Rolul jucăriilor educative în dezvoltarea armonioasă a copilului

 advertising.ringier
.

Sursa foto Pexels:

https://www.pexels.com/photo/two-boys-playing-with-wooden-blocks-in-a-room-8612970/

Copiii descoperă lumea înconjurătoare prin joc, iar jucăriile îi ajută să învețe lucruri noi, într-un mod relaxant. Jucăriile educative, cele care implică și mișcarea fizică, cu cât sunt introduse mai devreme în dezvoltarea copiilor, cu atât cresc șansele acestora de a cultiva o imaginație bogată, dar și de îmbunătățire a abilităților sociale. 

Beneficiile introducerii jucăriilor educative în dezvoltarea armonioasă a copilului sunt multiple. Studiile au demonstrat faptul că învățarea prin joc este cea mai importantă parte în dezvoltarea unui copil. Copiii au capacitatea de a învăța rapid, din observarea mediului înconjurător. Datoria părinților este de a le stimula capacitatea de învățare. 

Puteți face aceasta utilizând jucării educative de la vârste fragede, rolul lor principal fiind acela de a-i ajuta pe copii să învețe într-un mod distractiv, prin joc, cu multă voie bună. 

Dezvoltarea motricității

Jucăriile care produc zgomote, cele cu lumini sau zornăitoarele pentru bebeluși sunt extrem de utile pentru ca cei mici să capete abilități motrice, să poată apuca, apăsa și folosi piesele mici. 

Coordonarea ochi-mână este importantă, iar jucăriile educative nu sunt create doar pentru grupele mici de vârstă, ci și pentru copiii un pic mai mari. Cumpărați jocuri de asamblare pentru distracție alături de copii. Veți observa că cei mici capătă dexteritate tot mai mare cu cât înaintează în vârstă, astfel încât piesele mici nu le vor mai pune atât de multe probleme și nu vă vor mai solicita ajutorul de fiecare dată. 

Creșterea abilităților de soluționare a problemelor

Jucăriile educative vor dezvolta inteligența copilului, stimulând memoria, coordonarea și vorbirea. Provocările pot fi depășite învățând prin joacă. Soluționarea unor puzzle-uri poate deveni captivantă, dar și un mijloc abil prin care copilul învață să își pună mintea în mișcare și să identifice o soluție pentru rezolvarea acestora. 

Creșterea abilităților sociale 

Și cu jucării educative, copiii fac jocuri de rol pentru a înțelege emoțiile și sentimentele, astfel încât să devină empatici. Cu cât participă la mai multe jocuri de rol diferite și este pus în mai multe situații, învață cum este să fie coordonat de alții, cum să fie el la conducere și să se comporte, să fie grijuliu, să aștepte, să îi ajute pe alții și multe altele. Toate acestea vor contribui și la dezvoltarea emoțională armonioasă a viitorului adult. 

Îmbunătățirea concentrării

Pentru a rezolva o problemă pe care o ridică o jucărie educativă, copilul se va concentra și va învăța treptat să o facă tot mai bine și pentru perioade mai lungi, lucru care va fi perfecționat când intră în sistemul educațional. 

Amplificarea creativității și a imaginației

O jucărie poate fi distractivă, dar și un mijloc excelent de a crește capacitatea creativă a copilului. Imaginația este solicitată de jucării și în timpul jocului, motiv pentru care copilul se va distra mai bine și își va folosi abilitățile creative și pe viitor, în joaca alături de alți copii, precum și pe măsură ce înaintează în vârstă. 

Sporirea încrederii în forțele proprii

Fiecare joc dus până la capăt îl va face fericit pe copil. Cu timpul, va căpăta tot mai multă încredere în forțele proprii. Părinții trebuie să îi încurajeze pe micuți chiar și atunci când se confruntă cu un obstacol, pentru a nu renunța. 

Favorizează comunicarea

Joaca este și despre dezvoltarea abilităților sociale și a celor de comunicare. Pe măsură ce se distrează, copiii învață și să comunice între ei, la început mai stângaci, apoi tot mai clar și mai corect. 

Alegeți mereu jucării educative de calitate, ținând cont de vârsta copiilor, pentru a le stimula imaginația și creativitatea, dar și interesul pentru învățarea prin joc. Nu uitați: jucăriile educative și joaca au un rol esențial în formarea și dezvoltarea armonioasă a viitorului adult. Cu toate acestea, la fel de importantă este joaca alături de copil, petrecerea timpului de calitate în compania lui, încurajându-l și susținându-l permanent. 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton