Ce este sucul concentrat de fructe. Diferența dintre suc concentrat și suc natural de fructe

.

Care este mai bun? Sucul concentrat de fructe sau un suc natural de fructe? Dar care este diferența dintre cele două și pe care să îl alegi? Probabil ai văzut că pe sticlele de suc scrie 100% suc natural de fructe sau suc 100% natural din suc concentrat. 

Ce este sucul concentrat de fructe. Diferența dintre suc concentrat și suc natural de fructe


Ce este sucul din concentrat?

100% suc din concentrat = 100% suc real + apă (poate fi sau nu) + unii conservanți/aditivi.  

Sucul din concentrat este de fapt suc din fructul adevărat.

Singura diferență este că a fost procesat, adică conținutul său de apă a fost evaporat după ce a fost extras din fructul real (de exemplu, portocală sau lămâie) și apoi uscat pentru a se obține o pulbere.

Această formă de pulbere a sucului se numește concentrat. 

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze


Evaporarea are un avantaj comercial, deoarece face ca sucul de fructe reale să fie mai puțin voluminos și, prin urmare, mai ieftin de transportat. Nu uita că apa este mai grea decât pulberea uscată.

Sucul din concentrat este real

Această pulbere este din nou lichefiată prin injectare cu apă la fabrica de îmbuteliere. În acest moment, se adaugă, de asemenea, unii conservanți și coloranți alimentari pentru a crește durata de conservare a sucului, alături de îmbunătățirea aspectului și a senzației.


Unii producători adaugă, de asemenea, substanțe nutritive suplimentare, cum ar fi vitaminele, în timpul îmbutelierii, pentru a adăuga o valoare suplimentară.

Așadar, din punct de vedere tehnic, este tot un suc 100%, dar dintr-o formă concentrată.

Pe de altă parte, sucul pur extras ar ajunge în sticlă direct din forma sa originală de fruct.

Ce este sucul natural din fructe

Acesta este cel mai apropiat de un extract de suc proaspăt, fără a fi supus unui proces de evaporare. Acesta este extras și îmbuteliat direct din fructe.


Cu siguranță va avea conservanți și vitamine suplimentare (adăugate de compania de îmbuteliere).

Este sucul din concentrat mai bun sau egal cu sucul proaspăt?

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Cel proaspăt este în orice caz mai bun decât cel concentrat, dacă ai posibilitatea de a alege. Poți opta pentru ambele sucuri, dar dacă dorești ceva cu adevărat nutritiv, stoarce-ți acasă fructele sau consumă-le ca atare.

Este 90% din ceea ce ar fi sucul adevărat dacă ar fi extras pe cont propriu.


Durata de viață și calitatea sucului proaspăt

Toate sucurile de citrice, cum ar fi cel de portocale sau de grapefruit încep să-și piardă gustul în momentul în care intră în contact cu oxigenul, din cauza reacțiilor chimice.

Această reacție face ca sucul să devină și mai acid. Același lucru este valabil și pentru orice alt suc de fructe.

De aceea, ar trebui să bei sucurile de citrice imediat ce sunt extrase sau când sticla de suc este deschisă.

Dacă îl ții pe raft pentru puțin mai mult de 1/2 oră, valoarea nutritivă reală începe să dispară exponențial.


Suc pasteurizat

Procesul de pasteurizare (include încălzirea pentru a ucide germenii) face cu siguranță ca sucul proaspăt să-și piardă gustul. 

Aproape 99% din sucul îmbuteliat a fost procesat pentru a rămâne pe raft pentru perioade mai lungi de timp.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Pentru a compensa pierderea gustului și a texturii, se adăugă niște culori sau aditivi care să se potrivească gustului pentru a-l face cât mai apropiat de sucul adevărat.


Acest lucru înseamnă, cu siguranță, că sucul îmbuteliat, fie din concentrat, fie din fructe adevărate, poate conține de fapt mai puțină valoare nutritivă decât fructele adevărate.

De ce sucul proaspăt e mai bun decât sucul din concentrat

Sucul din concentrat este un suc căruia i s-a eliminat cea mai mare parte din conținutul de apă printr-un proces de filtrare și extracție care elimină majoritatea nutrienților și fibrelor din fructe. 

Ceea ce rămâne este un sirop gros și încărcat cu zahăr. Când este gata de reconstituire, se adaugă din nou apă, dar, din păcate, nu și substanțele nutritive și fibrele care au fost îndepărtate.


Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

 Cele mai multe sucuri din concentrate adaugă, de asemenea, îndulcitori suplimentari, conservanți, „arome naturale' și/sau fortificate cu „vitamina C', care este de fapt acid ascorbic, vitamina C sintetică.

Sucurile de fructe sunt reduse la concentrat pentru a diminua greutatea transportului și pentru a prelungi durata de valabilitate, ceea ce face ca acesta să fie o opțiune mult mai ieftină pentru marii producători de sucuri. 

Sursa foto: Shutterstock.com