Compot de prune

.

Prunele sunt extrem de hrănitoare, având o varietate de beneficii pentru sănătate de oferit. Dacă nu îți place să le mănânci ca atare, poți face compot de prune, la fel de sănătos și delicios.

Despre prune 


Prunele conțin multe vitamine și minerale, pe lângă fibre și antioxidanți care pot ajuta la reducerea riscului de apariție a mai multor boli cronice.

Poți consuma prunele proaspete sau uscate, în compot sau într-o salată de fructe. Prunele uscate sunt cunoscute pentru îmbunătățirea mai multor afecțiuni de sănătate, inclusiv constipația și osteoporoza.

Beneficiile prunelor

Conțin mulți nutrienți. Prunele și prunele uscate sunt impresionant de bogate în nutrienți. Acestea conțin peste 15 vitamine și minerale diferite, pe lângă fibre și antioxidanți.


Rețetă de compot de struguri, fără conservanți

Prunele sunt relativ sărace în calorii, dar conțin o cantitate destul de mare de vitamine și minerale importante. O prună conține următoarele substanțe nutritive (1):

  • Calorii: 30
  • Carbohidrați: 8 grame
  • Fibre: 1 gram
  • Zaharuri: 7 grame
  • Vitamina A: 5% din doza zilnică recomandată
  • Vitamina C: 10% din doza zilnică zilnică
  • Vitamina K: 5% din DZR 
  • Potasiu: 3% din DZR
  • Cupru: 2% din doza zilnică zilnică
  • Mangan: 2% din doza zilnică zilnică

În plus, o prună furnizează o cantitate mică de vitamine B, fosfor și magneziu.

În plus, prunele uscate sunt mai bogate în calorii, fibre și carbohidrați decât prunele proaspete.

Prunele și sucul de prune pot ameliora constipația. Prunele și sucul de prune sunt bine cunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora constipația.

Acest lucru se datorează parțial cantității mari de fibre din prunele uscate. O prună uscată furnizează 1 gram de fibre.

Fibrele din prunele uscate sunt în mare parte insolubile, ceea ce înseamnă că nu se amestecă cu apa.


Aceasta joacă un rol în prevenirea constipației prin adăugarea de volum la scaun și poate accelera rata cu care deșeurile se deplasează prin tractul digestiv.

Rețetă de dulceață de struguri roșii. Ușor de pregătit!

În plus, prunele și sucul de prune conțin sorbitol, care este un alcool de zahăr cu efecte laxative naturale.

S-a demonstrat că consumul de prune uscate este mai eficient în tratarea constipației decât multe alte tipuri de laxative, cum ar fi psyllium, care este un tip de fibră folosit adesea pentru ameliorarea constipației.


Într-un studiu, persoanele care au consumat 50 de grame de prune uscate în fiecare zi, timp de trei săptămâni, au raportat o consistență și o frecvență mai bună a scaunelor, în comparație cu un grup care a consumat psyllium.

Este important de reținut că dacă se consumă prea multe prune uscate deodată se pot produce efecte nedorite, cum ar fi diareea. Pentru a preveni apariția acestui lucru, cel mai bine este să te limitezi la o porție de40-90 de grame pe zi.

Prunele uscate, extrem de sănătoase


Prunele și prunele uscate sunt bogate în antioxidanți, care sunt de ajutor pentru reducerea inflamației și protejarea celulelor împotriva deteriorării de către radicalii liberi.

Citește și: Rețetă de paste bolognese la cuptor

Acestea sunt deosebit de bogate în antioxidanți polifenoli, care au efecte pozitive asupra sănătății oaselor și pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și diabet.

De fapt, unele studii au arătat că prunele conțin mai mult de două ori mai mulți antioxidanți polifenoli decât alte fructe populare, cum ar fi nectarinele și piersicile.


Antocianii, un tip specific de polifenoli, par a fi cei mai activi antioxidanți care se găsesc în prune și prune uscate. Acestea pot avea efecte puternice asupra sănătății, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă și de cancer.

Rețetă de prune murate 

Cu toate acestea, deși toate aceste descoperiri sunt promițătoare, sunt necesare mai multe studii pe oameni.

Prunele uscate pot favoriza sănătatea oaselor. Unele studii au asociat consumul de prune uscate cu un risc redus de afecțiuni osoase debilitante, cum ar fi osteoporoza și osteopenia, care sunt caracterizate de o densitate osoasă scăzută.


Încă nu este clar de ce prunele uscate par să aibă aceste efecte pozitive asupra sănătății oaselor. Cu toate acestea, se crede că conținutul lor de antioxidanți și capacitatea de a reduce inflamația joacă un rol.

Efectele pozitive pe care prunele și prunele uscate par să le aibă asupra factorilor de risc pentru bolile de inimă se datorează probabil conținutului ridicat de fibre, potasiu și antioxidanți.

Poți mânca prunele ca atare sau le poți savura în smoothie-uri și salate ori într-un compot.


Citește și: Rețetă de cârnați în sos de bere

Compot de prune

Poți face compot de prune doar din aceste fructe sau poți adăuga orice alte fructe dorești. În plus, poți folosi îndulcitor, dacă nu dorești o băutură plină de zahăr. De fapt, prunele conțin zaharuri naturale, așa că poți să te bucuri de compot fără zahăr sau îndulcitori. 

Ai nevoie de următoarele:

  • 600 g prune
  • 60 g zahăr (opțional)
  • Scorțișoară
  • 450 de ml de apă
  • Prunele se spală bine și se taie în jumătăți sau sferturi. Se pune apa la foc și se adaugă prunel și batonul de scorțișoară. Se adaugă zahărul și se lasă la foc pentru 30-60 de minute. 

Citește și: Rețetă de ruladă cu nucă

Poți lăsa prunele întregi pentru un compot de iarnă. În plus, poți adăuga coji de portocală, de lămâie sau feliuțe de mere pentru un plus de gust. 

Oricum ai alege să faci acest compot, ai grijă să îl ții într-un loc uscat și răcoros, astfel încât să reziste.

Sursa foto: Shutterstock.com