Siguranța locuinței: 5 sfaturi de urmat

.

Ți-ai amenajat locuința exact așa cum ți-ai dorit și ai dotat-o cu accesorii noi și moderne. Perfect! Acum a momentul să te gândești și la siguranța casei. Din păcate, mulți tratează cu superficialitate acest aspect, bazându-se pe faptul că locuiesc în zone liniștite sau spunându-și că lor nu li se poate întâmpla să fie victime ale răufăcătorilor. Acest mod de privi lucrurile este total eronat, iar numeroasele cazuri de spargeri și furturi din locuințe o demonstrează cu prisosință. Fiindcă în mod cert nu vrei să fii călcat de hoți, citește sfaturile de mai jos referitoare la creșterea nivelului de siguranță.

Montează o ușă metalică la intrare


Ușile clasice din lemn nu mai constituie de mult un obstacol de netrecut pentru spărgătorii de locuințe. Cei mai experimentați dintre ei pot forța o astfel de ușă „cu ochi închiși. Din acest motiv, aproape toate locuințele sunt prevăzute la intrare cu uși metalice, dotate cu încuietori mult mai dificil de spart. Răufăcătorii sunt descurajați pentru că nu au șanse să forțeze o astfel de ușă fără să atragă atenția, astfel că locuințele cu uși metalice sunt rar călcate de hoți.


Folosește camere de supraveghere

Simpla prezență a unei camere de supraveghere îi face pe hoți să își schimbe planurile, fiindcă mulți realizează că au șanse mici de reușită în zonă. Dacă locuiești la casă, nu ezită să instalezi câteva camere care să monitorizeze curtea, intrarea in casă și trotuarul din dreptul locuinței.

În cazul apartamentelor de la bloc este recomandată montarea unor camere la intrarea  în scară, în spațiul de la parter și chiar pe paliere. Camerele pot fi amplasate la vedere, iar prezența lor poate fi semnalată și prin indicatoare de avertizare amplasate în locuri vizibile, pentru a descuraja orice tentativă. Camerele si accesoriile pentru supraveghere video de la Defence Shop sunt cele mai potrivite sisteme pentru monitorizarea locuințelor 24 de ore din 24. 


Nu te lăuda când pleci în vacanță

Rețelele de socializare au ajuns o bună sursă de documentare pentru spărgători, din cauza acestei manii a utilizatorilor de a-și da check-in, de a posta fotografii sau a face live-uri din locurile unde își petrec vacanțele. Răufăcătorii află astfel că persoanele respective nu sunt acasă și știu că pot acționa în voie. Astfel, riști ca unul dintre cei care îți urmărește live-ul de pe plajă să îți cotrobăie prin locuință în același timp; eventual să-ți dea și like sau să îți ureze „vacanță plăcută’.


Ca să eviți astfel de situații, abține-te să te lauzi peste tot cu destinațiile tale, iar dacă vrei să postezi pe Facebook sau Instagram poze din vacanță, fă-o după ce te întorci acasă.  

Instalează un sistem de alarmă

Sistemele de alarmă sunt printre cele mai eficiente metode de asigurare a securității locuinței, pentru că se declanșează la cea mai mică încercare de forțare a ușilor și ferestrelor. Tehnologia a avansat mult și în acest domeniu, astfel că există sisteme care rămân active chiar și în cazul unei pene de curent sau care pot fi controlate de la distanță, prin intermediul unei aplicații. De asemenea, sistemele de alarmă moderne trimit o alertă utilizatorului în momentul în care sesizează o tentativă de efracție, totodată putând fi conectate și la dispeceratul unei firme de pază.


Distruge cutiile de electrocasnice înainte să le arunci 

Cutiile în care vin ambalate televizoarele, calculatoarele și alte electrocasnice de valoare pot fi un alt indiciu important pentru hoți, iar această informație vine direct de la proprietari. Mulți obișnuiesc să arunce la gunoi cutiile întregi, iar acestea atrag imediat atenția hoților, dându-le de înțeles că au ce găsi în casă. Din acest motiv, dacă ți-ai cumpărat un aparat electrocasnic nou, e bine să distrugi ambalajul înainte de a-l arunca la gunoi.


Acestea sunt cele mai utile sfaturi care să te ajute să îmbunătățești gradul de siguranță al locuinței tale, scutindu-te de surprize pe care nimeni nu și le dorește.