Aceste 10 salate de vară sunt cele mai ușor de preparat rețete și pot fi un prânz sau o cină nu doar rapidă, ci și delicioasă și sănătoasă. Aceste feluri de mâncare colorate și pline de savoare valorifică la maximum fructele și legumele de sezon – perfecte pentru mesele în aer liber și grătare sau pentru o masă rapidă și plină de culoare.
10 salate de vară – rețete ușor de preparat
Salată de ouă și pătrunjel cu dressing de creson
Ingrediente
- 6 ouă
- un buchet mic de pătrunjel
- 1 șalotă
- ½ linguriță de fulgi de ardei iute uscat
- Pentru dressingul de creson
- 70 g de creson de apă
- 75 ml ulei de măsline
- Sare
- Piper
Puneți la fiert o cratiță cu apă sărată și fierbeți ouăle timp de 9 minute, apoi scurgeți-le, răciți-le, decojiți-le și tăiați-le în două. Amestecați cresonul și uleiul împreună cu un vârf de cuțit de sare și puneți-le deoparte. Se amestecă fulgii de ardei iute cu puțină sare și se lasă deoparte.
Puneți într-un bol ouăle cu pătrunjelul și șalota, stropiți totul cu uleiul de creson și asezonați cu sare și fulgi de ardei iute.
Salată de vară cu dressing de muștar englezesc
Ingrediente
- 400 g de cartofi de sezon noi, curățați
- 2 buchețele de ridichi
- 1 ceapă roșie, curățată și tăiată în felii
- 1 castravete mic
- o mână mică de frunze de mărar, tocate mărunt
- Pentru sos
- 100 ml de ulei de rapiță
- 20 g de muștar englezesc
- 1 lingură de oțet de vin alb
- un vârf de cuțit de zahăr
- 1 lingură de semințe de muștar, prăjite într-o tigaie uscată
Aduceți la fierbere o cratiță cu apă sărată, fierbeți cartofii timp de aproximativ 10 minute, până se înmoaie, apoi lăsați-i să se răcorească.
Între timp, amestecați toate ingredientele pentru dressing, apoi tăiați în două cartofii calzi și amestecați-i cu dressingul. Amestecați totul și adăugați mărarul.
Salată cu ton prăjit și castraveți
Ingrediente
- 3 linguri de sos de soia
- 2 linguri de ulei de susan
- 1 lingură de piper negru boabe pisate
- 1 lingură de ulei de floarea-soarelui
- 400 g de file de ton
- Pentru salată
- 3 castraveți
- 1 buchet ridichi
- o bucată mică de ghimbir
- 2 foi de alge
- 3 linguri de mirin
- 2 lămâi verzi, stoarse
- un buchet mare de coriandru, tocat
- 1 ardei iute roșu, curățat de coajă și tăiat mărunt
- 1 lingură de semințe de coriandru, prăjite și ușor zdrobite, pentru a servi
- Pentru sos
- 4 linguri de iaurt natural
- 1 linguriță de sos de soia
- 1 linguriță de wasabi , sau după gust
- 1 lămâie verde
Bateți sosul de soia, uleiul de susan și piperul sfărâmat împreună într-un vas puțin adânc. Încălziți uleiul de floarea-soarelui într-o tigaie antiaderentă.
Citește și: Rețetă de ardei iute murat
Prăjiți tonul ambele părți până când este gătit.Transferați friptura ruptă în bucăți în vasul cu marinată, apoi dați-le la rece timp de o oră. Puneți friptura, apoi continuați să o lăsați la rece până când sunteți gata să montați salata.
Puneți toate legumele într-un castron mare de servit cu ambele tipuri de ghimbir și algele de mare. Stropiți cu mirin și suc de lămâie, apoi adăugați coriandrul și ardeiul iute. Amestecați și lăsați să se odihnească timp de 20 de minute.
Pregătiți dressingul bătând totul împreună. Pentru a servi, aranjați feliile de ton peste salată, apoi presărați semințele de coriandru și stropiț cu dressingul.
Salată de roșii, caș de capră și busuioc
Ingrediente
- 75 g de zmeură
- 100 ml oțet balsamic alb
- 600g roșii
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
- ½ buchet mic de busuioc
- 200g cașcaval de capră sau brânză de capră moale și ușoară, ruptă în bucăți mari
- 10 g de fistic fără coajă și nesărat
- Pentru dressing
- 5 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 4 linguri de oțet de zmeură
Puneți zmeura și oțetul într-un robot de bucătărie și amestecați până când se omogenizează. Treceți amestecul printr-o sită cu ochiuri fine, aruncând semințele. Acoperiți și transferați la frigider până când sunteți gata de utilizare (oțetul de zmeură se consumă cel mai bine proaspăt, dar se va păstra în frigider câteva zile).
Citește și: Rețetă de păsat cu lapte
Tăiați roșiile în felii și aranjați-le pe un platou de servit mare. Pregătiți dressingul bătând ingredientele împreună într-un bol mic și asezonând după gust.
Asezonați roșiile, apoi adăugați uleiul de măsline. Împrăștiați frunzele de busuioc și cașcavalul de capră. Asezonați cu piper negru proaspăt măcinat, apoi puneți cu lingura peste dressing. Împrăștiați fisticul chiar înainte de servire.
Salată de șuncă și sos piccalilli
Ingrediente
- 4 linguri de piccalilli
- 3 linguri de iaurt natural
- 12 cepe murate
- 130 g de germeni de mazăre
- 180 g de șuncă
- ½ castravete
- 100 g de mazăre proaspătă
- 40 g de brânză Cheddar matură, rasă
- pâine crocantă, pentru a servi
Amestecați piccalilli, iaurtul, ceapa și 4 linguri de apă pentru a face un dressing. Condimentați și lăsați deoparte.
Amestecați împreună mugurii de mazăre, șunca, castravetele și mazărea. Așezați-le pe o farfurie, apoi stropiți-le cu dressingul. Acoperiți cu brânza și serviți cu pâine crocantă.Cartofi noi și ridichi prăjite
Salată de cartofi noi și ridichii
Ingrediente
- 600 g cartofi noi
- 500 g de ridichi
- 4 linguri de ulei de măsline
- 2 lingurițe de semințe de muștar
- 1 linguriță de fulgi de ardei iute
- 30 g de semințe de dovleac
- 150 g de iaurt grecesc
- 2 cepe verzi
Se încălzește cuptorul la 200C. Se pun cartofii într-o cratiță cu apă, se aduc la fierbere și se fierb timp de 8 minute. Scurgeți și lăsați să se usuce.
Puneți cartofii într-o tavă și ridichile în alta. Împărțiți uleiul între ele, împreună cu semințele de muștar și fulgii de ardei iute. Asezonați și amestecați bine.
Introduceți în cuptor și coaceți timp de 25 de minute, apoi scoateți ridichile și prăjiți cartofii încă 10 minute, până devin crocanți. Între timp, prăjiți semințele de dovleac într-o tigaie uscată.
Rețetă de salată de broccoli cu bacon
Răspândiți iaurtul pe un platou. Puneți cartofii și ridichile, apoi împrăștiați ceapa verde, semințele de dovleac și încă câțiva fulgi de ardei iute, dacă doriți.
Salată de roșii și friptură la grătar
Ingrediente
- 500 g de roșii
- 2 linguri de ulei de măsline
- 500 g de friptură de vită
- 2 cepe roșii
- 200g anghinare în conservă
- 150 g de brânză feta, fărâmițată
- ½ legătură de arpagic, tăiat grosier
- Pentru dressing
- 2 linguri de oțet de vin roșu
- 3 linguri de ulei de măsline
- 3 cepe verzi
Pregătiți dressingul amestecând împreună oțetul, uleiul și ceapa verde apoi lăsați deoparte. Feliați roșiile, apoi aranjați-le pe un platou mare și asezonați-le ușor cu sare. Stropiți cu cea mai mare parte din ulei și lăsați deoparte.
Se încălzește un grătar sau o tigaie la foc mare și se condimentează bine friptura. Gătiți-o timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până când se carbonizează, dar este rumenită la mijloc, apoi transferați-o pe o farfurie caldă pentru a se odihni. Stropiți ceapa cu uleiul rămas și prăjiți-o pe grătar până când se rumenește. Se separă în inele și se pune deoparte.
Feliați friptura și aranjați roșiile peste ea. Stropiți-o cu zeama rămasă. Împrăștiați anghinarele și ceapa, apoi feta și arpagic. Pentru a servi, stropiți cu dressingul.
Salată cu mozarella și piersici
Ingrediente
- 6 felii subțiri de pâine tăiate în cuburi
- 4 salate mici
- 6 piersici coapte
- 2 bile de burrata sau mozzarella de bivoliță, rupte în bucăți mici
- ½ linguriță de frunze de cimbru de lămâie, pentru a servi
- o mână de frunze de busuioc, pentru a servi
- Pentru dressing
- 6 linguri de ulei de măsline
- 1 lămâie
- 1 lingură de capere în saramură, scurse și tocate mărunt
Pregătiți dressingul bătând uleiul, sucul de lămâie și caperele împreună într-un bol mic, apoi lăsați deoparte.
Se încălzește cuptorul la 190C. Se împrăștie cuburile de pâine pe o tavă și se coc timp de 8-10 minute până când devin aurii și crocante. Scoateți din cuptor și lăsați deoparte să se răcească.
Citește și: Rețetă de chiftele din piure de cartofi.Ușor de preparat
Aranjați salata pe un platou cu piersicile și burrata și asezonați bine. Pentru a servi, stropiți cu dressingul, apoi împrăștiați cimbrul, busuiocul și crutoanele.
Salată de vară
Ingrediente
- 400g fasole neagră de la conservă
- 2 mâini mari de frunze de spanac baby, tocate grosier
- 500 g de roșii, tăiate în bucăți mari
- ½ castravete
- 1 mango, curățat de coajă și tăiat în bucățele
- 1 ceapă roșie mare, tăiată în două și feliată mărunt
- 6-8 ridichi, tăiate felii
- 2 avocado, decojite și tăiate în felii
- 100 g de feta, fărâmițată
- o mână de ierburi aromatice
- Pentru dressing
- un buchet mare de mentă
- un buchet mic de coriandru
- un buchet mic de busuioc
- 1 ardei iute
- 1 cățel de usturoi mic
- 100 ml ulei de măsline extravirgin sau ulei de rapiță
- 2 lămâi verzi, curățate de coajă și stoarse de zeamă
- 2 linguri de oțet de vin alb
- 2 lingurițe de miere
Pregătiți dressingul amestecând toate ingredientele într-un robot de bucătărie (sau tocați-le foarte fin), păstrând câteva frunze de ierburi pentru salată. Puteți face dressingul cu până la 24 de ore înainte de servire.
Împrăștiați fasolea și spanacul pe un platou mare. Aranjați roșiile, castravetele, mango, ceapa și ridichile deasupra și amestecați-le ușor cu mâinile. Acoperiți salata cu avocado, feta și ierburi și serviți dressingul alături.
Salată cu Halloumi și quinoa
Ingrediente
- 2 lipii
- 5 linguri de ulei de măsline
- 2 lămâi
- 1 cățel de usturoi
- 250 g de halloumi, tăiat în felii
- 250 g de quinoa în pungă pentru microunde
- 350 g de roșii medii, tăiate în patru
- 1 castravete mare, tăiat în două, curățat de semințe și tăiat felii
- 4 cepe verzi, tăiate felii
- ½ buchet mic de mentă, tocat
- ½ legătură mică de mărar, tocat grosier
Încălziți o tigaie la temperatură mare. Amestecați bucățile rupte de Lipie cu 1 lingură de ulei și întindeți-le în tigaie. Se prăjesc timp de 3-4 minute, întorcându-le la jumătatea timpului, până când devin aurii și crocante. Dați-le deoparte pentru a se răci.
Citește și: Mâncare de vară.Rețetă de salată de paste cu pește
Între timp, bateți împreună restul de ulei cu sucul de lămâie și usturoiul, apoi asezonați. Încălziți o tigaie mare sau o tigaie antiaderentă la foc mare și gătiți halloumi timp de 1-2 minute pe fiecare parte sau până când se rumenește ușor.
Gătiți quinoa conform instrucțiunilor de pe ambalaj, lăsați-o să se răcească, apoi amestecați-o cu roșiile, castraveții, ceapa de primăvară, majoritatea ierburilor proaspete și dressingul. Asezonați după gust. Se pune pe o farfurie și se acoperă cu halloumi, pitta și restul ierburilor.
Sursa foto: Shutterstock.com
Vezi şi salată de ardei copți – rețete simple și gustoase!