Folosirea mașinii la ordinea zilei a devenit o necesitate pentru mulți oameni, dar acest lucru aduce după sine și pericole. Din păcate, condusul poate fi o activitate periculoasă, factorii care ne pun în pericol pe noi sau pe cei apropiați nouă fiind diverși. Drumurile sunt pline de șoferi inconștienți care nu respectă limitele de viteză, regulile de circulație sau adaptarea vitezei la condițiile meteo. În aceste condiții, responsabili pentru protejarea noastră, a celor dragi nouă, dar și a celorlalți participanți la trafic suntem noi, atenția și reacțiile noastre fiind importante.
Factori care sporesc siguranța la volan
1. Conducerea preventivă
Conducerea preventivă reprezintă un still de a conduce mașina care, după cum îi spune și denumirea, este potrivit pentru prevenirea situațiilor neplăcute. O serie de comportamente la volan sunt reprezentative pentru acest stil de a conduce, un stil care este econom, dar mai ales sigur. În primul rând, pentru a conduce preventiv, viteza trebuie să fie adaptată în funcție de diferitele condiții de drum. Limitele de viteză trebuie să fie respectate pentru că acestea sunt special concepute pentru a indica o viteză, specifică anumitor zone, care să permită frânarea sau oprirea sigură. Viteza de deplasare trebuie, de asemenea, să fie adaptată la condițiile meteo. O vreme ploioasă sau prezența zăpezii pe drum impune deplasarea atentă, fără a brusca accelerația, frâna sau volanul. În al doilea rând, un factor important al șofatului preventiv este reprezentat de păstrarea unei distanțe corespunzătoare față de ceilalți participanți la trafic. Dacă distanța dintre două mașini este una corectă manevrele de evitare a unei coeziuni sunt mult mai eficiente decât dacă vehiculele circulă foarte aproape unele de celelalte.
2. Anvelopele de calitate
Anvelopele sunt esențiale pentru a avea siguranță deplină pe asfalt. Acestea sunt special concepute pentru a fi folosite în diferite anotimpuri, pe diverse suprafețe cauzate de intemperiile specifice perioadelor pentru care anvelopele sunt concepute. Siguranța pe drum, aderența și stabilitatea sunt asigurate de folosirea unor anvelope corespunzătoare. De aceea, este esențial să ne bazăm pe magazine de specialitate, precum Anvelope-oferte.ro, cu produse noi și de calitate, atunci când achiziționăm cauciucuri pentru mașina noastră. Anvelopele uzate pot fi periculoase pentru siguranța noastră și a celorlalți participanți la trafic pentru că pot influența manevrele pe care trebuie să le realizăm când apar situații neprevăzute.
3. Respectarea reviziilor periodice
Mașina, pentru cât este de folositoare pentru noi, merită și necesită realizarea unor revizii periodice. Unele componente, precum uleiul și filtrele trebuie schimbate periodic pentru o rulare corespunzătoare a vehiculului. Pe lângă acestea, există părți ale mașinii care pot fi mai uzate decât altele. De aceea, aceste componente trebuie verificate cu atenție de oameni competenți care pot decide dacă necesită să fie schimbate sau încă mai pot fi folosite. Reviziile și reparațiile necesare trebuie realizate de specialiști în domeniu, de mecanici.
4. Evitarea folosirii telefonului la volan
Cu toate că este deja un clișeu, oamenii încă folosesc telefonul la volan, în ciuda pericolelor la care se expun. Câteva secunde pot fi vitale pentru evitarea unui accident.
Prin urmare, condusul în siguranță pe șosele depinde de noi înșine, de atenția pe care o avem la volan, dar și atenția cu care ne îngrijim propria mașină.
Sursă foto: pexels.com