10 rețete de friptură de pui

.

Cine nu iubește friptura de pui? Suculentă, cu pielea crocantă și delicioasă, alături de o porție de piure pufos și legume trase la tigaie cu unt? O cină care nu poate da greș. În plus, tot ce trebuie să faci cu friptura de pui este să o pui într-o tavă și să o lași în cuptor. Între timp, poți face o mulțime de alte lucruri. În plus, nu trebuie să te limitezi doar la piept de pui. Poți încerca o varietate de rețete de friptură de pui care includ pulpe, aripioare sau pulpe superioare. 

10 rețete de friptură de pui


Pulpe de pui cu miere și sos picant la cuptor

  • 5 pulpe de pui
  • 2 linguri de miere
  • Fulgi de chilli
  • Tabasco sau orice alt sos picant
  • Ulei de măsline
  • Sare
  • Piper
  • Cimbru
  • Rozmarin
  • Oregano

Crestează puțin pulpele de pui și freacă-le bine puțin ulei de măsline și cu condimentele uscate. Amestecă apoi puțină miere cu puțină apă călduță și sos iute. 

Pune pulpele într-o tavă de cuptor și unge-le cu sosul făcut mai devreme. Ai grijă să le ungi pe fiecare parte bine. Pune friptura în cuptorul preîncins la 200 de grade. Lasă pulpele înăuntru până capătă o culoare aurie frumoasă și pielea de deasupra este crocantă.


Scoate pulpele și așează-le pe farfurie. Pune și puțin sos din tavă deasupra. Servește-le alături de o salată sau un piure inedit, cum ar fi cel de țelină sau cartof dulce. Poftă bună!

Friptură de pui cu sos de lămâie și capere

  • 1 kg piept de pui dezosat
  • sare și piper
  • 1 cană de făină
  • 2-8 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură de pătrunjel proaspăt tocat fin
  • Sos:
  • 2 lămâi
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 2 1/2 – 3 căni de supă clară de pui
  • 2 linguri de făină
  • 2-3 linguri de capere (scurse)

Încinge cuptorul la 20 de grade. Taie pieptul de pui ca și cum ai face șnițele. Se condimentează ambele părți ale pieptului cu sare și piper.

Pune puțină făină într-un bol. Dă bucățile de piept pe rând prin făină pentru a le acoperi, trebuie doar să fie ușor acoperite.

Alimentele care scad pofta de mâncare

Într-o tigaie de fontă pe care o poți băga la cuptor, încinge 2 linguri de ulei de măsline la foc mediu-mare. În loturi, rumenește ușor ambele părți ale puiului.


Au nevoie doar de o crustă ușor maronie pe ambele părți acum. La fiecare tranșă în care rumenești puiul, dacă tigaia este uscată, mai pune de fiecare dată încă o lingură de ulei de măsline.

Odată ce tot puiul este rumenit și se odihnește pe o farfurie, trebuie să faci sosul.

Redu focul la mediu-scăzut și în aceeași tigaie pun usturoiul și sotează-l timp de 30 de secunde, având grijă să nu se ardă.

Toarnă trei sferturi din supa de pui în tigaie și amestecă constant, răzuind toate bucățile maronii de pe fund.


Într-un castron mic, bate împreună supa rămasă cu 2 linguri de făină de săgeată și sucul de la 1 lămâie. Toarnă asta în tigaie și amestecă constant până când sosul începe să se îngroașe. 

După ce sosul s-a îngroșat, adaugă caperele scurse.

Pun totul în cuptor pentru cam 20 de minute. Scoate din cuptor și lasă să se răcească timp de 10 minute (sosul se îngroașă din nou un pic). Se ornează cu pătrunjel și rondele de lămâie tăiate subțire în timp ce se răcește.


Friptură de pui cu legume

  • 10 copănele de pui
  • 400 g ciuperci feliate
  • 1 ardei gras roșu
  • 2 cepe roșii
  • 2 crenguțe de rozmarin
  • 50 ml ulei
  • 150 g roșii cherry
  • 100 g morcovi baby
  • Sare
  • Piper

Tot ce trebuie să faci este să condimentezi puiul, să îl așezi în tavă, să cureți și să speli legumele, apoi să le tai după bunul plac. Legumele se așează în tavă lângă pui și se adaugă puțin ulei de măsline, sare și piper peste ele. 

Se introduce tava în cuptorul încins la 200 de grade și se lasă până când legumele sunt gătite, iar puiul capătă o culoare maronie. Poți face această rețetă cu orice fel de carne sau parte din pui. 


Pui de țară la cuptor cu cartofi

  • 1 pui de țară
  • 300 g cartofi noi
  • 200 ml vin alb
  • 3 căței usturoi
  • 1 crenguță rozmarin
  • Sare
  • Piper
  • Ulei de măsline
  • Boia dulce

Se spală bine puiul și apoi se masează cu ulei de măsline, se condimentează cu sare, piper, boia și orice alte condimente preferi. Se taie mărunt usturoiul și se pune înăuntrul puiului. 

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Se așează într-o tavă, se adaugă vinul și se acoperă cu folie de aluminiu. Se adaugă în cuptorul preîncins la 170 de grade timp de aproximativ o oră și jumătate. Pentru ultimele 30 de minute, se îndepărtează folia și se mărește temperatura la 200 de grade.


Între timp, cartofii noi se fierb puțin în apă cu sare apoi se așează pe o tavă. Se aplatizează cu ajutorul unui pahar și se condimentează cu sare, piper, ulei de măsline și rozmarin. Se pun în cuptor la 200 de grade pentru aproximativ 15-20 de minute sau până când sunt crocanți. 

Se servește puiul alături de cartofi și mujdei de usturoi. 

