site-uri de specialitate. Dincolo de acestea, poți folosi semințe de coriandru, ghimbir, coajă de lămâie, coajă de lime, coajă de portocală și lemongrass.

Începe cu 120g de boabe de ienupăr pentru 6 căni de vodcă, lasă să stea două zile, apoi strecoară și gustă. Am decis că era nevoie de mai mult.

Alcoolul va avea o culoare maronie, dar este ceva normal.

Ingrediente pentru a face gin acasă

  • 1,6 l vodcă
  • 70 + 50 grame boabe de ienupăr
  • coajă de lămâie verde
  • coajă de portocală
  • coajă de lămâie
  • 1 rădăcină de ghimbir
  • 1 tulpină mică de lemongrass

Cu ajutorul unui mojar, zdrobește ușor boabele de ienupăr pentru a elibera aromele într-un bol separat.

Adaugă boabele de ienupăr și toate celelalte ingrediente (mai puțin cele 50 de grame de boabe de ienupăr) în recipient.

Se lasă să stea timp de 2 zile.

Strecoară toate materialele folosind o pâlnie și o pânză de mestecat într-o altă sticlă sau vas (va trebui să torni înapoi).

Amestecă cele 50 g de fructe de ienupăr rămase și adaugă-le înapoi în sticlă. Adaugă restul boabelor de ienupăr Se lasă să stea încă o zi. Se strecoară din nou și ai obținut gin. Combină-l cu apă tonică, fructe de pădure proaspete, suc de lime și servește-l cu gheață.

Ginul, băutura vedetă

După o perioadă de timp în care nu a fost în centrul atenției, ginul a revenit în forță. 

Cocteilurile retro clasice amestecate cu ginuri premium în pahare elegante au revenit la modă și un nou val de ginuri premium a preluat controlul. 

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Distilat în alambicuri la scară mică, folosind ingrediente de înaltă calitate și multă grijă și atenție, aceste ginuri selecte sunt făcute pentru un palat mai rafinat.

De-a lungul anilor, a existat un efort continuu pentru a merge dincolo de ginul de tărie marinărească, numit astfel în semn de recunoaștere a ofițerilor Marinei Regale de la începutul secolului al XVIII-lea, care doreau să fie siguri de tăria ginului de la bordul navelor lor. 

Acest lucru a fost considerat în parte o măsură de protecție, astfel încât, dacă spirtul ar fi intrat vreodată în contact cu praful de pușcă, ar fi fost în continuare eficient. Pentru a-l testa, au amestecat puțin gin și praf de pușcă, aprinzându-l și observând flacăra. O flacără clară era „dovada” calității și a devenit un nou standard, astfel încât, în cele din urmă, orice alcool cu o concentrație de 114 grade (sau 57,1% ABV) a fost considerat suficient de sigur pentru a fi transportat la bord. 

Alimentele care scad pofta de mâncare

În plus, aceștia ar fi avut probabil nevoie de o băutură decentă, iar asigurarea tăriei acesteia era o modalitate bună de a garanta acest lucru echipajului. 

În ciuda tuturor acestor lucruri, fraza în sine nu a fost folosită decât mulți, mulți ani mai târziu, când un agent de marketing a adoptat-o pentru a-și promova pe piață ginurile mai puternice și mai robuste. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton