Psihologia relației șef – angajat: ce poți face ca șef pentru a păstra bunăstarea angajaților și a dezvolta relații armonioase și asertive

.

De mult prea multe ori, la locul de muncă, angajații se simt nesemnificativi pentru angajatorii lor. De aici apar rezultate cu potențial deloc plăcut și nici dorit. Lipsa de semnificație îi face pe oameni să nu depună eforturi, uneori nici măcar minime, pentru a-și îndeplini task-urile zilnice. Apar frustrări, supărări, conflicte din această cauză. Iar locul de muncă devine stresant, neplăcut și se lasă cu demisii. Psihologul Peter Pearson susține că o mare responsabilitate și o parte a jobului tău este aceea de a le arăta angajaților că sunt persoane importante în viața ta. Până la urmă, a-ți face partenerul de viață să se simtă iubit sau a-ți face angajații să se simtă apreciați și valoroși au în comun același lucru: a-i face să simtă că ei contează pentru tine.

Această nevoie de semnificație și de apreciere este crucială pentru confortul și bunăstarea la locul de muncă. Este ca o dependență ce îi face pe oameni să se bucure de ceea ce primesc și să rămână sau să intre în sevraj și să plece. Studiile susțin faptul că aproape jumătate dintre persoanele active încă în piața muncii se simt lipsiți de valoare în fața șefilor și plănuiesc să-și caute un nou job în cel mult un an de la angajare. Dacă versatilitatea este bună, în general, aici, specific, ridică semne de întrebare despre relațiile create la acel, sau acele, loc / locuri de muncă.


Pentru a preîntâmpina această problemă și a nu te regăsi în situația descrisă mai sus, arată-le angajaților tăi că, pentru tine, fiecare sarcină pe care ei o au de făcut este importantă și contează mult pentru bunul mers al lucrurilor. Dar, mai ales, arată-le că îi apreciezi pe ei, ca oameni, îi valorizezi și le apreciezi eforturile de a-și bifa zilnic task-urile din fișa postului.

4 modalități de a le arăta angajaților tăi că îi apreciezi

·         Nu le vorbi cu superioritate. Acest lucru naște un sentiment de disconfort și inferioritate angajatului. Iar pe termen lung, acest sentiment va duce la multe frustrări și poate chiar probleme emoționale.


·         Ascultă-i când au ceva de spus. Fiecare poveste are mai multe versiuni. Ascultă-le pe toate și apoi decide care este adevărul. Nu considera că lucrurile s-au întâmplat într-un anumit fel numai pentru că tu crezi acest lucru.

·         Oferă-le atenții: un bonus pentru performanță, tichete de masă cadou, o cină pe an plătită de firmă, colaborează cu un producător local care să le aducă fructe proaspete săptămânal, pune-le la dispoziție espressoare de cafea pentru a-și savura diminețile, oferă-le coșuri corporate de la Boutiquecadeaux.ro cu diferite ocazii ale companiei sau chiar de zilele lor de naștere etc. Oricare dintre acestea, și cu siguranță multe altele, vor transmite faptul că îi apreciezi și contează pentru tine.


·         Permite-le să greșească. Acest lucru însemnând că nu îi cerți sau concediezi la prima abatere. Gândește-te care au fost consecințele pe care tu le-ai suferit în urma unor greșeli. Au fost atât de grave? Oamenii au nevoie să se simtă înțeleși. Să simtă că își pot recunoaște o greșeală fără frica zilei de mâine cu privire la siguranța jobului. Un lider bun sprijină și inspiră. Ajută și înțelege. Mai mult, este alături de angajat în procesul de „reparare’ a unei greșeli. Fii un lider bun.  


În concluzie, relația șef – angajat poate fi una extrem de frumoasă. Ea este printre cele mai importante lucruri care crează o atmosferă plăcută la locul de muncă. Atunci când oamenii primesc apreciere și se simt înțeleși, oferă același lucru. Iar rezultatele muncii lor pot ajunge să fie extrem de profitabile pentru compania ta.

Sursa foto: freepik.com