Copiii radiază de fericire atunci când primesc cadouri. Fie că vorbim de aniversare, onomastică, o reuşită personală, Moş Nicolae, Moş Crăciun sau iepuraşul de Paşte, prilejul de a primi este motiv de sărbătoare şi de bucurie. Poţi folosi această ocazie festivă pentru a-i oferi lucruri utile, care să-l ajute să se dezvolte, dar şi pentru a-l învăţa, la rândul lui, să dăruiască. Ideile de mai jos sunt disponibile pentru majoritatea grupelor de vârstă.
Cărţi
Deprinderea copilului cu cititul cărţilor este unul dintre cele mai bune bagaje pe care i le poţi oferi în viaţă. Chiar şi bebeluşii asimilează din gesturile părinţilor care le citesc. Există cărţi pentru cele mai mici vârste, care abundă în imagini, unele din material textil sau impermeabil, pentru baie. Pe măsură ce cresc, trec la o lectură uşoară, cu litere de tipar, apoi ajung să citească pagini întregi fără imagini. Adolescenţii îşi pot alege singuri titlurile din opere clasice sau scrieri de tip bestseller în vogă pentru generaţia lor. O carte este nu doar un dar, ci o poveste de viaţă.
Seturi de construcţie
Seturile de construcţie sunt o altă idee de cadou utilă pentru dezvoltarea motricităţii şi inteligenţei copiilor încă de la cele mai mici vârste. Alege modelul potrivit categoriei din care face parte şi nu ezita să participi la acest tip de activitate împreună cu copilul tău. Cu timpul, jocurile se diversifică şi se complică. Există seturi chiar şi pentru adolescenţi, cu grad de dificultate ridicat – un prilej perfect de petrecere a timpului în familie. La final puteţi realiza împreună adevărate opere de artă. Partea bună este că producătorii premium îşi aleg modelele din cărţi, animaţii sau filme de mare succes.
Gadgeturi utile pentru sport
Majoritatea medicilor arată cât de importantă este deprinderea unui stil de viaţă activ pentru sănătatea corpului. Dacă începe din copilărie, acest bagaj îi va folosi până la maturitate. Momentul reprezintă şi un prilej perfect de a vedea dacă cel mic are o înclinaţie spre un sport anume. Dacă la început totul pare o joacă, pe măsură ce creşte disciplina antrenamentelor îi poate părea prea dificilă. Aici poţi interveni cu accesoriile potrivite. Oferă-i copilului un smartwatch sau un model de brăţări fitness care îl vor ajuta să-şi monitorizeze propria performanţă. În plus, ai marele avantaj de a urmări în permanenţă locaţia lui şi chiar de a-l contacta telefonic.
Triciclete, biciclete, trotinete
Tot un prilej de a-l încuraja să-şi consume energia prin sport este şi dăruirea unui mijloc de transport adecvat vârstei copilului. De la triciclete şi biciclete cu roţi ajutătoare poţi trece la modele pentru copii mai mari, apoi la trotinete clasice şi chiar electrice. În ţara noastră, cultura deplasării cu mijloace de transport neconvenţionale nu este îndeajuns de dezvoltată. Poate generaţia copiilor noştri va deprinde această metodă mai puţin dăunătoare traficului şi mediului înconjurător. Orice variantă ai alege, le oferi celor mici prilejul de a se juca şi a face mişcare în acelaşi timp.
Jocuri de societate
Cu siguranţă generaţia lor nu le mai identifică cu acest nume. Însă ideea reunirii mai multor persoane la aceeaşi masă sau pe acelaşi covor pentru un joc distractiv îi poate îndepărta puţin pe copii de ecranele de care sunt lipiţi non stop. Şi în acest caz produsele variază în funcţie de vârstă. Important este pentru început ca întreaga familie să fie implicată în joc, după care copiii se vor emancipa şi vor alege parteneri de joacă de vârsta lor. Alege acele modele care le stimulează imaginaţia, limbajul, dexteritatea şi mai ales atenţia. Astfel, cu fiecare partidă jucată, vor deprinde noi abilităţi.
Atunci când îi oferi copilului tău un dar, încearcă să gândeşti dincolo de obiectul în sine, la ce ar putea să-i folosească şi cum l-ar putea dezvolta pe viitor. Sunt o mulţime de cadouri care ascund adevărate lecţii sub haina unei jucării.
Sursa foto: pixabay.com