Un trup atletic vine la pachet cu exercițiul regulat, o alimentație corectă și un aport corespunzător de vitamine și minerale. Mineralele sunt elemente chimice care se găsesc în organismul nostru și care joacă un rol indispensabil în formarea țesuturilor, precum și în procesele biologice și fiziologice. Fiecare aduce propriile sale beneficii asupra corpului uman, iar îmbunătățirea performanțelor sportive nu face excepție.
TOP 4 minerale esențiale pentru o musculatură tonifiată și anduranță sporită
Mineralele joacă un rol important în contracția și relaxarea mușchilor, susținerea unui ritm cardiac normal, transportul oxigenului, sănătatea oaselor și un sistem imunitar puternic. Să facem cunoștință cu vedetele din tabelul mineralelor!
- Potasiu
Potasiul este un component mineral care se găsește în mod natural într-o varietate de alimente. Acesta joacă un rol important în menținerea echilibrului acid și bazic în organism și este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra activității sistemului nervos și a musculaturii. În plus, potasiul susține tensiunea arterială normală, stimulează activitatea intestinală și contribuie la reglarea ritmului cardiac. În timp, deficitul de potasiu poate duce la insuficiență cardiacă, slăbirea musculaturii sau chiar paralizie.
- Magneziu
Numit și „mineralul antistres’, magneziul este un tranchilizant natural cu rol important în metabolizarea calciului și a potasiului. Acesta blochează eliberarea anumitor neurotransmițători cu efect excitant, cum ar fi glutamatul, motiv pentru care suplimentele pe bază de magneziu sunt recomandate în combaterea migrenelor și a insomniei. În plus, acest mineral ajută celulele musculare să se relaxeze în urma contracției, prevenind astfel crampele sau spasmele musculare. Pentru distribuirea eficace a unei cantități mici de magneziu elementar în organism, suplimentele pe bază de orotat de magneziu sunt cea mai bună cale de administrare. Accesează Magnerot.ro și descoperă de ce combinația dintre magneziu și acid orotic este extrem de benefică pentru organism.
- Zinc
Zincul este un mineral indispensabil în lumea sportivilor de performanță. În primul rând, acesta susține sistemul imunitar, ceea ce implicit duce la anduranță mai mare și un antrenament mai eficient. În cazul bărbaților care practică diverse activități sportive, suplimentele pe bază de zinc sunt esențiale pentru producția de testosteron, ajutând la menținerea concentrațiilor plasmatice ale testosteronului în intervalul normal. În plus, acest mineral contribuie la reducerea oboselii în timpul antrenamentelor, deoarece zincul are rol în sinteza insulinei. Insulina, la rândul său, favorizează constituirea rezervei de glucoză sub formă de glicogen, o sursă de energie stocată în mușchi și ficat.
- Fier
Fierul este un mineral deosebit de important pentru atleții care realizează activități fizice intense. Acesta este prezent în hemoglobină, o substanță ce transportă molecule de oxigen de la plămâni către toate celulele corpului, oxigenul fiind necesar la rândul său pentru buna funcționare a mușchilor. Sportivii, în general, au nevoie de un aport mai mare fier, mai exact 10-15 mg pe zi, din moment ce aceștia pierd cu pâna la 70% mai mult fier prin transpirație, comparativ cu persoanele sedentare.
Antrenează-ți mintea și trupul cu ajutorul suplimentelor potrivite stilului tău de viață. Deficiența de minerale poate duce la apariția unor probleme grave de sănătate și de aceea nu trebuie tratată superficial.
Sursa foto: Pexels.com