Televizor Ultra HD și Full HD: care sunt diferențele?

 advertising.ringier
.

Sursa foto: freepik.com

Acum câțiva ani se credea că televizoarele vor dispărea, din cauza dezvoltării internetului, calculatoarelor, telefoanelor și a altor dispozitive. Totuși, televizoarele s-au adaptat revoluției digitale și au devenit parte din valul tehnologic care ne influențează viețile. Astăzi poți folosi televizorul atât pentru emisii TV clasice, cât și pentru platforme de streaming video sau audio, site-uri cu conținut video, redare de filme și fotografii. 

Ecranele au evoluat și ele, astfel că pot reda imagini la calitate extraordinară. Inovațiile din domeniu continuă să apară, iar numărul de pixeli crește. În prezent, cele mai populare opțiuni de televizoare sunt cele Full HD și Ultra HD. Descoperă în continuare care sunt diferențele dintre ele!

Numărul de pixeli

Ultra HD (UHD) este generația care urmează televizoarelor Full HD. Evident, este superioară. Un smart TV Sony redă imaginile mult mai fidel, detaliat și mai intens decât un televizor Full HD. Rezoluția unui televizor Ultra HD este de 3480 x 2160 pixeli, adică de 4 ori mai mare decât a unui televizor Full HD. Deși în mod curent se folosește termenul 4K drept sinonim al Ultra HD, acesta este de fapt un termen cinematografic, astfel că mulți producători de televizoare preferă să folosească doar termenul Ultra HD.

Full HD este tehnologia care este încă foarte prezentă în multe case. Televizoarele Full HD au o rezoluție de 1920 x 1080. Pe piață există și televizoare vândute cu eticheta HD Ready. Acestea au o rezoluție de 1280 x 720 pixeli, adică mai puțin de jumătate din numărul de pixeli totali ai ecranelor Full HD. 

Calitatea imaginii

Numărul de pixeli determină calitatea imaginii, dar nu este singurul factor important. Diferențele dintre Ultra HD și Full HD constau și în modul în care se comportă ecranul. Televizoarele Ultra HD au și o dinamică diferită de formare a imaginii și culorilor. De asemenea, accentuarea contrastelor, saturației și intensității culorii negre se face mult mai fin la generațiile noi de televizoare.

Tehnologia Full HD rămâne, însă, satisfăcătoare pentru multe televizoare, pentru că imaginea este clară și de calitate bună. De asemenea, este compatibilă cu multe modele de ecrane LED și OLED. 

Mărimea ecranului

Cu cât rezoluția este mai mare, cu atât se pot mări ecranele fără ca imaginile să sufere din punct de vedere al calității. Explicația este simplă: numărul mare de pixeli dintr-o imagine permite mărirea ecranului și păstrarea distanței dintre acesta și privitor. Ochiul nu percepe pixelii care compun imaginea, chiar dacă dimensiunea televizorului este mare. De exemplu, poți trece fără frică de la un televizor Full HD cu diagonală de 80 cm la unul cu diagonală de 164 cm. Nu trebuie să muți canapeaua mai în spate, chiar dacă imaginea va fi semnificativ mai mare.

Factori care contează în calitatea imaginii televizorului

Chiar dacă ai un televizor Ultra HD, s-ar putea ca imaginea să nu corespundă standardului. Dacă semnalul primit prin cablu sau antenă este de tip Full HD, atunci televizorul nu-l va putea reda Ultra HD. Contează și modul de realizare a imaginii. Dacă o televiziune emite în flux Ultra HD, dar conținutul este Full HD, atunci îl vei recepționa la calitate mai slabă decât te-ai aștepta. Majoritatea televiziunilor emit în format HD, iar multe aplicații video și de streaming folosesc încă același format. Totuși, marile companii de streaming au trecut la 4K. 

Calitatea imaginii poate scădea și dacă viteza de internet este redusă ori transmisia prin satelit este înceată sau afectată de plafonul de nori sau alte fenomene. Cablurile TV pot reprezenta, de asemenea, o problemă pe care multe persoane nu o identifică. Majoritatea oamenilor au cabluri TV standard, care nu pot gestiona lățimea de bandă necesară redării Ultra HD.

Televizoarele Ultra HD sunt net superioare celor Full HD. Totuși, și acestea din urmă oferă o experiență de vizionare plăcută. 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton