Pasta de susan sau așa-numitul tahini, este un ingredient cheie în hummus și dulcele copilăriei, halvaua. Cu un conținut remarcabil de antioxidanți, grăsimi sănătoase și aminoacizi, pasta de susan tahini are o întrebuințare atât de variată în bucătărie și beneficii pentru sănătate și frumusețe.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Tahini este pasta obținută prin măcinarea semințelor de susan care pot fi atât raw, cât și prăjite, ultima variantă fiind cea mai apreciată întrucât procesul de prăjire conferă produsului final un gust mai intens, mai bogat.
Există 2 tipuri de tahini, și anume:
- tahini light, mai deschis la culoare, obținut din semințe de susan decorticate (fără coajă);
- tahini dark, cu o nuanță mai închisă, fabricat din semințe de susan a căror coajă nu a fost îndepărtată (nedecorticate).
Pe lângă diferența de culoare, cele 2 sortimente diferă și din punct de vedere al gustului, așa-numitul tahini dark fiind un pic mai amar.
Asemenea untului de arahide, pasta de susan tahini conține multe calorii, de unde și recomandarea unui consum moderat. În același timp însă, asigură un număr remarcabil de micronutrienți și macronutrienți per porție.
O lingură (15g) de tahini conține:
- 90 de calorii;
- 3g de proteine;
- 8g grăsimi;
- 3g carbohidrați;
- 1 – 1.4g de fibre;
- 64mg de calciu;
- 1.5mg de fier.
În ceea ce privește conținutul de grăsimi, mai mult de jumătate din acestea sunt grăsimi monosaturate, grăsimi sănătoase recomandate pentru consum, cu beneficii în menținerea sănătății inimii.
Pe lângă nutrienții menționați, pasta de susan este și o sursă importantă de:
- vitamina B1 și B6;
- mangan;
- fosfor;
- cupru;
- zinc;
- compuși fenolici (antioxidanți);
- acid oleic și linoleic;
- aminoacizi (lizină, triptofan și metionină).
Poate unii dintre cei mai importanți nutrienți sunt așa-numiții sesamin și sesamolin, antioxidanți unici care se regăsesc doar în semințele de susan și implicit pasta tahini, cu proprietăți de scădere a nivelului de colesterol din sânge.
Alături de vitamina D, magneziul joacă un rol important în menținerea sănătății sistemului osos. Aportul corespunzător de minerale, și mai ales al acestui nutrient, previne pierderea densității osoase care de cele mai multe ori conduce la instalarea osteoporozei.
Prin prisma conținutului bogat de magneziu, pasta de susan tahini devine un aliment de bază în dieta persoanelor cu osteoporoză, în special a femeilor aflate la postmenopauză, cele mai vulnerabile când vine vorba de această afecțiune.
Hidratarea este esențială pentru elasticitatea pielii și implicit un ten cu aspect plăcut, fără urme vizibile ale procesului de îmbătrânire. Hidratarea nu se rezumă exclusiv la un consum adecvat de apă, ci și la un aport corespunzător de grăsimi sănătoase. Acestea se regăsesc din plin în tahini, consumul pastei de susan devenind astfel nu doar un răsfăț pentru papilele gustative, ci și pentru piele.
În timp ce grăsimile sănătoase hidratează tenul, aminoacizii și vitamina E întineresc celulele iar zincul din compoziție contribuie la producția de colagen.
Rețetă de hummus cu tahini
- 1 cana naut
- 4-5 linguri tahini
- zeama de la o lamaie
- 2 catei de usturoi
- 3 linguri ulei de susan presat la rece/ulei de masline
- sare, dupa gust
Boabele de naut se tin la inmuiat peste noapte in apa rece inainte de preparare (de cel putin 3 ori apa fata de cantitatea de naut) pana cand se hidrateaza si se umfla. Le clatesti cu apa rece si apoi le pui la fiert in aceeasi cantitate de apa ca si la inmuiere.
Citește și:
Nautul se lasa la fiert o ora – o ora si jumatate, pana cand boabele devin moi si pufoase.
Zdobesti usturoiul si storci lamaia.
Dupa ce s-a fiert nautul, scurgi boabele si pastrezi putin din zeama pentru a mai adauga daca humusul se dovedeste prea tare.
Pasezi boabele de naut la blender, impreuna cu pasta de susan, lamaia, usturoiul, uleiul de masline si sarea adaugata dupa gust. Daca ti se pare prea tare, mai adaugi putina zeama pentru ca humusul tau sa capete o consistenta mai cremoasa.