Cum faci popcorn acasă. Rețete de floricele de porumb

 Lupescu Anca
.

Cum să îți faci popcorn la tine acasă. Nu este deloc complicat și nici nu durează prea mult timp. Așadar, dacă ai boabe de porumb, ai la îndemână tot ce îți trebuie ca să îți faci o gustare ideală ca la cinema. În plus, poți face rețete dulci de popcorn sau poți adăuga tot felul de arome, cum ar fi paprika iute, pentru un gust aparte.

Beneficiile popcornului

Popcornul este o gustare populară în întreaga lume și se găsește mai ales la cinema. Este ușor să asociezi popcornul cu mult unt și sare, dar gustarea poate oferi de fapt beneficii surprinzătoare pentru sănătate, datorită nutrienților și numărului redus de calorii.

Citește și: Ce alimente să nu bagi în cuptorul cu microunde

Popcornul se face prin încălzirea boabelor de porumb, care sunt pline de amidon și au un exterior dur. Atunci când nu este încărcată cu o mulțime de alte ingrediente, gustarea este, de fapt, sănătoasă și ușoară. Este, de asemenea, populară pentru că este rapidă și ușor de preparat acasă.

Există câteva beneficii pentru sănătate în ceea ce privește consumul de popcorn. Pe lângă faptul că sunt bogate în fibre, floricelele de porumb conțin și acizi fenolici, un tip de antioxidant. În plus, floricelele de porumb sunt cereale integrale, un grup alimentar important care poate reduce riscul de diabet, boli de inimă și hipertensiune la om. 

Risc mai mic de diabet

Se știe că cerealele integrale oferă multe beneficii pentru sănătate oamenilor. Un beneficiu important al consumului de cereale integrale este un risc redus de diabet de tip 2, care s-a dovedit a fi valabil mai ales pentru bărbații și femeile de vârstă mijlocie.

În plus, floricelele de porumb au un indice glicemic (IG) scăzut, ceea ce înseamnă că pot ajuta la menținerea ușoară a nivelului de zahăr din sânge și la evitarea fluctuațiilor asociate cu alimentele cu IG ridicat. 

Dietele cu multe alimente cu IG scăzut pot ajuta persoanele cu diabet de tip 1 sau 2 să își îmbunătățească nivelul de glucoză și de lipide.

Risc mai mic de boli de inimă

S-a constatat că un aport ridicat de fibre, care este predominant în floricele, scade riscul de boli cardiovasculare, precum și de boli coronariene. Fibrele sunt o parte importantă a unei diete echilibrate, iar popcornul este ideal dacă ai nevoie de o gustare care să contribuie la aportul zilnic de fibre.

Citește și: Alimente bogate în calciu.Pe ce loc este spanacul

Risc mai mic de hipertensiune arterială

Pe lângă scăderea riscului de diabet și de boli de inimă, consumul de popcorn fără multă sare sau unt adăugat te poate ajuta să îți reduci tensiunea arterială sau să diminuezi riscul de a dezvolta hipertensiune arterială.

Rețete de floricele de porumb acasă

Floricele cu sare și unt

  • 3 linguri de ulei de nucă de cocos sau ulei de măsline extravirgin
  • 1/3 cană de boabe de popcorn de calitate superioară
  • 1 lingură de unt sau mai mult după gust, opțional
  • Sare după gust

Se încălzește uleiul într-o cratiță de 3 litri cu fundul gros la foc mediu-mare. Dacă folosești ulei de cocos, lasă tot uleiul solid să se topească.

Pune 3 sau 4 boabe de popcorn în ulei și așteaptă ca boabele de popcorn să explodeze.

Când sticlesc boabele, pune restul de popcorn, într-un strat uniform.

Citește și: Piramida alimentelor.Care sunt grupele de alimente pe care trebuie să le consumăm

Acoperă vasul și ia de pe foc.

Această metodă încălzește mai întâi uleiul la temperatura potrivită, apoi, așteptând 30 de secunde, aduce toate celelalte boabe la o temperatură apropiată de cea de spargere, astfel încât, atunci când sunt puse din nou pe foc, toate să explodeze cam în același timp.

Se pune din nou tigaia pe foc:

Popcornul ar trebui să înceapă să explodeze în curând, și toate boabele să se desfacă deodată. Odată ce pocnitul începe cu adevărat, agită ușor tigaia, mișcând-o înainte și înapoi deasupra aragazului.

Pe măsură ce popcornul se sparge, ține capacul ușor întredeschis pentru a lăsa aburul din floricele să se elibereze (floricelele vor fi mai uscate și mai crocante).

Odată ce pocnitul încetinește la câteva secunde între pocnituri, îndepărtează tigaia de pe foc:

Pune floricelele de porumb într-un bol mare.

Dacă pui unt, îl poți topi cu ușurință punând untul în tigaia acum goală, dar fierbinte.

Pur și simplu stroește untul topit peste popcorn și amestecă pentru a-l distribui.

Se presară popcornul cu sare după gust.

Citește și: Alimente bogate în proteine.De ce sunt importante în alimentație

Această rețetă se poate schimba și se poate adăuga paprika sau alte condimente. Există în comerț praf cu aromă de brânză pentru popcorn făcut acasă, așa că tot ce trebuie să faci este să adaugi unt și apoi condimentul preferat. Amestecă bine și gata.

Popcorn cu caramel

  • 60 ml de ulei vegetal (nu este necesar dacă faceți popcorn în aer cu un aparat de făcut popcorn)
  • 80 g boabe de porumb
  • Pentru caramel
  • 100g de unt, nesărat
  • 220 g de zahăr brun 
  • 170g miere
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu

Încinge uleiul într-o oală mare la foc mediu. Pune câteva boabe de popcorn și așteaptă până când explodează, apoi adaugă popcornul rămas, ia oala sau tigaia de pe aragaz pentru a scutura și răspândi porumbul uniform. 

Acoperă cu un capac. Odată ce popcornul începe să explodeze serios, scutură ușor oala o dată.

Scoate de pe foc atunci când pocnitul se oprește și transferă-le într-un bol mare. 

Pentru caramel

Topește untul la foc mediu, adaugă zahărul și siropul de porumb. Amestecă bine. Când bolborosește, mai lasă 4 minute pe foc.

Scoate de pe foc, apoi adaugă rapid vanilia și bicarbonatul de sodiu. Când nu mai amesteci, caramelul va face spumă și va crește în volum.

Citește și: TOP 5 alimente care au calorii negative.Cum te ajută să slăbești

Toarnă rapid direct peste popcorn, amestecă până când caramelul se răcește și începe să se întărească.

Pune floricelele de porumb pe 2 tăvi de copt. Coace la cuptor timp de 15 minute. Caramelul se va topi din nou. Scoate din cuptor și lasi să se răcească. Se sparge ușor în bucăți și se servește. Rămâne crocant 2 – 3 săptămâni!

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton