Terapiile alternative devin mainstream

 advertising.ringier
.

Cu toate că unele terapii alternative există de mii de ani, ele au fost privite cu scepticism în lumea medicală. În ultimii ani însă în numeroase instituții medicale din SUA și din diferite alte colțuri ale lumii aceste terapii sunt privite cu mai multă încredere, iar medicina integrativă se bucură de recunoașterea pe care o merită. 

Medicina integrativă privită ca pe o necesitate

„Medicina integrativă propune o abordare holistică a stării de sănătate, astfel încât ea se adresează sănătății fizice, mentale și emoționale a pacienților. De asemenea, aceasta nu neagă beneficiile medicinii convenționale, dar vine în completarea acesteia cu terapii alternative și complementare menite să trateze pacientul ca pe un întreg', susține Ramona Joita, fondatoarea revistei NewMedicine.ro, singura revistă specializată în promovarea medicinei integrative. 

Medicii care practică medicina integrativă sunt de părere că medicamentele și procedurile alopate ajută în continuare milioane de pacienți, însă nutriția, alimentația sănătoasă și utilizarea acupuncturii și a suplimentelor alimentare pe bază de plante și vitamine pot aduce contribuții majore asupra îmbunătățirii stării de sănătate. 

Doctorul Andrew Weil, pioner al medicinei integrative, a înființat în anul 1994 „Program in Integrative Medicine' la Universitatea din Arizona. Dacă atunci nimeni nu auzise de medicina integrativă, astăzi jumătate din școlile de medicină din SUA s-au înscris la un astfel de program. Faptul că terapiile alternative și complementare devin mainstream este o necesitate astăzi, datorită nemulțumirii pacienților, legate fie de timpul scurt pe care îl pot petrece la un consult medical, fie de medicamentele administrate. 

Medicina integrativă este privită ca pe o necesitate și de către unii medici. Spre exemplu, medicii care se adresează afecțiunilor cronice, manifestate prin durere, găsesc în medicina integrativă un real sprijin. Analgezicele opioide sunt recunoscute pentru efectul lor de suprimare a durerii, dar și pentru cele secundare, deoarece ele pot duce la dependență. Potrivit unui sondaj realizat în SUA, 2 milioane de pacienți cărora li s-a prescris opioide au devenit dependenți de acestea. [1]

Medicina integrativă a permis obținerea unor rezultate excelente în sprijinirea pacienților să gestioneze eficient durerea, fără efecte secundare. Tocmai de aceea a crescut atât numărul pacienților care solicită terapiile complementare și alternative pentru gestionarea durerii, cât și cel al medicilor care le recomandă. 

Beneficiile terapiilor alternative, dovedite de studii

Cercetările efectuate de-a lungul anilor demonstrează beneficiile terapeutice ale terapiilor alternative. Una dintre terapiile alternative la care oamenii apelează cu mai multă încredere astăzi este acupunctura, iar studiile arată că aceasta reprezentă un real sprijin în tratarea anumitor afecțiuni. Un review publicat în anul 2013 dovedește că ea poate fi utilizată pentru a trata depresia și anxietatea în rândul femeilor. [2]

Ea s-a dovedit eficientă și în combaterea migrenelor, iar pacienții care au urmat ședințe de acupunctură pentru 24 de săptămâni au observat o reducere considerabilă a frecvenței episoadelor dureroase. [3]

Datorită acțiunii ei asupra neurotransmițătorilor, acupunctura este eficientă și în ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual, după cum arată un studiu din anul 2002. [4]

Pacienții care se confruntă cu durere de spate pot beneficia de ședințe de chiropractică pentru ameliorarea acesteia. 101.221 de pacienți cu durere de spate, care urmat ședințe de chiropractică, au redus cu 50% riscul de administrare a analgezicelor opioide, după cum arată un studiu publicat pe PubMed. [5]

Există cercetări medicale care demonstrează beneficiile homeopatiei, ale meditației și ale practicii yoga. Datorită faptului că medicina integrativă se adresează pacientului ca un întreg, ea îmbină medicina alopată cu terapiile complementare și alternative, pentru a găsi cea mai bună formă de tratament, adaptată nevoilor pacientului. 

Adoptarea unui stil de viață sănătos – promovată de medicina integrativă

Alimentația nesănătoasă duce la îmbolnăvire, potrivit statisticilor. Diabetul se numără printre afecțiunile cu o prevalență tot mai ridicată cu fiecare an care trece. Medicina integrativă oferă pacienților recomandări cu privire la o alimentație sănătoasă, care au un important rol profilactic, dar și terapeutic. 

Importanța modificărilor alimentare asupra protejării sănătății este demonstrată de un studiu publicat în anul 2014. La acesta au participat 347,237 de bărbați și femei care au adoptat un stil de viață sănătos pentru 12 ani. Studiul arată că renunțarea la fumat, alimentația sănătoasă, exercițiile fizice si limitarea consumului de alcool reduc riscul de cancer colorectal. [6]

Dat fiind drumul lung pe care medicina integrativă l-a parcurs pentru a se beneficia de recunoașterea de care se bucură astăzi, există încredere că aceasta va fi îmbrățișată de un număr tot mai ridicat de medici și pacienți, pentru o abordare holistică a stării de sănătate. 

Referințe

[1] https://www.samhsa.gov/data/sites/default/files/NSDUHresults2012/NSDUHresults2012.pdf

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3689180/

[3] https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2603492

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12410369/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32142140/

[6] https://www.healthline.com/health-news/alternative-medicine-becoming-mainstream#Is-Integrative-Medicine-Inevitable-Medicine?

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton