Miopia la copii nu se vindecă, dar poate fi oprită. Cum este posibil?

.

Miopia la copii este un fenomen frecvent în ultimii douăzeci de ani, iar așteptarea ca din părinți cu același viciu de vedere să se regăsească și la propriul copil este mare. Tocmai pentru că a devenit un lucru atât de comun este important să ne întrebăm – cum abordăm corect miopia la copii?

Miopia a fost des citată ca pandemia despre care nu se vorbește, în mare parte din cauza creșterii alarmante în incidență. Industrializarea zonelor urbane, crearea unui stil de viață dominat de permanenta nevoie de informare și comunicare prin mijloace electronice își pun amprenta decisiv asupra sănătății vederii.


Statisticile arată că în prezent circa 26% din populația lumii suferă de miopie, iar previziunile unui alt studiu arată că până în anul 2050 procentul se va dubla. Practic, cinci miliarde de oameni ar putea fi afectați de miopie și în consecință ar fi dependenți de ochelari de vedere. La fel de îngrijorător este că această incidență va predispune genetic la dezvoltarea viciului de refracție și următoarele generații. (Statistică elaborată de autorii Holden B.A., Fricke T.R., Wilson D.A., Jong M., Naidoo K.S., Sankaridurg P., Wong T.Y., Naduvilath T.J., Resniko_ S. în lucrarea Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050′, Mai 2016).


Cum arată ochiul miopic?

Miopia este cauzată de imperfecțiunea globului ocular, care în această afecțiune are o formă mai alungită. Pentru ca o imagine să fie distinsă clar, trebuie ca razele de lumină care vin dinspre obiectul privit să traverseze cristalinul și să se refracte la nivelul retinei. În interiorul ochiului miopic, punctul de focalizare se formează în fața retinei, din acest motiv fiind percepută o imagine neclară, ca în ceață.

Acest lucru provoacă mult disconfort în viața unui copil de școală, care pe lângă efortul intelectual din timpul orelor de curs va fi copleșit și de efortul constant de a distinge la distanță și de a ține pasul cu colegii săi.


Cum identificăm miopia la copii?

Imposibilitatea distingerii la distanță și încercările asidue de a reuși să perceapă ceea ce nu vede clar se traduc printr-o serie de manifestări precum:

  • Strângerea pleoapelor (mijirea ochilor);
  • Clipitul des;
  • Frecatul ochilor și lăcrimatul;
  • Dureri de cap;
  • Oboseală cronică.

Aceste semne apar în primii ani de școală și trebuie luate ca un semnal de alarmă pentru un control cât de curând posibil la medicul oftalmolog.

Ce soluții de tratament există pentru miopie?

Miopia se accentuează odată cu creșterea copilului și dezvoltarea ochiului. Tocmai de aceea, conduita terapeutică trebuie să se concentreze pe un efort reversibil față de acest fenomen, ce poartă numele de management sau control al miopiei.

Ce înseamnă acest lucru?

Înseamnă că soluția optimă pentru tratarea miopiei urmărește simultan două obiective: asigurarea unei vederi clare și încetinirea/stoparea progresiei miopiei.


Soluția optimă vine de la lentilele MiYOSMART, lentile inteligente adaptabile oricărui tip de ochelari și adaptate stilului de viață activ al copiilor.

Înzestrate cu o tehnologie revoluționară – Defocus Incorporated Multiple Segments (D.I.M.S.) (segmente multiple încorporate de defocalizare), dezvoltată în cooperare cu Universitatea Politehnică din Hong Kong, lentilele MiYOSMART reușesc să corecteze viciul de refracție pe întreaga sa suprafață, alternând zona de focalizare cu cea de defocalizare. Astfel, este redată o vedere clară și, simultan, încetinită progresia miopiei cu aproximativ 60%, în unele cazuri reușind chiar să o oprească din evoluție (aproximativ 21,5% din cazuri). (Studiul „Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial’ care îi are ca autori: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. a fost realizat de-a lungul a doi ani de zile și a fost publicat în British Journal of Ophthalmology în data de 29 Mai 2019.)


Cum evităm factorii de risc ai miopiei?

Adoptarea unui stil de viață sănătos a devenit un clișeu, deși rămâne pentru fiecare dintre noi un deziderat. Însă pentru că vorbim despre dezvoltarea sănătoasă a copiilor noștri, importanța conștientizării factorilor de risc devine cu atât mai mare.

În cazul miopiei, lucrurile mici pe care le putem face zi de zi atrag beneficii pentru sănătatea întregii familii, și nu doar pentru vedere. Crearea unei rutine zilnice cu minimum două ore petrecute în aer liber susțin atât sănătatea vederii cât și un aport suplimentar de oxigen și un exercițiu fizic benefice pe orice plan.


De asemenea, reducerea timpului petrecut în fața ecranelor vor proteja atât vederea cât și psihicul care va lua o pauză de recreere, putând fi înlocuit cu succes de o interacțiune umană, cu efect semnificativ asupra psihicului și dezvoltării emoționale ale copilului.

Pentru că inițiativa și deciziile stau în mâinile părinților, este important ca la fiecare pas să ne informăm corect, din surse sigure susținute de referințe de actualitate și studii validate de societățile medicale internaționale. Hoya Lens România se implică constant în campanii de conștientizare cu privire la sănătatea ochilor prin informare adecvată, aducând în atenție specialiști și soluții de tratament și de prevenție eficiente pentru copii și pentru întreaga familie.Acest articol v-a fost oferit de HOYA Lens Romania.