Ce este zampone și cum se prepară. Rețetă tradițională

.

Zampone este un produs alimentar italian tradițional, din regiunea Emilia-Romagna (Modena), care se servește de Crăciun. Acesta este preparat dintr-un amestec de mai multe feluri de carne de porc tocată, introdus în pielea care acoperă piciorul porcului. Cum se prepară zampone.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Zampone este, de fapt, o modalitate diferită și gustoasă de a conserva și a consuma carne de porc și a devenit un fel de mâncare popular în toată Italia, unde este servit pe tot parcursul sezonului de iarnă, mai cu seamă.


Ingrediente pentru rețeta de zampone

1 bucată de picior de porc

500 grame carne tocată de porc

200 gr suncă jambon

200 gr bacon afumat

1 lingurita boia dulce

4 catei usturoi

1 lingurita sare

0.5 lingurita piper

2 cani vin alb

2 crengute de rozmarin proaspat

Citește și: Rețetă de creme brulee. Cel mai fin desert franțuzesc

Citește și: Rețetă de tacos mexican. Se prepară foarte ușor

Citește și: Rețetă papanași cu brânză de vaci și griș. Pufoși și savuroși

Cum se prepară zampone


Se opareste piciorul de porc si se indeparteaza continutul (oasele, carnea, etc. ) pastrandu-se pielea ( eu am rugat macelarul sa il curete ) obtinand in final un tub.

Dupa ce se scoate de la cuptor se lasa putin la odihnit ca sa se poata felia usor.

Se toaca jambonul si baconul afumat si se amesteca cu carnea tocata. La amestecul de carne tocata se dauga usturoiul maruntit, boiaua dulce, piper proaspat macinat si sare. Cu amestecul obtinut umplem piciorul de porc , il modelam sub forma unui rulou iar la final ii coasem capatul.

Se aseaza intr-o tava pe pat de rozmarin si se stropeste cu vin alb. Se tine la coptor la foc mediu timp de o ora cu tava acoperita cu folie, apoi se inlatura folia si se mai tine la cuptor inca 30 de minute ca sa prinda o crusta frumosa.

Se scoate de la cuptor si se lasa la odihnit ca sa se poata felia usor.

Cum se prepară zampone cu linte

Pentru a face zampone cu linte, mai întâi înmuiați lintea în apă rece timp de 2 ore. După acest timp, scurgeți și clătiți lintea cu apă.


Ingrediente pentru zampone de linte

Linte uscată 300 g
Țelină 1 tulpină
Morcovi medii 1
Ceapă albă 1
Ulei de măsline extravirgin 35 g
Dafin 3 frunze
Rozmarin 2 crenguțe
Bulion de legume 500 g
Sare după gust
Piper negru după gust


Tăiați mocrovii curățați în cubulețe. Faceți la fel cu țelina, apoi curățați și tocați ceapa. Într-o tigaie turnați uleiul de măsline și încălziți-l. Adăugați legumele tocate și prăjiți-le câteva minute. Apoi turnați lintea spălată anterior.
Adăugați piper, sare și aromă din crengile de rozmarin și frunze de dafin legate împreună, astfel veți putea îndepărta mai ușor ierburile atunci când le gătiți. Acoperiți lintea cu supă de legume fierbinte și gătiți-o 20 de minute sau mai mult în funcție de consistența dorită, adăugând supă dacă este necesar.
La sfârșit, scoateți buchetul de ierburi strecurați lintea fiartă.


Serviți zampone cu această mâncărică de linte!

sursa reteta: gatesc.ro/ degusteriafrancesca.ro

sursa poza: Shutterstock