Probabil ai deja prietene sau cunoscute care și-au făcut tratamente de epilare definitivă într-un salon cosmetic sau acasă.
Știi deja că nu există niciun risc să dezvolți cancer sau infertilitate și alte bazaconii ce au fost demontate de studii și cercetări serioase despre epilarea definitivă.
Dacă deja cochetezi cu gândul să faci și tu pasul și să uiți cum e să te stresezi din cauza părului nedorit când ți-e lumea mai dragă, iată ce trebuie să știi înainte să alegi să alegi epilarea cu laser acasă sau la salon.
Principalele diferențe între aparatele de epilare definitivă profesionale și cele de uz casnic
Aparatele de epilare definitivă profesionale sunt voluminoase și operate de doctori sau tehnicieni instruiți după protocoale speciale.
Sunt mult mai eficiente, mai puternice, iar pacientele sunt epilate într-un timp mai scurt. Laserele profesionale (în special laserul cu diodă) sunt folosite pentru toate tipurile de piele, de la cele cu pielea foarte albă , la cele cu pielea închisă la culoare, cât și pentru persoanele roșcate.
Aparatele de epilare definitivă pentru uz casnic sunt de dimensiuni mult mai mici și au un număr limitat de impulsuri, ce, odată consumate fac aparatul nefuncțional.
Acestea sunt în proporție mare cu tehnologie IPL (lumină intens pulsată) și nu sunt eficiente pe toate tipurile de piele. Însă pot fi folosite în siguranță acasă, doar cu minime indicații ce trebuie respectate.
Pe ce principii funcționează aparatele de epilare definitivă?
Dispozitivele de epilare definitivă de uz casnic sunt cu lumină intens pulsată (IPL) și nu sunt efectiv lasere, ci lămpi cu raze care emit mai multe benzi de undă de lumină simultan. Ele funcționează într-un mod similar cu laserele, însă o fac mai puțin eficient și au rezultate mai slabe în îndepărtarea părului.
Echipamentele profesionale cu laser emit o lungime de undă de lumină cu o singură culoare specifică. Atunci când este direcționată către piele, energia ei încălzește și distruge rădăcinile firelor de păr, fără să afecteze celulele la nivel molecular.
Primul criteriu de luat în calcul când alegi dacă faci epilare la salon sau acasă
Primele aspecte pe care vrei să le iei în calcul, înainte de toate, sunt nuanța ta de piele și culoarea părului.
Tehnologia IPL, integrată în aparatele de epilat de uz casnic funcționează doar dacă există un contrast vizibil între păr și piele. Mai exact, acestea au fost concepute pentru persoanele cu pielea deschisă la culoare care au părul de culoare mai închisă. După standardul Fitzpatrick, acestea funcționează doar pe tipurile de piele I, II și III și care au părul șaten sau brunet.
Laserele profesionale din saloane, în schimb, sunt mult mai performante și funcționează pe o varietate mult mai mare de tipuri de piele.
Dintre toate tipurile de laser profesional, laserul cu diodă s-a dovedit ca cel mai performant în distrugerea foliculilor de păr, indiferent de culoarea pielii și părului, fiind în același timp delicat cu pielea.
La fel ca unele dintre lasere din saloane cu o tehnologie mai veche, aparatele IPL folosite acasă nu sunt eficiente pentru persoanele cu ten măsliniu sau închis. Acest lucru este valabil și pentru persoanele cu părul roșcat, alb, gri sau blond. Laserele profesionale din saloane și cabinetele medicale sunt, așadar, singura opțiune pentru persoanele din aceste categorii.
Unde obții cele mai bune rezultate – făcând epilare definitivă la salon sau acasă?
Pe scurt, răspunsul evident este epilarea definitivă într-o clinică.
Deși este mai costisitor, epilarea cu aparate profesionale vine la pachet cu reducerea semnificativă a creșterii părului, mai puține ședințe de epilare și o perioadă mai îndelungată în care părul nu crește din nou.
Cu alte cuvinte, făcând un tratament complet de epilare la salon, scapi de grija epilării luni întregi de zile, fiind necesare doar una, maximum două ședințe anuale de întreținere.
Deși aparatele folosite acasă funcționează pe aceleași principii ca și cele profesionale, ele au putere mult mai mică. Majoritatea pacienților constată că părul crește mai repede și că tratamentele sunt mai puțin eficiente decât epilarea profesională. În medie, acasă este nevoie să faci zece sau mai multe ședințe de epilare care se fac în doar trei ședințe cu un tratament profesional într-un salon cosmetic.
În plus, într-un salon, tehnicianul instruit să folosească laserul va avea precizie și nu va rata anumite fâșii de piele care acasă care acasă pot fi cu ușurință ratate.
În medie, acestea sunt diferențele principale între epilarea profesională și cea făcută acasă:
Ce zone corporale pot fi epilate la salon comparativ cu acasă?
Multe aparate de epilare pentru uz casnic nu sunt certificate pentru îndepărtarea părului facial și a celui din zona inghinală. Folosindu-le incorect, te poți trezi, în unele cazuri extreme cu pigmentări sau cicatrici nedorite.
Aparatele profesionale folosite în clinici și saloane sunt sigure pentru îndepărtarea părului de pe toată suprafața corpului, inclusiv a mustaței, barbei, spatelui și a întregii zone inghinale.
În plus, aparatele de uz casnic trebuie ferite de zona ochilor și a feței în general și nu trebuie folosite pe alunițe, tatuaje sau zone pigmentate. Deși sunt folosite în siguranță în zona inghinală, nu sunt totuși indicate în zona genitală și perianală.
Și în cazul laserelor profesionale, trebuie protejați ochii, alunițele și zonele pigmentate. Însă, spre deosebire de aparatele casnice, la un salon vei fi pe mâna unor profesioniști instruiți riguros care vor respecta protocoale stricte pentru protecția zonelor delicate, a ochilor, a alunițelor etc.
Care dintre tratamente este mai dureros?
Dacă aparatele folosite acasă au un avantaj net asupra celor profesionale acela ar fi al disconfortului mai mic. Având o putere mai mică, și nivelul durerii este mai tolerabil.
La saloanele cosmetice, experiența poate fi similară cu cea de acasă, însă durerea este redusă semnificativ prin aplicarea unei creme anestezice și a unui gel care împiedică încălzirea pielii. Pentru majoritatea, tratamentul cu laser provoacă un oarecare disconfort, similar cu cel atunci când pielea este puțin arsă de soare. Pentru o foarte mică parte, tratamentul este perceput mai neplăcut, însă asta este în cazul persoanelor cu o toleranță scăzută la durere.
În orice caz, orice tip de epilare definitivă alegi, nu vei avea parte de tipul de durere specific epilării cu ceară.
Care dintre tratamente este mai ieftin?
Cum este de așteptat, costurile de epilare la salon sunt mai mari, având în vedere că aparatele sunt mai costisitoare și sunt operate de persoane instruite.
Partea bună este că o parte dintre saloane oferă gratuit o primă ședință de epilare și au pachete promoționale cu reduceri semnificative pentru epilarea pe tot corpul. O epilare definitivă la salon poate fi, așadar, testată cu un preț de aproximativ 100 de lei pentru o zonă precum axila.
Aparatele de uz casnic fac un tratament complet de epilare mai ieftin, însă au un număr limitat de impulsuri, iar după ce le consumi, aparatul nu mai funcționează. În plus, odată ce cumperi aparatul și descoperi că nu este nu este eficient pe tipul tău de piele, nu îl mai poți înapoia, iar banii investiți îi el sunt pierduți.
Concluzie
Epilarea cu laserul a ajuns, incontestabil, o tehnologie sigură și rămâne în continuare cel mai folosit tratament estetic din lume, cu milioane de femei încântate că au câștigat războiul contra părului nedorit. În plus, perfecționarea sa, încă din anii ‘80, face ca epilarea cu laser să fie posibilă pe orice tip de piele și la un cost mult mai mic decât era în trecut.
Fie că alegi epilarea cu un aparat de uz casnic sau în cadrul unui salon, cert este că, în sfârșit vei scăpa de sutele de ore stânjenitoare de epilare cu metodele tradiționale și te vei elibera de anxietățile creșterii părului nedorit când lumea ți-e mai dragă.