Chipsuri de cartofi dulci. O rețetă sănătoasă și delicioasă

.

Dacă ți-e poftă de chipsuri, dar nu vrei să îți încalci dieta sau vrei să încerci o variantă mai sănătoasă, poți încerca o rețetă de chipsuri de cartofi dulci, extrem de sănătoasă și delicioasă. 

Pentru asta ai nevoie de: 2 cartofi dulci, sare, piper, praf de usturoi, boia dulce, ulei de măsline 


Pentru început, curăță cartofii de coajă și spală-i bine. Taie-i în felii subțiri și așează o foaie de copt pe o tavă întinsă. Încinge cuptorul la 180 de grade. Pune feliile de cartofi pe tavă și presară sare, piper praf de usturoi,  boia și ulei de măsline. 

Pune feliile în cuptor și lasă-le până se rumenesc. 

Servește cu sos de usturoi și maioneză. 

Cartoful dulce este bogat in potasiu, un mineral care modereaza efectele sodiului asupra organismului. Potasiul regleaza tensiunea arteriala si echilibreaza proportia de acizi si baze din organism, conform Medical News Today. Acesta contribuie si la sanatatea muschilor si a oaselor, asigurand alcalinitate si conferindu-le acestora densitatea minerala de care au nevoie. 


Potrivit studiilor, consumul de cartofi dulci are efecte benefice pentru persoanele care sufera de obezitate, diabet si anumite afectiuni cardiovasculare. Pentru ca au un continut glicemic scazut, cartofii dulci previn rezistenta la insulina si reduc nivelul glucozei din sange. De asemenea, cartofii dulci sunt bogati in fibre, care previn constipatia si asigura sanatatea tractului digestiv.

Conform unui studiu realizat de Harvard School of Public Healths Department of Nutrition,betacarotenul pe care il contin cartofii dulci poate ajuta la prevenirea cancerului de prostata, dar are efecte confirmate si in preventia cancerului de colon. Betacarotenul, transformat in vitamina A in organism, este esential pentru mentinerea echilibrului hormonal din timpul sarcinii si al alaptarii.