Friptură de pui cu sos de roșii

  • 1 pui
  • 2 kg roșii proaspete coapte
  • 1 căpățână de usturoi
  • 3 linguri ulei
  • Ierburi uscate
  • Sare
  • Piper
  • Fulgi chilli
  • 1/2 linguriță zahăr.

Se taie puiul astfel încât să obții două pulpe, două aripi și un piept de pui pe care îl poți tăia în două sau în patru. Se curăță usturoiul și se toacă roșiile. Într-o tigaie mare se pune ulei la încins, se adaugă puiul, ierburile, fulgii de chilli, sare și piper.

Peste carne se adaugă roșiile, usturoiul și puțin zahăr. Se lasă puțin la rumenit. Apoi, se pune totul într-o tavă de cuptor și se bagă la cuptor până s-a format un sos și carnea este gătită. Se servește cu piure de cartofi. 

Friptură de pui cu bere

  • 6 pulpe de pui întregi
  • 3 linguri ulei măsline
  • 1 sticlă bere neagră
  • Sare
  • Piper
  • Boia
  • 3 căței usturoi
  • Rozmarin
  • Fulgi de chilli

Se pune puiul într-un vas de Viena și se adaugă ulei de măsline și sticla de bere. Se condimentează bine cu toate condimentele și se adaugă usturoiul tocat mărunt.

Se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptorul preîncins la 200 de grade pentru 20 de minute.

Se scoate apoi folia și se lasă puiul la rumenit cam 10 minte. Puiul se servește cu legume trase la tigaie sau un piure de cartofi. 

Friptură de pui la tigaie

  • 4 bucăți de pulpe superioare
  • Sare
  • Piper
  • Usturoi
  • Crenguțe de cimbru
  • 50 ml apă
  • 150 ml vin alb
  • Ulei de măsline
  • Boia dulce

Se încinge bine uleiul într-o tigaie și se condimentează puiul bine. Se pun pulpele și se lasă la rumenit. Poți acoperi cu un capac dacă puiul a lăsat multă zeamă. Se scurge uleiul din tigaie și se adaugă usturoiul feliuțe, vinul și apa. Se pune capacul și se lasă focul mic 10-15 minute. Se scot pulpele și se servește puiul cu salată de ardei copți. 

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Friptură de pui cu vin roșu

  • Pulpe întregi de pui
  • Vin roșu de țară
  • Sare
  • Piper
  • Ulei
  • Usturoi
  • Boia dulce
  • Fulgi de chilli

Pulpele de pui se ung cu ulei apoi se condimentează cu toate condimentele. Se masează bine de tot și se adaugă într-o tavă cu vinul. Se pune tava în cuptor cam două ore la foc mic. Când sunt aproape gata și carnea e gătită, se adaugă feliuțe de usturoi și sos de soia. Se servesc pulpele cu cartofi prăjiți și un sos la alegere.

Pui a la parmegiana

  • 2 piepți de pui mari, fără piele, tăiați în două pe mijloc
  • 2 ouă, bătute
  • 75 g de pesmet
  • 75 g parmezan, ras
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • jumătate de borcan de 690 ml de passata
  • 1 linguriță de zahăr pudră
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • o jumătate de bilă de 125 g de mozzarella ușoară, ruptă

Taie în două 2 piepturi mari de pui fără piele prin mijloc, apoi așează cele 4 bucăți între folii de folie alimentară și bate-le cu un făcăleț până când sunt subțiri.

Trece-le în 2 ouă bătute, apoi în 75 g de pesmet, amestecat cu jumătate din cele 75 g de parmezan ras. Pune deoparte pe o farfurie în frigider, în timp ce prepari sosul.

Încălzește 1 lingură de ulei de măsline și gătește 2 căței de usturoi zdrobiți timp de 1 minut, apoi adaugă jumătate de borcan de passata de 690 ml, 1 linguriță de zahăr pudră și 1 linguriță de oregano uscat. Condimentează și fierbe la foc mic timp de 5-10 minute.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Se încălzește tigaia cu puțin ulei și se gătește puiul timp de 5 minute pe fiecare parte, apoi se scoate.

Toarnă sosul de roșii într-o tavă iena și pune deasupra puiul.

Împrăștie deasupra bucățele rupte din jumătate dintr-o bilă de 125 g de mozzarella ușoară și restul de parmezan ras și pune la cuptor pe funcția grill timp de 3-4 minute până când brânza s-a topit și sosul bolborosește.

Pui suculent la cuptor

  • 4 pulpe de pui
  • Sare
  • 1 lingură ulei
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 2 linguri pastă de roșii
  • 250 ml supă de pui clară
  • 1 lingură amidon de porumb
  • Cimbru
  • Piper
  • 1 lingură oțet

Freacă bine pulpele cu sare. Încinge cuptorul la 150 de grade. Încinge ulei într-o tigaie sau cratiță mare, apoi pune ceapa tocată solzișori. Gătește cam 3 minute. Adaugă morcovii, usturoiul și pasta de roșii și lasă puțin la gătit 5 minute.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Pune pulpele în acest sos, adaugă supa, cimbrul și apă cât să acopere carnea. Pune totul într-o tavă încăpătoare și acoperă cu folie de aluminiu. Lasă la cuptor pentru 2 ore, apoi dă folia la o parte. Ia pulpele din tavă și rumenește-le pe o tigaie grill încinsă bine și cu puțin ulei ca să devină crocant. Adaugă în farfurie legumele și sosul din tavă și câte o pulpă crocantă de pui. Poftă bună! 

Dacă îți place carnea de pui, încearcă și aceste rețete cu piept de pui și cartofi sau află cum poți să faci un ostropel de pui cu smântână savuros

Sursa foto: Shutterstock.com