Miere de manuka - ce este și care sunt principalele beneficii

.

Ce este mierea de manuka?

Mierea de manuka este o miere care este produsă atunci când albinele folosesc nectarul florii de manuka (Leptospermum scoparium), o plantă originară din Noua Zeelandă și Australia. Cel puțin 70% din nectarul folosit de albine trebuie să provină din această plantă, astfel încât mierea rezultată să poată fi considerată miere de manuka. În plus față de proprietățile sale antiseptice și regenerative, mierea de manuka se remarcă prin conținutul său în metilglioxal, un compus de mare putere antiseptică. Cu cât mai mult metilglioxal are mierea, cu atât mai antiseptică este aceasta.


Miere de manuka – ce are în plus față de alte sortimente?

Mierea de manuka are o componentă suplimentară la activitatea antimicrobiană puternică, comparativ cu alte tipuri de miere. Această activitate non-peroxidică specifică a mierii de manuka este cea care asigură puterea antibacteriană.

Miere de Manuka beneficii:

Mierea de manuka este foarte utilă pentru tratarea ranilor complexe, pentru regenerarea celulelor pielii. De asemenea, unele bacterii ce afectează stomacul sunt tratate sau ameliorate prin consumul mierii de manuka.

  • Vindecarea rănilor

Studiile au descoperit că proprietățile antibacteriene și antiinflamatorii ale mierii de manuka o pot face eficientă în îmbunătățirea vindecării rănilor, ameliorarea arsurilor și reducerea inflamației. Mierea folosită pentru tratarea rănilor trebuie să fie de calitate, cu toate impuritățile eliminate.


  • Îmbunătățirea igienei orale

Spre deosebire de alte alimente dulci, mierea de manuka nu provoacă carii. De fapt, proprietățile sale antibacteriene puternice pot ajuta la reducerea creșterii bacteriilor orale asociate cu formarea plăcii și inflamația gingiilor.

  • Ameliorarea ulcerului gastric și a sindromului de colon iritabil

Printre beneficiile mierii de manuka asupra organismului se numără și faptul că, atunci când este consumată, aceasta poate încetini creșterea unui tip de bacterii care pot provoca ulcere gastrice. Datorită proprietăților sale antioxidante, mierea de manuka poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației în bolile intestinale, cum ar fi colita ulcerativă și sindromul intestinului iritabil (IBS).


  • Multiple beneficii pentru piele

Proprietățile antiinflamatorii și antimicrobiene ale mierii de manuka se reflectă în vindecarea acneei. De asemenea, mierea de manuka are efecte anti-aging, oferind totodată o hidratare optimă a pielii, reușind și să regenereze celulele pielii. Totodată, numeroase produse cosmetice și medicamente naturiste conțin extracte din mierea de manuka.

Cum știm dacă mierea de manuka este calitativă?

Dacă te intrebi care miere de manuka este mai buna, acordă atenție câtorva aspecte. Gradul MGO (Metilglioxal) este una din enzimele care aduc mierii proprietățile antibacteriene. UMF (Unique Manuka Factor) este cel care determină puterea antibacteriană. Pentru a răspunde pe scurt la întrebare, uită-te pe eticheta mierii, iar dacă factorul UMF și gradul MGO au o valoare mare, atunci mierea va fi mai puternică.


Unele persoane pot percepe diferit gustul mierii de manuka. Astfel, unii considera ca are ‘gust de medicament’, însă acest lucru se poate să nu se aplice la toți indivizii. În ceea ce privește adăugarea acestui aliment benefic în alimentație, ca orice tip de miere, nu trebuie să fie adăugată în lichide fierbinți, ci numai în cele ce au atins temperatura camerei. În caz contrar, mierea își va pierde proprietățile. Se pot consuma 3-4 lingurițe pe zi, ca atare sau diluate în apă, ceai.