Cum faci borș de casă

.

Dacă ai mâncat vreodată ciorbă acrită cu borș de casă, atunci știi că nu se compară cu cel cumpărat din magazin. Borșul este, de fapt, o fermentație din mai multe cereale, așa că nu ar trebui să fie deloc greu de făcut acasă. În plus, știi foarte bine ce ai pus în el, îl poți face pe gustul tău și vei avea o satisfacție extraordinară mereu când îl vei folosi în ciorbe. 

Despre borș


Borș își trage numele de la borșul slav, o supă preparată cel mai adesea din sfeclă și niciodată din tărâțe de grâu. 

Deși se poate referi la o supă, borș este agentul acru lichid dintr-o supă. Sucul fermentat de tărâțe de grâu borș conține cantități mari de acid ferulic, un antioxidant puternic prezent în multe plante și semințe, care poate exercita activități anticancerigene. 

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că românii apreciază foarte mult acest suc nu numai pentru abilitățile sale de a spori gustul, ci și pentru beneficiile sale pentru sănătate. 


Alimentele care scad pofta de mâncare

La fel ca multe alimente din tradițiile est-europene, borșul folosește ingrediente care altfel s-ar putea irosi. 

Măcinarea boabelor de grâu în făină albă creează tărâțe de grâu ca produs secundar. Plin de fibre și substanțe nutritive, tărâțele de grâu fac cereale și pâine integrală foarte bune.

 Când oamenii măcinau grâul pentru a face făină, adesea cerneau tărâțele pentru a face pâine pufoasă sau prăjituri fragede. În țara noastră, oamenii fermentau tărâțele de grâu aruncate și foloseau sucul rezultat ca bază pentru ciorbe.

În prezent, mulți oameni cumpără borș gata făcut, fie la sticlă, fie sub formă de pudră, la plic.

Ce este borșul

Borșul este un lichid din tărâțe de grâu fermentate. De fapt, mulți români beau adesea borș acru direct dintr-un pahar pentru nenumăratele sale beneficii pentru sănătate. 

Borșul este bogat în complexul de vitamine B, vitamina C, minerale, aminoacizi esențiali, betacaroten, carbohidrați și enzime digestive.


Datorită valorii sale nutritive bogate, borșul acru a fost folosit ca medicament istoric pentru mai multe boli și stări de sănătate. 

Totuși, termenul de borș definește două concepte diferite. Unul își are originea în cultura și istoria României, iar celălalt este un termen uzual pentru un fel de mâncare moldovenească.

Borșul acru este un ingredient specific, tradițional, folosit ca bază pentru ciorbele românești.

În sensul său original, cuvântul definește un lichid albicios-gălbui de casă, cu o textură tulbure și o aromă acră, înțepătoare. Acest lichid este folosit ca agent acrișor pentru ciorbele tradiționale; este un suc fermentat, creat din apă și tărâțe de grâu fermentate. Acesta creează o aromă unică care sporește puternic savoarea supei.


Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Același lichid este folosit și ca băutură cu mai multe beneficii pentru sănătate. Se consumă direct dintr-un pahar, fie ca atare, fie cu adaos de zahăr.

Borșul moldovenesc este un tip specific de ciorbă, consumat în special în Moldova, care poate conține sau nu borș acru românesc.

În acest caz, termenul de borș definește ciorba făcută cu sau fără tărâțe de grâu fermentate.

Rețetă de borș


Ingrediente

  • 500 grame de tărâțe de grâu
  • 100 grame pâine de grâu sau pâine neagră
  • 3 linguri de făină de porumb
  • 2 tulpini de lobodă verde
  • 6-8 frunze de cireșe
  • 5 litri de apă caldă (fierbinte, dar nu clocotită)

Instrucțiuni

Într-o oală mare, se adaugă aproximativ 250 de grame de tărâțe de grâu și pâinea, fărâmițată în bucăți mici. Se adaugă o cantitate mică de apă rece, cât să se umezească compoziția și să se obțină o consistență groasă și omogenă.

Acoperă vasul cu un capac și lasă-l să stea la temperatura camerei timp de aproximativ două zile. Ar trebui să fie suficient timp pentru ca acesta să fermenteze. 


Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Aceasta este prima parte a preparării borșului acru final.

Adaugă restul de tărâțe de grâu, făina de porumb, tulpinile de leuștean și frunzele de cireș într-o oală mai mare. Se amestecă bine. 

Se toarnă peste ele 4-5 litri de apă fierbinte, se amestecă din nou compoziția și se lasă să stea la temperatura camerei încă o zi. Amestec-o din nou de cel puțin două-trei ori în acea zi.

Începe să guști periodic lichidul până când simți gustul acru dorit. Poate dura între 15 și 24 de ore.


Cerne lichidul printr-o cârpă de bumbac densă și apoi toarnă-l în pahare sau borcane. Închide recipientele și pune-le în frigider. 

Poate fi păstrat în acest fel până la una-două săptămâni, până când începe să-și schimbe culoarea.

Prepară borșul acru doar în vase de sticlă sau de lut.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Păstrat în frigider, poate fi folosit până la două luni.

Păstrează borșul acru în sticle de plastic, în frigider, asigurându-te că nu există nicio urmă de aer în interior.

Sursa foto: Shutterstock.com