La fel ca atât de multe piese clasice care revin în mod sistematic în atenţia marilor case de modă, tweed-ul este din nou în vogă. De la primele articole vestimentare inspirate din tradiţia scoțiană şi britanică, la reinterpretări moderne, această țesătură este perfectă pentru a da un suflu proaspăt, dar elegant, garderobei tale.
Povestea tweed-ului
Tweed-ul este o țesătură groasă, prelucrată manual, care se compune din fire de diferite culori sau formând diverse modele. Fabricat din lână, acest tip de țesătură brută își are originea în secolul al XIX-lea, în regiunea Highlands din Scoţia. Iniţial, tweed-ul a fost folosit în principal de scoțienii din zonele rurale, însă destinul său nu s-a oprit aici.
La jumătatea secolului al XIX-lea, intră într-o nouă fază. Pentru că este un material gros, călduros şi are şi calităţi termoizolante, aristocraţii englezi încep să-l folosească, în mare parte, pentru îmbrăcămintea de exterior. De la costumele de vânătoare, până la jachetele de echitaţie şi pescuit, tweed-ul s-a dovedit un succes printre englezii din clasa superioară amatori de sporturi în aer liber.
Totuşi, se poate spune că tweed-ul a devenit cu adevărat popular la jumătatea anilor 1950, graţie celebrei Coco Chanel, care a ales să modernizeze această ţesătură împreună cu iubitul ei, Ducele de Westminster. În 1954, inspirată de uniformele militare austriece, Coco Chanel creează un costum format dintr-o fustă până la genunchi și o jachetă dreaptă, totul din tweed. Acest deux-pièces a devenit emblematic pentru casa Channel şi a fost purtat de cele mai influente personalități ale vremii, precum Jackie Kennedy, Romy Schneider, Brigitte Bardot, etc. De atunci, tweed-ul a devenit sinonim cu luxul şi cu eleganţa.
Câteva piese în care merită să investeşti
Tweed-ul este o ţesătură cu nişte calităţi excepţionale, aşa că merită să investeşti în câteva piese. Dacă au o croială clasică şi îţi flatează silueta, le porţi purta în fiecare sezon fără teama de a fi demodată. Iată câteva sugestii:
Fusta
Fusta din tweed este o piesă care poate fi uşor integrată în ţinute mai sobre sau chiar casual sport, în funcţie de croială. De la modelul clasic, drept, până la genunchi, la cel mini, o poţi purta cu un pulover dama şi o geacă de piele, pentru un look relaxat, de inspiraţie anii ‘70, sau cu o cămaşă din poplin şi un cardigan din cașmir, pentru o ţinută potrivită la birou.
Sacoul
Sacoul din tweed este cu adevărat o piesă clasică pe care ar trebui să o ai şi tu în garderobă. Alege o ţesătură în culorile toamnei – maro, bej, galben, oranj, roşu – şi îţi va fi uşor să-l porţi în diferite ocazii. Bineînțeles, îl poţi asorta și cu o fustă dintr-o stofă identică şi să creezi un deux-pièces elegant.
Pardesiul sau paltonul
Dacă vrei să-ţi îmbogăţeşti garderoba cu o piesă care iese în evidenţă, atunci paltonul sau pardesiul din tweed reprezintă o alternativă excelentă la o haină de iarnă din stofă neagră care se pierde în mulţimea de piese identice. Dacă optezi pentru un astfel de obiect vestimentar, este recomandat să-l alegi având o croială clasică, eventual cu două rânduri de nasturi. Va pune mai bine în valoare o astfel de stofă.
Detalii de styling
Piesele vestimentare din tweed pot juca un dublu rol. Ele pot fi destul de elegante, pentru ţinute de zi rafinate, mai ales în combinație cu alte materiale prețioase, cum ar fi cașmirul sau mătasea, dar pot fi integrate facil şi în ţinute casual, amintind de obiceiul lorzilor britanici de a le folosi pentru activităţile sportive.
Aşadar, pentru o tentă sport, poţi purta un sacou de tweed, de exemplu, cu o pereche de jeansi, un pulover de lână, o vestă din fâş şi o pereche de loafers. Am putea spune că asocierea tweed-ului cu vestele şi gecile din fâş este deja o tradiţie în Marea Britanie.
De asemenea, poţi integra în garderoba ta un costum oversize de inspirație masculină, din tweed, care va arăta foarte stylish, mai ales dacă apreciezi stilul androgin, și îl poți accesoriza cu alte piese din același registru.
Pe de altă parte, diferite modele de tweed pot fi combinate între ele, cu o singură condiţie: ţesăturile trebuie să aibă palete cromatice similare, pentru a nu crea un dublu contrast. Dacă eşti cu adevărat îndrăzneaţă, poţi face o altă combinaţie inedită: tweed şi animal print. O alăturare neobişnuită cu un efect surprinzător de şic!
Aşadar, dacă vrei un plus de culoare, dar şi de rafinament în garderoba ta, dă o şansă atemporalului şi aristocraticului tweed.
Sursa foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat împreună cu BSB Fashion