Totul despre ecografiile în sarcină

 bogdan.galca
.

Ecografia fetală este un examen paraclinic care folosește ultrasunetele pentru a crea o imagine a fătului aflat în uter. Ecografia este utilizată pentru monitorizarea dezvoltării bebelușului și pentru supravegherea sarcinii. 

Ce tipuri de ecografii se fac în timpul sarcinii?

Există două tipuri de ecografii efectuate în perioada sarcinii:

  • Ecografia intravaginală, folosită atunci când ecografia abdominală nu furnizează suficiente informații;
  • Ecografia abdominală. 

Cât de frecvent trebuie efectuate ecografiile în sarcină?

Recomandarea standard în cazul sarcinilor fără complicații, la gravide sănătoase, este reprezentată de efectuarea următoarelor ecografii:

  • Ecografia de confirmare a sarcinii se face începând cu săptămâna 6, la aproximativ 2 săptămâni de întârziere a menstruației. Scopul acesteia este să confirme sarcina și localizarea intrauterină a acesteia. Tot acum se poate confirma dacă este vorba despre o sarcină unică sau despre una gemelară;
  • Morfologie trimestrul 1: însoțește dublul test, pe care specialiștii îl recomandă pentru evaluarea riscului ca bebelușul să sufere de anomalii cromozomiale de tipul sindromului Down;
  • Morfologie trimestrul 2: se efectuează în cadrul triplului test, recomandat pentru evaluarea riscului ca bebelușul să sufere de boli genetice;
  • Ecografia din ultimul trimestru de sarcină apreciază modul în care s-a dezvoltat bebelușul, în ce măsură placenta reușește să își îndeplinească funcția, cantitatea de lichid amniotic și așa mai departe.

În plus, medicul poate solicita efectuarea unor ecografii suplimentare, dacă există anumite elemente pe care dorește să le monitorizeze mai atent. În cazul unei sarcini la termen, de pildă, medicul poate dori să verifice poziția bebelușului pentru a discuta împreună cu viitoarea mamă opțiunile legate de naștere. 

Ce riscuri sunt asociate ecografiei în sarcină? 

Atunci când este folosită judicios, ecografia este considerată perfect sigură în timpul sarcinii. Totuși, este important ca viitorii părinți să înțeleagă că ecografia nu poate identifica toate potențialele afecțiuni congenitale ale viitorului bebelus, fie din cauza limitărilor metodei, fie din pricina limitărilor impuse de performanțele tehnice ale aparaturii disponibile. 

Sunt necesare pregătiri speciale pentru efectuarea ecografiei?

În funcție de tipul de ecografie pe care urmează să îl faci și de vârsta sarcinii, medicul îți poate recomanda să consumi o cantitate mare de lichid înainte, pentru ca vezica urinară să fie plină, sau dimpotrivă, să urinezi chiar înainte de efectuarea investigației. 

Ce așteptări ar trebui să am în timpul ecografiei?

Efectuarea ecografiei propriu-zise nu reprezintă o provocare: sonda ecografului va fi deplasată de către medic pe abdomen sau va fi introdusă în vagin. Nu există niciun disconfort și niciun risc asociat. 

Mulți părinți au așteptări nu tocmai realiste de la ecografiile din timpul sarcinii. Dacă la prima ecografie bebelușul poate fi surprins în întregime pe ecranul aparatului, după ce mai crește medicul nu va putea urmări decât segmente ale corpului său – și să fim sinceri, nu e mereu ușor de descifrat ce vede în imaginile respective. Medicul va măsura dimensiunile bebelușului, lungimea diverselor segmente ale corpului acestuia și raportul dintre ele. Vor fi evaluate organele micuțului, dar și cantitatea de lichid amniotic, fluxul sanguin prin arterele uterine, aspectul placentei și alte elemente care îi oferă medicului indicii importante despre evoluția sarcinii. 

Ecografiile 3D și 4D

Ecografiile 3D oferă o imagine tridimensională a bebelușului. Ecografiile 4D sunt ecografii 3D în mișcare. Datorită clarității asemănătoare fotografiilor, aceste ecografii pot fi folosite pentru identificarea unor anomalii congenitale, atunci când medicul suspectează că ceva ar fi în neregulă.

Comunitatea medicală descurajează utilizarea acestui tip de ecografie în alte scopuri decât cele care țin strict de un diagnostic, argumentele având legătură cu interpretările eronate pe care o persoană insuficient specializată le poate furniza. Pe de altă parte, mulți părinți își doresc o amintire prețioasă din perioada sarcinii, sub forma unei poze cu chipul bebelușului lor înainte de naștere. 

Ecografia rămâne una dintre cele mai fiabile metode de diagnostic atunci când vine vorba despre monitorizarea unei sarcini. Fiind neinvazivă și complet lipsită de riscuri și contraindicații, ea este folosită pe scară largă în toate sistemele de sănătate din țările dezvoltate. 

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Nativia

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton