Oamenii asociază de obicei lavanda cu două trăsături specifice: parfumul și culoarea sa. Dar poți face un ceai de lavandă și poți încorpora această plantă în preparate, sosuri și chiar deserturi. Cum faci ceai de lavandă și ce proprietăți are această plantă? Iată totul despre lavandă.
Despre lavandă
Cuvântul lavandă provine din rădăcina latină „lavare', care înseamnă literalmente „a spăla'. Cea mai veche utilizare înregistrată a lavandei datează din Egiptul antic. Acolo, uleiul de lavandă a jucat un rol în procesul de mumificare.
Ce se întâmplă în creier atunci când asculți muzica ta preferată
Mai târziu, lavanda a devenit un aditiv pentru baie în mai multe regiuni, inclusiv în Persia antică, Grecia și Roma. Aceste culturi credeau că lavanda ajuta la purificarea corpului și a minții.
Fie că este vorba de un regim de îngrijire a pielii, a părului sau de produsele cosmetice, lavanda este ceea ce adaugă mirosul specific și toate proprietățile sale magice în aceste produse.
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei
Încă din cele mai vechi timpuri, lavanda a fost folosită pentru a reduce simptomele și a oferi sprijin pentru mai multe afecțiuni. Știința modernă a confirmat multe dintre beneficiile sale pentru sănătate, în timp ce altele sunt încă în curs de investigare.
Concluzia psihologilor: dependența de telefon te face nefericit în cuplu
Insomnie
Pe vremuri, lavanda era recomandată persoanelor care sufereau de insomnie sau de alte tulburări de somn. Oamenii își umpleau pernele cu flori de lavandă pentru a-i ajuta să adoarmă și să se odihnească mai bine.
Inhalarea aromei de lavandă ar putea îmbunătăți calitatea somnului.
Numeroase studii mai mici au găsit beneficii suplimentare ale lavandei pentru problemele de somn.
Anxietate
Lavanda poate oferi, de asemenea, sprijin pentru persoanele cu anxietate.
Un studiu a comparat capsulele de lavandă cu medicamentul anti-anxietate lorazepam, concluzionând că efectele lavandei au fost comparabile cu cele ale medicamentului pe bază de rețetă.
Căderea părului
Utilizarea topică a uleiului de lavandă ar putea ajuta la tratarea unei boli numite alopecia aerata, care face ca părul unei persoane să cadă pe alocuri.
Ai insomnii? 5 plante de apartament care te ajută să dormi mai bine
Dureri de cap și migrene
Efectele calmante ale lavandei ar putea fi suficiente pentru a calma o durere de cap sau o migrenă.
Într-un studiu din 2016, persoanele cu migrenă care au primit 3 luni de terapie cu lavandă au obținut scoruri mai mici pe o scală de evaluare a durerilor de cap decât un grup de control.
Ceai de lavandă
Ceaiul de levănțică se obține din mugurii proaspeți sau uscați ai florii de levănțică, cunoscută sub numele de Lavandula angustifolia.
Această plantă este originară din regiunea mediteraneană, inclusiv din sudul Europei și nordul Africii.
În prezent, planta de lavandă este cultivată în Statele Unite și în multe alte țări de pe glob. Se găsește în mod obișnuit în grădinile gospodărești, iar mugurii pot fi folosiți pentru a prepara un ceai de lavandă de casă.
Lavanda este, de asemenea, folosită frecvent în produsele de îngrijire corporală, cosmetice și de înfrumusețare, datorită parfumului său liniștitor.
Rețetă de limonadă cu lavandă. Băutura care tratează durerea de cap
Este folosită în mod obișnuit în produsele de înfrumusețare pentru a preveni căderea părului, pentru a uniformiza tenul și pentru a stimula sănătatea celulară.
Ceaiul de levănțică se mândrește cu o aromă distinctivă și un parfum aromat.
Ceaiul de levănțică are note de rozmarin și mentă. Unele amestecuri oferă o aromă afumată sau lemnoasă, în timp ce altele tind să fie mai florale și mai dulci.
Ceaiul de levănțică poate avea, de asemenea, note de măr verde, trandafir și note pământii, similare cu cele găsite în ceaiul verde.
Cum să faci ceai de lavandă
Prepararea propriului ceai de levănțică este destul de ușoară. Fierbe 250 de ml de apă. Pune 4 lingurițe de muguri proaspeți de levănțică într-un infuzator de ceai sau o bucată de tifon prinsă ca un săculeț. Pune levănțica în apa fiartă și lasă la infuzat 10 minute. Scoate tifonul sau infuzatorul și savurează.
Citește și: Rețetă de prăjitură cu pepene roșu
Poți bea ceai de lavandă înainte de culcare pentru un somn odihnitor. Dacă nu ai la dispoziție muguri proaspeți de lavandă, funcționează și mugurii de lavandă uscați.
Nu încerca niciodată să prepari ceai de lavandă cu ulei esențial. Acest lucru poate fi extrem de periculos. Uleiul esențial de lavandă este făcut doar pentru uz extern.
Sursa foto: Shutterstock.com