Vara este pe picior de plecare, astfel încât noul sezon ne găsește mai pregătiți de lucru ca niciodată, cu bateriile încărcate din concediu. Și cu speranța în suflete că, în curând, lucrurile vor fi parte dintr-o normalitate cu care ne-am obișnuit în trecut. Iar cum fiecare sezon vine ca o reîmprospătare pentru suflet, pentru natură, chiar și pentru garderobă, casele noastre nu ar putea face excepție.
Însă nimeni nu își găsește motivația pentru o amenajare complexă imediat după ce se întoarce din concediu, nu? Vestea bună este că putem aduce spațiul la viață prin câteva artificii de design interior extrem de simple și accesibile, însă cu adevărat de efect.
Accentele de culoare
Cel mai facil mod prin care putem oferi un nou chip spațiului nostru este cu ajutorul accentelor de culoare, care sunt ușor de schimbat și constituie o modificare vizibilă în estetica interioară. Cum putem face acest lucru?
Cel mai simplu, prin schimbarea textilelor – fețele de masă, cuverturile, așternuturile, draperiile, covoarele și pernele decorative – acestea sunt accesorii ușor de schimbat și extrem de accesibile; de exemplu, dacă aveam până acum draperiile neutre, poate e timpul să optăm pentru o nuanță plăcută de terracota (culoarea toamnei 2021), pentru bleumarin sau verde-pădure, culori închise, ideale pentru sezonul rece.
Același lucru este valabil și pentru fotolii sau scaune, dacă suntem dispuși să le schimbăm – nici în cazul lor investiția nu ar fi una colosală, însă efectul final este de impact. Dacă suntem mai îndrăzneți, poate alegem un proiect DIY de weekend în care să alegem un perete-accent, pe care să-l vopsim într-o nuanță atipică – culoarea schimbă complet estetica amenajării interioare. O re-aduce la viață, dându-i un suflu nou, fresh și inedit.
Profile decorative
Profilele decorative sunt piese care au atât rol funcțional (acoperă cabluri, țevi, detalii inestetice), cât și estetic – duc întreaga amenajare la un alt nivel de unitate estetică și eleganță.
Fie că vorbim de o mască de șemineu pe care să o folosești ingenios, drept etajeră, de exemplu, fie că vorbim despre câteva panouri decorative interior care să îți bucure pereții, profilele decorative transformă felul în care arată orice casă; mai mult decât atât, sunt accesibile, de impact, personalizabile și ușor de montat sau curățat în timp.
O altă idee este să îți schimbi profilele decorative pe care deja le ai – o plintă, o cornișă sau un pervaz uzat nu vor face decât ca întreaga amenajare interioară să pară neîngrijită și neuniformă. Aceste artificii de design transformă spațiul într-unul mult mai curat și „put together’ în care toate elementele curg frumos unul în continuarea celuilalt, spunând o poveste cu sens.
Accente metalice, tapet și decorațiuni
Accentele metalice au avut parte de un real comeback în ultimii ani – fie că folosim auriu, argintiu, cupru sau bronz pentru țevile din casă, pentru robineți sau pur și simplu în piese de decor, accentele metalice folosite cu bun-gust fac o favoare întregii amenajări: o transformă într-una vintage-elegantă, oferindu-i acel „altceva’ la care cu toții râvnim.
Un alt artificiu de design la care putem apela pentru revigorarea rapidă a spațiului pentru toamnă este tapetarea unuia dintre pereți – fie într-o culoare îndrăzneață, fie cu un pattern simplist și modern, tapetul face întreaga cameră să se simtă „ca nouă’. În final, cum altfel am putea da un suflu nou spațiului nostru dacă nu prin decor?
Piesele de artă, rafturile de cărți, obiectele de ceramică sau porțelan, pernele decorative, ghivecele pentru flori asezate pe pervaz casa sau măsuțele de cafea – este timpul să revizuim toate aceste decorațiuni și să le schimbăm pe cele care nu ne mai aduc bucurie nici nouă și, deci, nici spațiului pe care îl avem.
În final, schimbarea unor detalii din amenajarea interioară pentru noul sezon nu este doar despre estetică: este despre îmbunătățirea relației noastre cu spațiul.
Este firesc ca, din când în când, să ne simțim plictisiți de spațiul în care am petrecut – mai ales în ultimul an – atât de mult timp; așa că revitalizarea spațiului prin design ne reconsolidează relația cu „acasă’ și ne aduce mai multă stare de bine și confort – în plus, schimbările pe care le facem nu trebuie să fie majore. Designul interior ne-a învățat că detaliile mici fac cu adevărat diferența.