Cornuri pufoase umplute cu gem. Rețetă de post

.

Ce poate fi mai frumos decât să îți miroasă toată casa a cornuri fragede, pufoase și aromate? Aceste cornuri sunt dospite, așa că vei avea nevoie de drojdie. Dacă nu ai suficientă drojdie, poți folosi maia. Găsești rețeta AICI.

Cu aceste ingrediente, vei obține peste 20 de cornuri mari. Adică două tăvi, numai bune pentru mâncat dimineața, alături de un pahar de lapte cald sau o cafeluță. Poți umple cornurile cu gem, nucă și cacao (umplutura de cozonac) sau chiar cremă de ciocolată.


Citește și: Brioșe de post cu stafide. Rețeta delicioasă care se prepară foarte ușor

Se fac rapid și vor dispărea de pe masă și mai rapid. Dacă nu ții post, poți face aluatul cu lapte și ouă.

Ai nevoie de următoarele ingrediente pentru a face cornuri pufoase umplute cu gem:

  • -1 kg făină
  • -500 ml apă caldă (sau lapte dacă nu e post)
  • -7 g drojdie uscată sau 25 g proaspătă
  • -coaja de la 1 lămâie și 1 portocală
  • -vanilie
  • -100 ml ulei pentru frământat (unt sau untură dacă sunt de dulce)
  • -1 linguriță rasă de sare
  • -100 g zahăr
  • -2-3 ouă dacă nu e post
  • Pentru umplut
  • -1 borcan de 400 g cu gem de fructe
  • Pentru uns
  • -100 g miere de albine și 100 g apă
  • -sau 100 g zahăr și 100 g zahăr + rom sau vanilie

Mod de preparare:

Punem 100 ml de apă (sau lapte) cu o lingură de zahăr și coaja de lămâie sau portocală,la încălzit. Când este cald topim drojdia,apoi acoperim vasul și lăsăm 10-15 minute să crească(până cojile rase se ridică la suprafață).

Citește și: Postul Paștelui. Rețetă pentru gogoși pufoase, de post, fără lapte și ouă

Între timp punem pe foc restul de apă cu uleiul și restul de zahăr, până se lichefiază totul, apoi punem în castronul unde vom frământă, iar când maiaua e gata o punem peste , împreună cu ouăle, dacă nu faci cornurile de post, apoi adăugăm treptat din făină (pe care am amestecat-o cu 1/2 linguriță de sare) până obținem un aluat manevrabil și nelipicios.


Frământam bine, apoi îl acoperim cu un prosop curat și lăsăm să crească 1 ora și jumătate circa.

Întindem fiecare parte cu sucitorul într-o foaie aproximativ rotundă, groasă 0,5 cm(circa). Tăiem fiecare foaie în 8 triunghiuri

Pe baza mare a fiecărui triunghi punem câte o linguriță de umplutură, apoi crestăm puțin la jumătatea bazei și rulăm.


Citește și: Salam de biscuiți de post. Cea mai simplă rețetă

Formăm astfel cornurile pe care le vom pune pe tavă tapetata cu hârtie de copt. Le acoperim cu un prosop și le mai lăsăm să crească 15-20 de minute,după care le ungem cu miere și apă și dăm la cuptorul încins la 175° până se rumenesc frumos.

Când scoatem cornurile din cuptor le ungem cu mierea diluată cu lapte, apoi mai băgăm în cuptor 1 minut.